ΚεντρικήΠεριβάλλον

ΕΜΥ: Καλοκαίρι διαρκείας μέσα στο φθινόπωρο δείχνουν τα προγνωστικά μοντέλα του καιρού

29/8/2024

Θερμό φθινόπωρο και ενδείξεις για ήπιο χειμώνα προβλέπουν τα μετεωρολογικά μοντέλα.

Σύμφωνα με ανάλυση των διαθέσιμων στοιχείων που δημοσιεύει η ΕΜΥ, τα αριθμητικά μοντέλα εκτιμούν ότι οι μέσες θερμοκρασίες του τριμήνου Σεπτέμβριος-Οκτώβριος-Νοέμβριος, μπορεί να φθάσουν μέχρι και 2 βαθμούς Κελσίου πάνω από τις κανονικές για την εποχή.

Υπάρχουν δε ενδείξεις και για σχετικά ζεστό χειμώνα, κυρίως στα δυτικά και νότια.

Οπως αναφέρει η ΕΜΥ και τα δύο μοντέλα -ECMWF και multi-model-  συνεχίζουν και για το φθινόπωρο το θερμό θερινό μοτίβο, προβλέποντας θετικές αποκλίσεις της θερμοκρασίας γενικά πάνω από την Ευρώπη, με μόνη εξαίρεση την περιοχή μεταξύ Ισλανδίας-Γροιλανδίας, όπου εμφανίζονται πιθανότητες για αρνητικές αποκλίσεις.

Σύμφωνα με το ECMWF, οι θετικές αποκλίσεις στις περισσότερες Ευρωπαϊκές περιοχές προβλέπεται ότι θα κυμαίνονται από 0,5 μέχρι 1 βαθμό Κελσίου, ενώ τοπικά στα βόρεια της Σκανδιναβίας, αλλά και σε πολλές περιοχές στα κεντρικά και νότια, όπως στην Ισπανία, την Ιταλία, τα Βαλκάνια, την Τουρκία και τοπικά στην ανατολική Μεσόγειο θα ξεπερνούν το 1 βαθμό και μπορεί να φθάνουν και τους 2 βαθμούς Κελσίου.

Η μόνη διαφωνία του multi-model είναι ότι οι περιοχές που θα δουν θετικές αποκλίσεις πάνω από 1 βαθμό Κελσίου θα είναι λιγότερες από αυτές που εκτιμά το ECMWF.

Η πρόβλεψη για την Ελλάδα

Εστιάζοντας στην Ελλάδα, και τα δύο μοντέλα, ECMWF και multi-model, εξακολουθούν και για το Φθινόπωρο να δίνουν ισχυρό σήμα (πιθανότητα πάνω από 80%), για ιδιαίτερα θερμές συνθήκες, προβλέποντας ότι οι μέσες θερμοκρασίες του τριμήνου Σεπτέμβριος-Οκτώβριος-Νοέμβριος θα είναι πάνω από τις κανονικές, συγκλίνοντας μάλιστα στην εκτίμηση, ότι στη δυτική Ελλάδα οι μέσες θερμοκρασίες του τριμήνου θα είναι 1-2 βαθμούς Κελσίου πάνω από τις κανονικές.

Το ECMWF εκτιμά το ίδιο και για τις υπόλοιπες περιοχές, όμως το multi-model φαίνεται πιο συγκρατημένο, εκτιμώντας θετικές αποκλίσεις από 0.5-1 βαθμό.

Γενικά, όπως έχουμε σημειώσει και στο παρελθόν, οι όποιες διαφοροποιήσεις παρατηρούνται μεταξύ ECMWF και multi-model, είναι αναμενόμενες, ακριβώς λόγω της δομής του multi-model ως σύνθεσης κλιματικών μοντέλων. Φυσικά η «σύγκλιση» αυτών των μοντέλων ενισχύει την «βεβαιότητα» της πρόγνωσης.

Ερωτηματικό οι βροχοπτώσεις

Από πλευράς βροχοπτώσεων, και τα δύο μοντέλα, τόσο το ECMWF, όσο και το multi-model, προβλέπουν αυξημένες βροχοπτώσεις στη βόρεια Ευρώπη και γενικά μειωμένες στις νότιες, κυρίως Μεσογειακές, περιοχές. Το σενάριο αυτό δικαιολογείται από τους χάρτες που παρατίθενται παρακάτω, με τα γεωδυναμικά ύψη στα 500hPa και της ατμοσφαιρικής πίεσης στην επιφάνεια (MSLP), οι οποίοι για τη βόρεια Ευρώπη εκτιμούν σχετικά χαμηλές πιέσεις και υπονοούν κυκλωνική γενικά κυκλοφορία, εν αντιθέσει με τη νότια Ευρώπη στην οποία εκτιμούν ότι θα επικρατήσουν γενικά υψηλές πιέσεις.

Ειδικά για την Ελλάδα, ενώ το multi-model εκτιμά ότι οι βροχοπτώσεις του φθινοπώρου θα κινηθούν στα φυσιολογικά επίπεδα, με βάση το ECMWF, υπάρχουν ενδείξεις για μειωμένες βροχοπτώσεις στα ανατολικά.

Πηγή: https://www.naftemporiki.gr

Πηγή φωτογραφίας: https://secure.gravatar.com

Related posts

ΑμεΑ: Ανοιχτή Πλατφόρμα Αιτήσεων Σε Πρόγραμμα Επαγγελματικής Κατάρτισης Για Κατοίκους Πελοποννήσου

xristiana

Πόσες ώρες ύπνου χρειάζονται τα νήπια;

xristiana

Δαιδικτυακή Ημερίδα Για Τον Καρκίνο Από Την ALL.CAN Greece

xristiana