ΚεντρικήΠεριβάλλον

Λογαριασµοί ρεύµατος: «Μαξιλαράκι» 30 εκατ. ευρώ για νέες επιδοτήσεις από Σεπτέμβριο

10/8/2024

Να σβήσει τις φωτιές που άναψαν ο καύσωνας και οι µεγάλες διακυµάνσεις του Ιουλίου στη χονδρεµπορική τιµή του ρεύµατος για ένα δεκαπενθήµερο πέτυχε η κυβέρνηση διατηρώντας την ηλεκτρική κιλοβατώρα κάτω από τα 15 λεπτά µε τη στήριξη των ηλεκτροπαραγωγών, αλλά και τις µεγάλες εκπτώσεις της ∆ΕΗ.

Αυτό είχε ως αποτέλεσµα η πλειονότητα των καταναλωτών να µην επιβαρυνθεί µε µεγάλες αυξήσεις τον Αύγουστο πληρώνοντας το ρεύµα στο πράσινο τιµολόγιο µε 14,7 λεπτά την κιλοβατώρα, αυξηµένο µόλις 9% σε σχέση µε τον Ιούλιο. Αν δεν υπήρχε η έκπτωση 53% της ∆ΕΗ και η επιδότηση 1,6 λεπτών ανά κιλοβατώρα, τα οικιακά πράσινα τιµολόγια της Επιχείρησης θα έφταναν στα 24,9 λεπτά και θα ήταν αυξηµένα κατά 84,4% σε σχέση µε τον Ιούλιο.

Ξεφεύγει η µεγαβατώρα

Ωστόσο, η τιθάσευση των τιµών του Αυγούστου δεν κλείνει την πόρτα στο µεγάλο µέτωπο του ενεργειακού κόστους, που παραµένει ανοιχτό και για τους επόµενους µήνες. Η αβεβαιότητα στην παγκόσµια αγορά επανακάµπτει µετά τη δολοφονία του ηγέτη της Χαµάς Ισµαήλ Χανίγια και οι φόβοι για αντίποινα στο Ισραήλ εγκυµονούν κινδύνους για νέα ανάφλεξη στη Μέση Ανατολή.

Στην πιθανότητα µιας τέτοιας εξέλιξης οι τιµές θα διατηρηθούν σε υψηλά επίπεδα, κάτι που υπαινίσσεται ήδη και ο διεθνής δείκτης χρηµατιστηριακών συναλλαγών TTF, ο οποίος έχει ξεφύγει από τα επίπεδα των 32 ευρώ ανά µεγαβατώρα και φλερτάρει πλέον µε τα 37 ευρώ. Οι φόβοι της αγοράς είναι ότι η κλιµάκωση της σύγκρουσης στη Μέση Ανατολή µπορεί να διαταράξει τις ροές φυσικού αερίου του Ισραήλ προς την Αίγυπτο και την Ιορδανία και να επηρεάσει την παγκόσµια αγορά LNG.

Αυτό θα δηµιουργήσει ισχυρές πιέσεις στην τροφοδοσία της Ευρώπης µε υγροποιηµένο φυσικό αέριο, σε µια περίοδο που βρίσκεται σε εξέλιξη η πλήρωση των αποθηκών του καυσίµου. Καθώς η Αίγυπτος σήµερα στηρίζεται σε εισαγωγές LNG και αερίου µέσω αγωγών για να καλύψει τις ανάγκες της, µια τέτοια εξέλιξη θα την ανάγκαζε να προµηθευτεί περισσότερα φορτία LNG εντείνοντας έτσι τον ανταγωνισµό για το καύσιµο. Ενδεικτικό είναι ότι η Αίγυπτος είχε ήδη προγραµµατίσει την έλευση 20 φορτίων LNG πριν από τη δολοφονία Χανίγια, ενώ έχει σταµατήσει πλήρως τις εξαγωγές της εν µέσω ελλείψεων.

Σύµφωνα µε τους αναλυτές, το Κάιρο προετοιµάζεται για το χειρότερο ενδεχόµενο σε ό,τι αφορά τις εξελίξεις µε το Ισραήλ, τη Χεζµπολάχ και το Ιράν, και αυτό είναι ένα στοιχείο που µπαίνει στο µικροσκόπιο αναλυτών και traders.

Οι άµυνες του ΥΠΕΝ

Τη γεωπολιτική αναταραχή παρακολουθεί από πολύ κοντά και το ελληνικό υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας, έτοιµο να κατασβέσει µια νέα αναζωπύρωση τιµών. Το κυβερνητικό επιτελείο αποφάσισε να αναθεωρήσει τον αρχικό σχεδιασµό για την επιβολή έκτακτου τέλους στην κατανάλωση φυσικού αερίου για τους ηλεκτροπαραγωγούς µόνο για τον Αύγουστο.

Ο φόρος των 10 ευρώ ανά θερµική µεγαβατώρα που επιβλήθηκε από το ΥΠΕΝ θα έχει διάρκεια έως και τρεις µήνες, γεγονός που καταδεικνύει την προσπάθεια της κυβέρνησης να δηµιουργήσει έναν αµυντικό µηχανισµό σε περίπτωση που κριθεί σκόπιµο από τις εξελίξεις στην αγορά ηλεκτρικής ενέργειας και χρειαστεί ένας δεύτερος γύρος επιδοτήσεων. Με βάση την κατανάλωση που θα κάνουν οι µονάδες φυσικού αέριου των ηλεκτροπαραγωγών για τον Αύγουστο, προβλέπεται ότι η συγκέντρωση των εσόδων που θα αξιοποιηθούν για τις επιδοτήσεις των νοικοκυριών θα προσεγγίσουν τα 30 εκατ. ευρώ, υπολογίζοντας την περσινή αντίστοιχη κατανάλωση που δεν αναµένεται να διαφοροποιηθεί αισθητά φέτος.

