ΚεντρικήΟμορφιά

Αμυγδαλέλαιο για το δέρμα: Τα οφέλη και οι χρήσεις, από ειδικούς

3/8/2024

Κάθε τόσο έρχεται ένα φυσικό λάδι που κεντρίζει το ενδιαφέρον των γυναικών. Το λάδι καρύδας ήταν στο επίκεντρο για μεγάλο χρονικό διάστημα. Το argan oil και το jojoba, επίσης. Το αμυγδαλέλαιο, με τη μεταξένια του υφή και τις εξαιρετικές ιδιότητες για την περιποίηση του δέρματος, είναι έτοιμο να γίνει το επόμενο αγαπημένο μας. Αλλά πόσα γνωρίζετε και τι κάνει πραγματικά για το δέρμα; Bonus: μία εύκολη συνταγή!

Από τη Μαρία Καλοπούλου 

Τι είναι το αμυγδαλέλαιο;

Το όνομα μιλάει από μόνο του: Το αμυγδαλέλαιο προέρχεται από τα αμύγδαλα. Ιστορικά, αυτό το πλούσιο σε θρεπτικά συστατικά λάδι έχει χρησιμοποιηθεί από τις αρχαίες κινεζικές, ελληνικές και περσικές σχολές ιατρικής για τη θεραπεία της ξηροδερμίας.

Δομικά, το αμυγδαλέλαιο είναι πρακτικά φτιαγμένο για ξηρό δέρμα. Περιέχει υψηλό επίπεδο λιπαρών οξέων που μπορούν να βελτιώσουν τη λειτουργία του φραγμού του δέρματος και περιέχει επίσης βιταμίνες D και E, επομένως λειτουργεί ως αντιφλεγμονώδες, ηρεμιστικό συστατικό.

Ωστόσο, υπάρχουν δύο διαφορετικά είδη αμυγδαλέλαιου. Ποια είναι η διαφορά ανάμεσα στο πικρό και το γλυκό αμυγδαλέλαιο.

Γλυκό αμυγδαλέλαιο

Το γλυκό αμυγδαλέλαιο είναι ένα σταθερό λάδι και είναι αυτό που χρησιμοποιείται ως μαλακτικό σε προϊόντα περιποίησης του δέρματος. Μπορείτε να πείτε ότι το γλυκό αμυγδαλέλαιο είναι ένα λάδι μεταφοράς, γνωστό και ως βάση στην οποία μπορείτε να αναμείξετε αιθέρια έλαια, όταν φτιάχνετε το δικό σας διάλυμα.

Πικραμυγδαλέλαιο

Το πικραμυγδαλέλαιο είναι ακριβώς το αντίθετο. Το πικραμύγδαλο χρησιμοποιείται ως αιθέριο έλαιο και κυρίως ως αρωματικό συστατικό σε προϊόντα.

Οπότε, τα υπέροχα οφέλη του αμυγδαλέλαιου παρακάτω, έχουν να κάνουν με το γλυκό αμυγδαλέλαιο που χρησιμοποιείται στα καλλυντικά για οφέλη για το δέρμα.

Οφέλη αμυγδαλέλαιου για το δέρμα

Μιλώντας για τα οφέλη του δέρματος, ας δούμε μερικούς από τους λόγους που μπορεί να θέλετε να προσθέσετε αμυγδαλέλαιο στη λίστα σας:

1. Περιποιείται το δέρμα

Το αμυγδαλέλαιο είναι ένα υπέροχο μαλακτικό που περιποιείται το δέρμα.  Αυτό βοηθά να μαλακώσει το δέρμα εξωτερικά, απαλύνοντας την τραχιά υφή που αντιμετωπίζουν τακτικά πολλοί άνθρωποι με ξηρό δέρμα.

2. Σφραγίζει στην υγρασία

Ως ελαφριά ενυδατική κρέμα, το αμυγδαλέλαιο δρα ως μαλακτικό για να συμβάλει στην πλήρωση των ρωγμών σε τραχύ δέρμα και ως αποφρακτικός παράγοντας που σφραγίζει την υγρασία στο δέρμα. Αυτός είναι ένας λόγος που το αμυγδαλέλαιο λειτουργεί ως μια εξαιρετική εναλλακτική λύση της βαζελίνης.

