25/8/2024
Περισσότερες από 440 είναι οι ατόλες σε όλο τον κόσμο, με το μεγαλύτερο αριθμό από αυτές να βρίσκονται στον Ειρηνικό Ωκεανό. Τα μικρά κοραλλιογενή νησάκια φιλοξενούν ποικιλία οργανισμών και ζωικών ειδών και αποδεικνύονται εξαιρετικά σημαντικά για πληθυσμούς από θαλασσοπούλια που τις επιλέγουν για να χτίσουν τις φωλιές τους.
Σύμφωνα με έρευνα που δημοσιεύθηκε στο Nature Ecology & Evolution τουλάχιστον 37 διαφορετικά είδη θαλάσσιων πτηνών αναπαράγονται σε ατόλες, με τους ειδικούς να υπολογίζουν τον πληθυσμό τους έως και 3 εκατομμύρια ανά νησί.
Συνολικά, έπειτα από επισκόπηση δεδομένων των τελευταίων 55 ετών, εκτιμάται ότι 31,2 εκατομμύρια θαλασσοπούλια επιλέγουν μία από τις 280 ατόλες στον Ινδο-Ειρηνικό.
«Υπολογίσαμε ότι πάνω από 31 εκατομμύρια θαλάσσια πτηνά – περίπου το 25% των τροπικών θαλάσσιων πτηνών στον κόσμο – φωλιάζουν σε ατόλες», αναφέρει ο επικεφαλής της μελέτης, Σεμπάστιαν Στάιμπλ από το Πανεπιστήμιο του Όκλαντ στη Νέα Ζηλανδία.
Η έρευνα εστιάζει στη σημασία της διατήρησης των αποικιών θαλάσσιων πτηνών και των κοραλλιογενών νησιών τη στιγμή που οι περιβαλλοντικές προκλήσεις είναι πολλές, όπως η υπερθέρμανση του πλανήτη και η άνοδος της στάθμης των υδάτων.
Οι επιστήμονες τονίζουν ότι από τη μία οι ατόλες είναι σημαντικές για τα θαλάσσια πτηνά και από την άλλη τα πουλιά είναι απαραίτητα για τη διατήρησή τους και μπορούν να λειτουργήσουν ως το κλειδί για την ανθεκτικότητά τους.
Τα θαλασσοπούλια αποτελούν μέρος της λύσης για τη διατήρηση της ατόλης, καθώς μέσω της πέψης εισάγουν τεράστιες ποσότητες θρεπτικών ουσιών στο οικοσύστημα, ιδίως κατά την περίοδο αναπαραγωγής, υποστηρίζοντας με αυτόν τον τρόπο τη φυσική λειτουργία του βιότοπου.
Οι ειδικοί υπολόγισαν ότι τα πτηνά αναζητώντας και καταναλώνοντας τροφή γύρω από την ατόλη εναποθέτουν κατά μέσο όρο 65.000 κιλά άζωτο και 11.000 κιλά φωσφόρου σε κάθε νησί ετησίως, λειτουργώντας έτσι ως κύρια πηγή θρεπτικών συστατικών.
Παρά το μικρό μέγεθός τους, εκτείνονται στον ωκεανό και το οικοσύστημά τους ενισχύει την αποκατάσταση της εγγενούς βλάστησης. Μάλιστα, η παρουσία των ζωικών ειδών θωρακίζει τα νησιά απέναντι στην άνοδο της στάθμης των υδάτων, προστατεύοντάς τα από την κλιματική αλλαγή.
Την ώρα δε, που τα περισσότερα νησιά είναι ακατοίκητα οι επιστήμονες θεωρούν ότι αποτελούν ιδανικά σημεία για μελλοντικές πρωτοβουλίες διατήρησης και αποκατάστασης του πληθυσμού των πτηνών.
Τέτοιες πρωτοβουλίες αποκατάστασης θα μπορούσαν να περιλαμβάνουν την απομάκρυνση χωροκατακτητικών ειδών, ώστε να ενισχυθεί η φωλεοποίηση περισσότερων θαλασσοπουλιών.
Πηγή: https://www.newmoney.gr
Πηγή φωτογραφίας: https://secure.gravatar.com