ΚεντρικήΟμορφιά

Τα συστατικά περιποίησης που καλύτερα να αποφύγετε στον ήλιο

9/8/2024

Οι καλοκαιρινές ημέρες και όπως κα ι οι αποδράσεις στις παραλίες απαιτούν αλλαγές στη ρουτίνα περιποίησης της επιδερμίδας σας, καθώς ορισμένα προϊόντα ομορφιάς δεν λειτουργούν καλά κάτω από τον καυτό ήλιο! Τι να προσέξετε και τι να αφήσετε στην άκρη… το επόμενο φθινόπωρο.

Από τη Μαρία Καλοπούλου

Υπάρχουν βασικά συστατικά που πρέπει να χρησιμοποιείτε το καλοκαίρι, όπως το αντηλιακό προφανώς, υπάρχουν επίσης κάποια που δεν πρέπει να χρησιμοποιείτε, ή τουλάχιστον να αποφεύγετε. Η προσαρμογή της ρουτίνας ομορφιάς σας στις απαιτήσεις της εποχής είναι το κλειδί για να διατηρήσετε το δέρμα σας υγιές, λαμπερό και προστατευμένο.

Τι πρέπει να αποφύγετε λοιπόν;

Ρετινόλη

Ας ξεκινήσουμε με το πιο σημαντικό: τη ρετινόλη. Τα προϊόντα περιποίησης που περιέχουν ρετινοειδή όπως η ρετινόλη και η τρετινοΐνη βοηθούν στη φωτεινότητα του δέρματος, τη μείωση της υπερμελάγχρωσης, την ελαχιστοποίηση της εμφάνισης των ρυτίδων.

Ωστόσο, δεν θα πρέπει να τα χρησιμοποιείτε κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού ή οποιαδήποτε στιγμή σχεδιάζετε να βρίσκεστε κάτω από τον ήλιο για παρατεταμένες χρονικές περιόδους.

Κι αυτό επειδή τα ρετινοειδή μπορεί να αυξήσουν την ευαισθησία του δέρματος στο ηλιακό φως, οδηγώντας σε υψηλότερο κ ίνδυνο ηλιακού εγκαύματος και ηλιακής βλάβης.

Έτσι, για τους θερμότερους μήνες, είναι καλύτερο να στραφείτε σε πιο ήπιες εναλλακτικές λύσεις, όπως το υαλουρονικό οξύ ή τα κεραμίδια, για να διασφαλίσετε ότι το δέρμα σας παραμένει προστατευμένο.

Βαριά μέικαπ

Μπορεί να μοιάζουν με την τέλεια λύση για την επίτευξη αψεγάδιαστου δέρματος, αλλά μπορεί να αποτελέσουν προβληματική επιλογή όταν εκτίθενται στο φως του ήλιου.

Αυτά τα προϊόντα περιέχουν συχνά παχύρρευστες φόρμουλες που μπορεί να φράξουν τους πόρους και να παγιδεύσουν τον ιδρώτα, οδηγώντας σε σπυράκια, ερεθισμούς και συμφόρηση του δέρματος στη ζέστη.

Επιπλέον, επειδή έχουν υψηλή κάλυψη, μπορεί να δημιουργήσουν ένα φράγμα στην επιφάνεια του δέρματος, εμποδίζοντας την ικανότητά του να αναπνέει και να ρυθμίζει αποτελεσματικά τη θερμοκρασία.

Επιλέξτε καλύτερα ελαφρύτερες εναλλακτικές λύσεις, όπως ενυδατικές κρέμες με χρώμα, κρέμες BB.

Οξέα απολέπισης

Τα οξέα όπως το γλυκολικό οξύ, το γαλακτικό οξύ, το μανδελικό οξύ, το τρυγικό οξύ και το σαλικυλικό οξύ είναι ισχυρά συστατικά που αγαπήθηκαν για την ικανότητά τους να απολεπίζουν, να ανανεώνουν και να φωτίζουν το δέρμα.

Ωστόσο, η χρήση αυτών των οξέων στο άμεσο ηλιακό φως μπορεί να αυξήσει σημαντικά την ευαισθησία του δέρματος στην υπεριώδη ακτινοβολία, και άρα τον κίνδυνο ηλιακού εγκαύματος.

Επειδή αυτά τα οξέα λειτουργούν αφαιρώντας το εξωτερικό στρώμα των νεκρών κυττάρων του δέρματος, αφήνουν το δέρμα πιο ευάλωτο στη διείσδυση της υπεριώδους ακτινοβολίας. Οπότε, τα συστατικά αυτά μπορεί να κάνουν το δέρμα επιρρεπές σε ερεθισμούς, φλεγμονές, ακόμη και υπερμελάγχρωση.

Μην ανησυχείτε, αυτό δεν σημαίνει ότι δεν μπορείτε να τα χρησιμοποιείτε όλο το καλοκαίρι. Αυτό σημαίνει απλώς ότι θα πρέπει να ελαχιστοποιήσετε τη χρήση τους σε δύο με τρεις φορές την εβδομάδα και να τα ενσωματώσετε μόνο στη νυχτερινή ρουτίνα περιποίησης της επιδερμίδας σας.

Αιθέρια έλαια εσπεριδοειδών

Ενώ τα έλαια εσπεριδοειδών μπορούν να προσφέρουν φωτεινές και αναζωογονητικές ιδιότητες, αυξάνουν επίσης την ευαισθησία του δέρματος στην ηλιακή ακτινοβολία.

Αυτά τα έλαια περιέχουν ενώσεις που κάνουν το δέρμα πιο ευαίσθητο σε φωτοτοξικές αντιδράσεις όταν εκτίθεται σε υπεριώδεις ακτίνες, οδηγώντας ενδεχομένως σε ηλιακές βλάβες. Έτσι, είναι καλύτερο να αποφεύγετε τα προϊόντα περιποίησης που περιέχουν έλαια εσπεριδοειδών κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού.

PHAs, BHAs και AHAs

Ακριβώς όπως και τα οξέα απολέπισης, τα PHAs, τα BHAs και τα AHAs έχουν απολεπιστικές ιδιότητες που είναι επιβλαβείς κατά τη χρήση τους στον ήλιο. Επειδή προάγουν τη γρήγορη εναλλαγή των κυττάρων, αφήνουν το δέρμα πιο ευάλωτο στις βλάβες της υπεριώδους ακτινοβολίας.

Έτσι, είναι καλύτερο να αποφεύγετε τα προϊόντα που περιέχουν αυτά τα οξέα κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού ή να τα χρησιμοποιείτε με φειδώ και να ακολουθείτε με άφθονο αντηλιακό.

Πηγή: https://www.womanidol.com

Πηγή φωτογραφίας: https://secure.gravatar.com

Related posts

«Πες ΜΑΣ ΤΟ»: Το Νέο Podcast Του «Άλμα Ζωής» Για Τον Καρκίνο Του Μαστού

xristiana

Χταπόδι κοκκινιστό με κοφτό μακαρονάκι

xristiana

Φωταγωγείται το πιο όμορφο χριστουγεννιάτικο δέντρο της πόλης!

xristiana