ΚεντρικήΠεριβάλλον

Ανεμιστήρες και περιλαίμια με πάγο σε αγελάδες για να προστατευτούν από τη ζέστη

24/8/2024

Το θερμόμετρο χτυπάει κόκκινο σε πολλές χώρες ανά τον πλανήτη, με τους ειδικούς να τονίζουν ότι αν δεν περιοριστεί η κλιματική αλλαγή οι επιπτώσεις θα είναι σοβαρές για τον άνθρωπο και το περιβάλλον, με τη διεθνή κοινότητα να καταβάλλει προσπάθειες ώστε να διατηρηθεί η αύξηση της θερμοκρασίας κάτω από τους 2 βαθμούς Κελσίου, στόχος όμως που φαίνεται να απομακρύνεται.

Από την περιβαλλοντική κρίση δε θα μπορούσε να ξεφύγει ούτε η Ιαπωνία όπου τους περασμένους μήνες το θερμόμετρο κατέγραψε 40 βαθμούς Κελσίου σε πολλές περιοχές. Σύμφωνα δε με εκτιμήσεις της ιαπωνικής κυβέρνησης, αν οι συγκεντρώσεις διοξειδίου του άνθρακα αυξηθούν τότε η μέση θερμοκρασία της Ιαπωνίας αναμένεται να σημειώσει άνοδο κατά 2,1 – 4,0 βαθμούς Κελσίου. Τα βόρεια της χώρας προβλέπεται ότι θα πληγούν από υψηλότερες θερμοκρασίες, με τον αριθμό των ψυχρών ημερών να μειώνεται σημαντικά. Όσο για τις ισχυρές βροχοπτώσεις αναμένεται να αυξηθούν σε ορεινές περιοχές, ενώ σε άλλα σημεία θα μειωθούν με κίνδυνο να περιοριστεί η εκροή των ποταμών, οδηγώντας σε ξηρασία.

Μελέτες δείχνουν ότι η θερμοκρασία της επιφάνειας της θάλασσας γύρω από την Ιαπωνία θα αυξηθεί μακροπρόθεσμα, όπως και η στάθμη της, η οποία με εξαίρεση το Χοκάιντο προβλέπεται να σημειώσει άνοδο κατά 5 – 10 εκ. περισσότερα από τον παγκόσμιο μέσο όρο.

Πέρα από τις επιπτώσεις στην υγεία του ανθρώπου, η περιβαλλοντική κρίση επιδρά και στην ευημερία των ζώων. Ιδίως όταν το θερμόμετρο αγγίζει τους 41 βαθμούς Κελσίου, όπως συνέβη στην πόλη Σάνο στο Τοτσίγκι όπου καταγράφηκε η υψηλότερη θερμοκρασία του έτους σε όλη τη χώρα.

Για την κτηνοτρόφο Γιούκι Ταμούρα η ακραία ζέστη αποτελεί σοβαρό πρόβλημα, καθώς τα ζώα της υποφέρουν.

Στο αγρόκτημά της, λοιπόν, καταφεύγει σε ιδιαίτερες μεθόδους για να καταφέρει να δροσίσει τις αγελάδες που εκτρέφει.

Όπως αναφέρει το πρακτορείο Reuters οι στάβλοι των αγελάδων είναι εξοπλισμένοι με ανεμιστήρες και ακροφύσια που ψεκάζουν νερό για να διατηρούν τη θερμοκρασία των ζώων σε χαμηλά επίπεδα, ενώ εφαρμόζονται στο λαιμό των ζώων παγοκύστες που ονομάζονται «Moo-to kuuru».

«Αν δεν λάβουμε μέτρα ενάντια στη ζέστη, η θερμοκρασία του σώματός τους θα αυξηθεί, θα εκδηλώσουν πυρετό, θα καταρρεύσουν και θα πεθάνουν», λέει στο πρακτορείο η Ταμούρα.

