27/8/2024
Σύμφωνα με το Ολλανδικό Ινστιτούτο για τον Καρκίνο (NKI) με έδρα το Άμστερνταμ, περίπου ένας στους έξι Ολλανδούς θα διαγνωστεί με κάποιον τύπο καρκίνου του δέρματος. Η Ολλανδία, μαζί με τη Δανία, τη Σουηδία, την Φινλανδία και τη Γερμανία είναι οι χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης με τα υψηλότερα ποσοστά εμφάνισης μελανώματος, σύμφωνα με το Ευρωπαϊκό Σύστημα Ενημέρωσης για τον Καρκίνο (ECIS). Οι χώρες της ΕΕ με την υψηλότερη θνησιμότητα από μελάνωμα (άνδρες και γυναίκες) είναι η Ισπανία, η Ελλάδα, η Πορτογαλία, η Μάλτα και η Ρουμανία, ενώ εκείνες με το χαμηλότερο ποσοστό είναι η Σλοβακία, η Δανία, η Σλοβενία, η Κροατία, η Σουηδία και η Ολλανδία.
Η Αμερικανική Ακαδημία Δερματολογίας συνιστά την καθημερινή χρήση αντηλιακού, με δείκτη τουλάχιστον SPF 15, καθώς μπορεί να βοηθήσει στην πρόληψη του καρκίνου του δέρματος, προστατεύοντας από τις βλαβερές υπεριώδεις (UV) ακτίνες του ήλιου.
Γιατί, όμως, στην Ολλανδία τα κρούσματα καρκίνου του δέρματος είναι τόσο υψηλά; Λέγεται ότι οι Ολλανδοί είναι σαν τα ηλιοτρόπια – όπως εκείνα του Ολλανδού Βίνσεντ βαν Γκογκ – και όταν υπάρχει ήλιος στρέφονται προς εκείνον. Είναι γεγονός: Όταν βγαίνει ο ήλιος, το ίδιο κι οι Ολλανδοί. Εστιατόρια, παραλίες, μπαλκόνια, καραβάκια είναι κατάμεστα από πολίτες που αναζητούν τις ζωογόνες ακτίνες, αφού συνήθως οι ημέρες είναι βροχερές και κρύες.
Η έκθεση στον ήλιο, όμως, πέρα από οφέλη έχει και επιπτώσεις. Η πολύωρη παραμονή των κατοίκων στον ήλιο, σε συνδυασμό με το ανοιχτόχρωμο δέρμα οδηγεί σε αύξηση του μελανώματος. Σε μία προσπάθεια, λοιπόν, να αντιμετωπιστούν τα κρούσματα, η ολλανδική κυβέρνηση αποφάσισε τη δωρεάν διανομή αντηλιακού στους πολίτες, με αυτόματους διανομείς σε σχολεία, πανεπιστήμια, πάρκα, φεστιβάλ και άλλους δημόσιους χώρους.
Οι τοπικές αρχές εκτιμούν ότι η εκστρατεία θα βοηθήσει στην αντιμετώπιση των επιπέδων ρεκόρ του καρκίνου του δέρματος στη χώρα και θα επιτρέψει σε όλους την πρόσβαση στην προστασία από την υπεριώδη ακτινοβολία.
Στο πλαίσιο της καμπάνιας κατά του καρκίνου του δέρματος παραθαλάσσια εστιατόρια, συνολικά 160, προσφέρουν αντηλιακό, καθώς σύμφωνα με νέα έρευνα οι υπαίθριοι χώροι εστίασης είναι ένα από τα σημεία όπου οι άνθρωποι μπορεί να εκτεθούν στον ήλιο και να προκληθεί έγκαυμα.
Ανάμεσα σε αυτά το Zand Katwijk, ο ιδιοκτήτης του οποίου μιλώντας στον βρετανικό Guardian εξήγησε ότι οι πελάτες του χαρακτηρίζουν «σωτήριο» το… μέτρο του αντηλιακού. Όπως είπε ο Ντερκ Σίπερ: «Έχουμε ένα ήπιο, θαλάσσιο κλίμα, οπότε ο άνεμος συχνά δροσίζει τα πράγματα, αλλά ταυτόχρονα οι ακτίνες του ήλιου είναι πολύ ισχυρές. Χωρίς να το καταλάβετε, μπορείτε να καείτε. Το να προσφέρουμε αυτό (αντηλιακό) θα πρέπει να είναι τόσο φυσιολογικό όσο το να προσφέρουμε μια χαρτοπετσέτα».
Παρότι οι περισσότεροι Ολλανδοί δε χάνουν την ζωή τους από καρκίνο του δέρματος, χάρη στην έγκαιρη διάγνωση και τη θεραπεία, το κόστος νοσηλείας είναι αυξημένο, με τους ειδικούς να αναφέρουν πως το 95% των περιπτώσεων θα μπορούσε να είχε αποφευχθεί με τη σωστή χρήση αντηλιακής προστασίας.
Μία από τους θαμώνες του εστιατορίου, η 71χρονη Πέτρα Χουγκεγίν, μιλώντας στη βρετανική εφημερίδα εξήγησε ότι τόσο η μητέρα, όσο ο γιος της νόσησαν με καρκίνο του δέρματος και απέδωσε τη συχνότητα των κρουσμάτων στο ότι οι Ολλανδοί αναζητούν τον ήλιο, σε αντίθεση για παράδειγμα με τους Ισπανούς που προσπαθούν να τον αποφύγουν.
Ο δερματολόγος Ντάνιελ Καντούχ που ίδρυσε την Tenue Soleil με είδη ρουχισμού για παιδιά και ενήλικες με αντηλιακή προστασία και αντηλιακά γαλακτώματα, ανέφερε πως τις τελευταίες δεκαετίες έχει αυξηθεί η υπεριώδης ακτινοβολία και παράλληλα έχει αλλάξει ο τρόπος ζωής των ανθρώπων.
Στόχος του γιατρού με τα προϊόντα του είναι οι πολίτες να εκπαιδευτούν στην αντηλιακή προστασία και να λάβουν μέτρα ώστε να αποφευχθούν εγκαύματα και ο καρκίνος, όπως η έκθεση σε ώρες που δεν κρίνονται επικίνδυνες, κάλυψη του δέρματος με κατάλληλα ρούχα, χρήση καπέλου και φυσικά αντηλιακό με επανάληψη της εφαρμογής του όποτε είναι απαραίτητο.
Πηγή: https://www.newmoney.gr
Πηγή φωτογραφίας: https://secure.gravatar.com