ΚεντρικήΠεριβάλλον

Υπερθέρμανση: Λιώνει ο πάγος στο Λευκό Όρος (vid)

21/8/2024

Με υψόμετρο 4.805,59 μέτρα είναι το ψηλότερο όρος των Άλπεων, ενώ «αγγίζει» τρεις διαφορετικές χώρες: Ιταλία, Γαλλία και Ελβετία. Το Λευκό Όρος, Μοντ Μπλαν, ο λεγόμενος Βασιλιάς των Άλπεων ή Στέγη της Ευρώπης τα τελευταία χρόνια εξαιτίας της κλιματικής αλλαγής έχει αρχίσει να συρρικνώνεται: 

Το 2013 το ύψος του έφτανε τα 4.810,02 μέτρα, το 2019 τα 4.808,72 μέτρα και το 2023 τα 4.805,59 μέτρα. Σύμφωνα με την τελευταία μέτρηση καταγράφηκε μείωση 2,22 μέτρων μέσα σε διάστημα δύο ετών, με τους ειδικούς να αποδίδουν το φαινόμενο στο λιώσιμο των πάγων, αλλά και τη σφοδρότητα των ανέμων και των βροχοπτώσεων που διαμορφώνουν την κορυφή του όρους.

Σαν να μην έφτανε το υψόμετρο, τώρα παρατηρείται συρρίκνωση και στο πάχος του, καθώς όπως προκύπτει από τα στοιχεία της ιταλικής περιβαλλοντικής ένωσης Legambiente έχουν χαθεί 300 μέτρα τα τελευταία 174 χρόνια εξαιτίας της σημαντικής υποχώρησης του παγετώνα Mer de Glace.

Όπως αναφέρει η ιταλική εφημερίδα La Repubblica η… θάλασσα πάγου γίνεται ολοένα πιο ρηχή από τη δεκαετία του 1990 όταν κατέγραψε μείωση 190 μέτρων. Το ανησυχητικό φαινόμενο εξακολουθεί να προχωρά σε γοργό ρυθμό, αρκεί να αναλογιστεί κανείς ότι τα τελευταία δύο χρόνια (2022-2023), ο παγετώνας έχει χάσει επιπλέον 30 μέτρα πάχους.

Η ιταλική ένωση σε συνεργασία με την με τον μη κερδοσκοπικό οργανισμό για το περιβάλλον CIPRA Italia και την Ιταλική Επιτροπή Παγετώνων (CGI) πραγματοποιούν και αυτή τη χρονιά την εκστρατεία «Glacier Caravan 2024» με πρώτη στάση στη Γαλλία και το Λευκό Όρος.

Στόχος της καμπάνιας που διεξάγεται για πέμπτη χρονιά, είναι ο έλεγχος της υγείας των αλπικών παγετώνων.

Στο ταξίδι τους οι ειδικοί θα προσπαθήσουν να αφηγηθούν την κατάσταση των παγετώνων με σκοπό να στρέψουν την προσοχή στη δραματική υποχώρησή τουςεξαιτίας της υπερθέρμανσης του πλανήτη.


Όπως αναφέρει η ιταλική ένωση εξαιτίας της αύξησης της θερμοκρασίας η συρρίκνωση των παγετώνων είναι ορατή και προβλέπεται ότι μέχρι το 2050 όλοι οι όγκοι πάγου κάτω από τα 3.500 μέτρα θα έχουν εξαφανιστεί.
Οι ειδικοί εξηγούν πως η ταχεία υποχώρηση των παγετώνων δεν είναι συνώνυμο μόνο απώλειας του μαγευτικού τοπίου και της βιοποικιλότητας, αλλά ισοδυναμεί με την εξαφάνιση σημαντικών αποθεμάτων γλυκού νερού και θεμελιωδών λειτουργιών του οικοσυστήματος. Επιπλέον, τονίζουν ότι το πέρμαφροστ, το μόνιμα παγωμένο έδαφος, όταν υποχωρεί προκαλεί αστάθεια στις πλαγιές με σοβαρούς κινδύνους για τις υποδομές σε μεγάλο υψόμετρο.
Μιλώντας στην ιταλική εφημερίδα, η Βάντα Μπονάρντο, επικεφαλής της Legambiente για τις Άλπεις και πρόεδρος της CIPRA Italia, δήλωσε ότι ο παγετώνας αφηγείται την ιστορία της κλιματικής αλλαγής.

«Αυτός ο μεγάλος παγετώνας με την πολυπλοκότητα και την ποικιλία των αντιδράσεών του στην κλιματική αλλαγή» αποτυπώνει τις συνεχείς αλλαγές που καταγράφονται, είπε η Μπονάρντο και πρόσθεσε ότι μπορεί παλαιότερα το σημείο να προσέλκυε ταξιδιώτες από όλον τον κόσμο, αλλά πλέον πρέπει να εξεταστούν νέες μορφές τουρισμού, επείγουσες στρατηγικές και πολιτικές για τον μετριασμό των επιπτώσεων ώστε να προστατευτεί το Όρος.

Πηγή: https://www.newmoney.gr
Πηγή βίντεο: https://www.youtube.com
Πηγή φωτογραφίας: https://secure.gravatar.com

Related posts

Φιλανθρωπικός αγώνας μπάσκετ

xristiana

Το μαγικό βότανο που μειώνει το άγχος και καταπολεμά την αϋπνία

xristiana

Η Θεσσαλονίκη Γιορτάζει Την Ευρωπαϊκή Ημέρα Χωρίς Αυτοκίνητο: Δρόμος Θα Κλείσει Για Έξι Ώρες

xristiana