Όπως επισημαίνει η κτηνοτρόφος η χρήση ανεμιστήρων αυξάνει το κόστος της ηλεκτρικής ενέργειας, ενώ τα περιλαίμια με πάγο είναι πιο οικονομικά και πιο αποτελεσματικά, αφού ψύχουν άμεσα τις αγελάδες.

Σύμφωνα με την Ταμούρα το θερμικό στρες οδηγεί σε μεγαλύτερο αριθμό αποβολών και νεκρών μοσχαριών, καθώς τα μικρά δεν αντέχουν στις υψηλές θερμοκρασίες σε αντίθεση με τους γονείς τους, επομένως είναι απαραίτητο να παρακολουθείται η υγεία τους σε διαρκή βάση.

Το ιαπωνικό υπουργείο Γεωργίας, Δασοπονίας και Αλιείας, ανέφερε πως 1.234 βοοειδή πέθαναν από θερμοπληξία σε όλη τη χώρα ανάμεσα στον Ιούλιο και τον Αύγουστο του 2023, αριθμός υπερδιπλάσιος από εκείνον της ίδιας περιόδου του 2022, υποδεικνύοντας ότι οι επιπτώσεις της ακραίας ζέστης στα ζώα είναι δραματικές.

Όπως επισημαίνει το ιαπωνικό Japan Agricultural News παρότι πολλοί αγρότες είχαν λάβει μέτρα κατά της ζέστης, σε πολλές περιπτώσεις δεν κατάφεραν να αποτρέψουν τις απώλειες. Το αρμόδιο υπουργείο καλεί τους αγρότες να φροντίσουν ώστε να υπάρχει κατάλληλος εξαερισμός και σημεία σκίασης σε αχυρώνες, επαρκής ενυδάτωση των ζώων, μετακίνηση αγελάδων που είναι ευαίσθητες στη ζέστη σε ψυχρότερες περιοχές και προσοχή στη φυσική τους κατάσταση.

Ωστόσο, τα μέτρα δεν επαρκούν και τη στιγμή που οι μετεωρολόγοι προβλέπουν ακόμα πιο σφοδρά κύματα καύσωνα στο μέλλον μία εταιρία παραγωγής ρουχισμού εργασίας για αγρότες κατασκεύασε τα περιλαίμια που δροσίζουν τις αγελάδες. Το 2019, λοιπόν, η USIMO ανέπτυξε το προϊόν που εφαρμόζεται εύκολα στο λαιμό του ζώου, στο εσωτερικό του τοποθετείται πάγος, μπορεί να βραχεί με δροσερό νερό για επιπλέον δροσιά και ρυθμίζει άμεσα τη θερμοκρασία της αγελάδας.

Όπως αναφέρει η εταιρία το περιλαίμιο είναι φιλικό προς το περιβάλλον και ασφαλές για το ζώο, δεν απαιτεί ηλεκτρική ενέργεια και μπορεί να χρησιμοποιηθεί συνεχώς για μεγάλες χρονικές περιόδους.

Ο επικεφαλής της εταιρίας Σόζο Οτσούκι τονίζει ότι εκείνος κι η ομάδα του επισκέπτονται συχνά τους κτηνοτρόφους για να συζητήσουν για τις ανάγκες τους και να βελτιώσουν το προϊόν, ώστε να ανταποκριθεί στις πραγματικές ανάγκες τους. Η εταιρία επισημαίνει πως το κολάρο μπορεί να τοποθετηθεί και σε άλλα ζώα, όπως άλογα και σκύλους.

Πηγή: https://www.naftemporiki.gr

Πηγή φωτογραφίας: https://secure.gravatar.com

Related posts

Δ.Ηλιούπολης: Εκδήλωση ευαισθητοποίησης για την Παγκόσμια ημέρα Περιβάλλοντος

xristiana

Ζώδια: Προβλέψεις για σήμερα Σάββατο 18 Μαρτίου 2023

xristiana

Αποφάσεις ΕΕ κατά της αποψίλωσης των δασών: Οι 27 συμφώνησαν για πράσινες εισαγωγές

xristiana