3. Υποστηρίζει τον φραγμό του δέρματος

Βοηθά στην αποκατάσταση και διατήρηση της λειτουργίας του δερματικού φραγμού και η υψηλή περιεκτικότητα σε λινολεϊκό οξύ είναι εξαιρετική για ξηρό, ευαίσθητο δέρμα με τάση για έκζεμα.

Ωστόσο, η ικανότητα υποστήριξης του δερματικού φραγμού είναι ένα όφελος που αξίζει να σημειωθεί για όλους, ανεξαρτήτως τύπου δέρματος.

Αισθητικά, ένας υγιής φραγμός δέρματος θα φαίνεται ομοιόμορφος, γεμάτος, δροσερός και λείος. Λειτουργικά, ένας υγιής δερματικός φραγμός θα είναι σε θέση να καταπολεμήσει τη μόλυνση και να κρατήσει μακριά τα κακά βακτήρια. Συνοψίζοντας, η φροντίδα του δερματικού φραγμού σας είναι σημαντική και το αμυγδαλέλαιο μπορεί να σας βοηθήσει.

4. Δρα ως αντιοξειδωτικό

Τα αντιοξειδωτικά στο αμυγδαλέλαιο, όπως η βιταμίνη Ε, βοηθούν στην προστασία του δέρματος από τις επιπτώσεις των ελεύθερων ριζών, οι οποίες είναι ασταθή μόρια οξυγόνου που μπορούν να βλάψουν τις κυτταρικές δομές.

Οι ελεύθερες ρίζες μπορεί να προέρχονται από τις ακτίνες UV, τη ρύπανση του περιβάλλοντος, το στρες και πολλά άλλα. Σκεφτείτε το αμυγδαλέλαιο ως ένα στρώμα προστασίας από το οξειδωτικό στρες.

5. Ανακουφίζει από τον κνησμό και τον ερεθισμό

Συχνά θα βρείτε αμυγδαλέλαιο σε προϊόντα που έχουν σχεδιαστεί για ευαίσθητους, αντιδραστικούς τύπους δέρματος, και αυτό δεν είναι μόνο για το υπέροχο άρωμα.

Το αμυγδαλέλαιο μπορεί να μειώσει τον ερεθισμό του δέρματος. Αυτό μπορεί να είναι χρήσιμο σε καταστάσεις όπως το έκζεμα ή η ψωρίαση, επειδή μπορεί να βελτιώσει συμπτώματα όπως φαγούρα, πρήξιμο ή ερυθρότητα.

Ωστόσο, αυτοί οι υπερευαίσθητοι τύποι δέρματος θα πρέπει να αναζητούν απλό αμυγδαλέλαιο και να επιμένουν με απαλά προϊόντα χωρίς άρωμα που περιέχουν αμυγδαλέλαιο για να αποφύγουν άλλα δυνητικά ερεθιστικά συστατικά.

6. Μπορεί να είναι χρήσιμο για την έκθεση μετά τον ήλιο

Ένα άλλο σημαντικό όφελος είναι ότι αποδείχθηκε ότι βελτιώνει κάποιες βλάβες από την υπεριώδη ακτινοβολία από την έκθεση στον ήλιο! Αν και δεν αντικαθιστά το αντηλιακό, είναι μια ενυδατική λύση που έχει περισσότερα οφέλη από την απλή ενυδάτωση.