Από το ποσό αυτό θα διατεθεί ένα µέρος για τις επιδοτήσεις του τρέχοντος µήνα και τα υπόλοιπα θα µείνουν για να καλύψουν µελλοντικές ανάγκες. Αλλωστε µε τη νεότερη νοµοθετική ρύθµιση η ισχύς του µέτρου παρατείνεται και µε αφετηρία τον Αύγουστο µπορεί να καλύψει δυνητικά έως και τον Οκτώβριο.

Την ίδια στιγµή, από τον κλάδο των ηλεκτροπαραγωγών έχουν αρχίσει να διατυπώνονται προβληµατισµοί για την πορεία των τιµών του φυσικού αερίου. Αφενός λόγω της ανεξέλεγκτης κρίσης στη Μέση Ανατολή που καλλιεργεί ανατιµητικό κλίµα και δίνει σήµατα ανόδου στο TTF, αφετέρου λόγω του έκτακτου τέλους που επιβαρύνει τους ηλεκτροπαραγωγούς.

Ο νέος φόρος εκτιµάται ότι θα ανεβάσει το µεταβλητό κόστος των µονάδων, το οποίο τελικά θα περάσει στη χονδρική τιµή και από εκεί θα µετακυλιστεί στους καταναλωτές. Εν αντιθέσει µε τα πράσινα και τα κίτρινα κυµαινόµενα τιµολόγια όπου οι καταναλωτές θα πληρώσουν λογικές τιµές τον Αύγουστο, την ανηφόρα ακολουθούν τα δωδεκάµηνα µπλε σταθερά τιµολόγια, τα οποία επιλέγουν όλο και περισσότερα νοικοκυριά και επιχειρήσεις.

«Μπλε» ανατιµήσεις

Η αναζωπύρωση των τιµών του Ιουλίου και η γεωπολιτική αβεβαιότητα οδηγούν πολλούς καταναλωτές στην ασφάλεια των σταθερών τιµολογίων, τα οποία όµως εµφανίζονται ήδη ανατιµηµένα σε σχέση µε το προηγούµενο δίµηνο. Ο λόγος είναι ότι τα προθεσµιακά συµβόλαια (συµφωνίες για την αγορά ή πώληση ηλεκτρικής ενέργειας σε προκαθορισµένη τιµή) έχουν γίνει ακριβότερα, άρα οι προµηθευτές πρέπει να προαγοράσουν ρεύµα για τους πελάτες τους σε υψηλότερες τιµές.

Η ∆ΕΗ είναι από τις πρώτες εταιρείες που προχώρησαν σε αναθεώρηση τιµών µε αυξήσεις από 13,6% έως 15,5% για τα τρία προγράµµατα µπλε τιµολογίων (myHome Enter µε 0,145 λεπτά την κιλοβατώρα, myHome Online µε 0,142 λεπτά την κιλοβατώρα και το myBusiness Enter µε 0,145 λεπτά την κιλοβατώρα) µε εγγυηµένη τιµή για 12 µήνες.

Με τις εκπτώσεις της ∆ΕΗ και την κρατική επιδότηση, το µπλε τιµολόγιο υπολείπεται µόλις 3-6 λεπτών από το πράσινο. Υπάρχουν βέβαια στην αγορά και πολύ φθηνότερα εξάµηνα προϊόντα όπως της Protergia (Protergia Value Safe) µε τιµή 0,095 λεπτά και πάγιο 9,90 ευρώ, αλλά και το 12µηνο της ZeniΘ, βγάζοντας µέσο όρο χρέωσης (µε τα πάγια) 13,6 λεπτά ανά κιλοβατώρα.

Εποµένως, τα µπλε τιµολόγια παραµένουν ανταγωνιστικότερα των πράσινων, κάτι στο οποίο θα πρέπει να συνυπολογιστεί ότι τους επόµενους µήνες (αν όλα κυλήσουν οµαλά) δεν θα ενσωµατώνεται η επιδότηση των 1,6 λεπτών στα κυµαινόµενα τιµολόγια που σήµερα τείνουν να εξαλείψουν τις διαφορές µεταξύ µπλε και πράσινων.

Εκτιµάται δηλαδή ότι τα µπλε τιµολόγια θα συνεχίσουν να είναι ελκυστικά καθώς οι πάροχοι αντιλαµβάνονται ότι συνιστούν ένα προϊόν µε µεγάλη ζήτηση στην αγορά, αφού οι καταναλωτές ξενοιάζουν από τον ίλιγγο των τιµών για έναν χρόνο. Τελούν όµως εν αναµονή των διεθνών εξελίξεων, καθώς σε αυτή την ευµετάβλητη συγκυρία οι τιµές των προθεσµιακών συµβολαίων δεν είναι ελκυστικές.

Πηγή: https://www.newmoney.gr

Πηγή φωτογραφίας: https://secure.gravatar.com

Related posts

Δωρεάν σεμινάριο για τη συγγραφή σεναρίου

xristiana

Πόνοι περιόδου: Τα καλύτερα και τα χειρότερα τρόφιμα για τη δυσμηνόρροια

xristiana

Λέμε ναι στις μπότες με τετράγωνη μύτη

xristiana