Μελέτες έχουν δείξει ότι το λάδι είναι ικανό να αποτρέψει τη δομική βλάβη που προκαλείται από την υπεριώδη ακτινοβολία καθώς και να μειώσει και να επιβραδύνει τα σημάδια της φωτογήρανσης. Πολύ ωραίο, σωστά;

7. Μπορεί να απαλύνει τις ουλές και τις ραγάδες

Χάρη στην περιεκτικότητα του ελαίου σε βιταμίνη Ε, μπορεί να είναι ευεργετικό για την πρόληψη και τη θεραπεία του ουλώδους ιστού. Η βιταμίνη, όταν χρησιμοποιείται τοπικά, έχει αποδειχθεί ότι μειώνει την εμφάνιση ουλών, συμπεριλαμβανομένων εκείνων που οφείλονται σε ακμή ή χειρουργική επέμβαση.

Και ενώ δεν υπάρχουν πολλά στοιχεία που να αποδεικνύουν αυτές τις επιδράσεις (ακόμα!), εικάζεται ότι μπορεί να σχετίζεται με τις αντιφλεγμονώδεις ικανότητες καθώς και με την ικανότητα για τον περιορισμό του σχηματισμού ουλών κατά τη διάρκεια της διαδικασίας επούλωσης.

Πώς να χρησιμοποιήσετε το αμυγδαλέλαιο για το δέρμα

Αν θέλετε να προσθέσετε αμυγδαλέλαιο στο πρόγραμμα ομορφιάς σας, έχετε υπόψη σας τις ακόλουθες χρήσεις:

Ως ένα απλό λάδι προσώπου: Θέλετε όλα τα οφέλη χωρίς καμία φασαρία; Απλώς εφαρμόστε το γλυκό αμυγδαλέλαιο στο δέρμα σας το βράδυ μετά τα άλλα βήματα περιποίησης της επιδερμίδας σας.

Λόγω της αποφρακτικής φύσης του, φροντίστε να είναι αυτό το τελευταίο σας βήμα, ώστε τα άλλα προϊόντα σας να μπορούν να διεισδύσουν σωστά πριν σφραγίσετε το δέρμα σας με αμυγδαλέλαιο.

Για να αφαιρέσετε το μακιγιάζ: Το αμυγδαλέλαιο μπορεί να χρησιμοποιηθεί ως καθαριστικό ή ενυδατικό και είναι ένα κοινό συστατικό που χρησιμοποιείται σε φυσικά προϊόντα ντεμακιγιάζ.

Απλώστε αμυγδαλέλαιο στα χέρια σας ή σε ένα βαμβάκι και κάντε μασάζ στο δέρμα σας για να αφαιρέσετε το μακιγιάζ πριν προχωρήσετε με ένα δεύτερο πλύσιμο προσώπου με βάση το νερό.

Προσθέστε το στην κρέμα προσώπου σας: Το αγνό αμυγδαλέλαιο μπορεί να προστεθεί στην αγαπημένη σας ενυδατική κρέμα. Αυτό θα κάνει όποια ενυδατική κρέμα εφαρμόσετε ακόμα πιο ενυδατική, ειδικά για μια ολονύκτια θεραπεία.

Ως λάδι σώματος: Τα οφέλη του αμυγδαλέλαιου για το δέρμα του προσώπου σας ισχύουν και για το σώμα, γι’ αυτό μην διστάσετε το απλώσετε στα χέρια και στα πόδια σας.

Μπορείτε ακόμη και να χρησιμοποιήσετε αμυγδαλέλαιο για να προσθέσετε λίγη λάμψη στο στήθος και τους ώμους σας.

Ως λάδι για τα νύχια: Αν θέλετε τα νύχια σας να φαίνονται καθαρά και υγιή, τα πετσάκια σας θα πρέπει να είναι ενυδατωμένα. Το αμυγδαλέλαιο είναι μια επιλογή για να διατηρήσετε αυτή την περιοχή ενυδατωμένη χωρίς ερεθισμούς.

Είναι το αμυγδαλέλαιο φαγεσωρογόνο;

Το φαγεσωρογόνο δυναμικό του αμυγδαλέλαιου είναι χαμηλό, έχει βαθμολογεί με 2 σε μια κλίμακα που φτάνει το 5. Αυτό σημαίνει ότι είναι λιγότερο πιθανό να φράξει τους πόρους και να συμβάλει στον σχηματισμό ακμής.

Ωστόσο πρέπει να κάνετε τεστ με έμπλαστρο σε μια μικρή περιοχή του δέρματός σας εάν είστε επιρρεπείς σε εξάρσεις. Για να το κάνετε αυτό, απλώς εφαρμόστε το αμυγδαλέλαιο στο δέρμα σας τακτικά και περιμένετε μια εβδομάδα. Εάν παρατηρήσετε κάποιο ερεθισμό σε αυτήν την περιοχή, τότε δεν το χρησιμοποιείτε.

Πώς να χρησιμοποιήσετε το αμυγδαλέλαιο ως λάδι μεταφοράς

Όπως αναφέρθηκε παραπάνω, το γλυκό αμυγδαλέλαιο είναι ένα εξαιρετικό λάδι μεταφοράς. Με αυτό, εννοούμε ένα βασικό έλαιο που δεν είναι ερεθιστικό και μπορεί να χρησιμοποιηθεί για να μειώσει τη δραστικότητα άλλων αιθέριων ελαίων που είναι πιο ισχυρά.

Ένας τρόπος να το χρησιμοποιήσετε ως λάδι μεταφοράς είναι στην πραγματικότητα για ανάπτυξη του τριχωτού της κεφαλής και των μαλλιών.

Παρακάτω, μια γρήγορη συνταγή:

Θα χρειαστείτε ένα μπουκάλι ψεκασμού, αγνό αμυγδαλέλαιο και αιθέριο έλαιο δεντρολίβανου. Χρησιμοποιήστε 5 σταγόνες έλαιο δεντρολίβανου για κάθε κουταλάκι του γλυκού αμυγδαλέλαιο για σωστή αραίωση.

Εφαρμογή: Μόλις έχετε το μείγμα σας, ψεκάστε το στο τριχωτό της κεφαλής. Μπορείτε να το αφήσετε για περίπου μία ώρα πριν το ντους ή όλη τη νύχτα πριν το ξεπλύνετε.

Γιατί λάδι δεντρολίβανου; Μια τυχαιοποιημένη συγκριτική δοκιμή του 2015 διαπίστωσε ότι το αιθέριο έλαιο δεντρολίβανου ήταν εξίσου αποτελεσματικό με τη μινοξιδίλη (το δραστικό συστατικό σε πολλά εμπορικά προϊόντα ανάπτυξης μαλλιών) για την αναστροφή της τριχόπτωσης που προκαλείται από ανδρογόνα— γνωστή και ως φαλάκρα ανδρικού ή γυναικείου τύπου — μετά από έξι μήνες. Επιπλέον, είναι λιγότερο ερεθιστικό.

Προφυλάξεις & παρενέργειες: Ενώ το αμυγδαλέλαιο είναι γενικά καλά ανεκτό, θα πρέπει να προσέχετε τις αλλεργικές αντιδράσεις. Το αμυγδαλέλαιο δεν πρέπει να χρησιμοποιείται από άτομα με αλλεργίες στα αμύγδαλα ή στους ξηρούς καρπούς λόγω της πιθανότητας αλλεργικής αντίδρασης.

Επιπλέον, όποιος έχει σμηγματορροϊκή δερματίτιδα (γνωστή και ως πιτυρίδα) στο τριχωτό της κεφαλής θα πρέπει να απέχει από την εφαρμογή αμυγδαλέλαιου στην πληγείσα περιοχή, καθώς μπορεί να επιδεινώσει την ανάπτυξή της.

Πηγή: https://www.womanidol.com

Πηγή φωτογραφίας: https://secure.gravatar.com

Related posts

Τα 7+1 ωραιότερα ανοιξιάτικα νύχια σε ροζ χρώμα!

xristiana

Καιρός: Τοπικές βροχές, καταιγίδες και πτώση της θερμοκρασίας

xristiana

«Νιώθω πως είμαι σε ένα κόσμο φτιαγμένο για βλέποντες μόνο. Περισσεύουμε τα τυφλά άτομα ή ενοχλούμε με την παρουσία μας»

xristiana