ΚεντρικήΥγεία

Οι παιδίατροι προειδοποιούν: Προσοχή σε αυτά τα βοηθήματα επίπλευσης για παιδιά – Τι πρέπει να κάνουν οι γονείς

11/7/2024

Το καλοκαίρι έχει μπει για τα καλά και οι παραλίες, όπως κάθε χρόνο, γεμίζουν με κόσμο και παιδιά. Από την πλευρά τους, οι παιδίατροι προειδοποιούν για κάποια βοηθήματα επίπλευσης και παιδικά αξεσουάρ τα οποία θα πρέπει να αποφεύγονται, όπως και για όσα θα πρέπει να κάνουν οι γονείς στην παραλία ή την πισίνα, για να αποφευχθεί ο κίνδυνος πνιγμού.

«Τα μη ασφαλή βοηθήματα κολύμβησης μπορεί να παρέχουν ψευδή αίσθηση ασφάλειας», εξηγεί στο Today ο Bernard Fisher, διευθυντής υγείας και ασφάλειας στην American Lifeguard Association. «Αυτά τα βοηθήματα δεν υποκαθιστούν πραγματικά τα σωσίβια και θα πρέπει να αποφεύγονται».

Προσοχή στα φουσκωτά μπρατσάκια

Τα φουσκωτά μπρατσάκια είναι από τα πιο διαδομένα βοηθήματα επίπλευσης για παιδιά. Ωστόσο, οι ειδικοί προειδοποιούν πως θα πρέπει να είμαστε ιδιαίτερα προσεκτικοί στη χρήση τους και, ακόμα καλύτερα, να αποφεύγονται για δύο λόγους κυρίως.

«Τα μπρατσάκια μπορούν εύκολα να γλιστρήσουν ή να ξεφουσκώσουν», σημειώνει η δρ Jenelle Ferry, νεογνολόγος στο Pediatrix Medical Group. «Αν τα μπρατσάκια γλιστρήσουν προς τα κάτω, το παιδί μπορεί να παγιδευτεί με τα χέρια του έξω από το νερό και το πρόσωπό του μέσα στο νερό». Οπότε, είναι άκρως απαραίτητο να υπάρχει επίβλεψη.

Επιπλέον, τα μπρατσάκια ενθαρρύνουν τα παιδιά να παραμένουν σε όρθια θέση στο νερό, κάτι που δεν τους διδάσκει πώς να κολυμπούν σωστά. Αυτό αυξάνει τον κίνδυνο πνιγμού δίνοντας μια ψευδή αίσθηση εμπειρίας και ασφάλειας.

Αποφύγετε και τα μπρατσάκια με θωρακική ενίσχυση

Πρόκειται για τα βοηθήματα επίπλευσης που αποτελούνται από τρία ενσωματωμένα κομμάτια, δύο μπρατσάκια για τα χέρια και ένα τρίτο φουσκωτό μέρος, γύρω από το στήθος του παιδιού. Και αυτά, αν και είναι λιγότερο πιθανό να πέσουν από ό,τι τα φουσκωτά μπρατσάκια, ενθαρρύνουν τα παιδιά να παραμένουν σε όρθια θέση, κάτι που αυξάνει τον κίνδυνο.

«Όχι» στα σωσίβια κουλούρες λαιμού

Πρόκειται για τα βοηθήματα επίπλευσης που τυλίγονται γύρω από τον λαιμό. «Υπάρχουν πολλοί λόγοι για να πούμε όχι σε ένα τέτοιο βοήθημα», τονίζει η δρ Ferry. Όχι μόνο δεν προστατεύουν από τον πνιγμό, αλλά μπορεί να αυξήσουν την πιθανότητά του, όπως προειδοποιεί. Γενικά, συνιστά να αποφεύγετε οτιδήποτε πλαστικό ή φουσκωτό κοντά στο πρόσωπο ενός βρέφους ή ενός μικρού παιδιού, όπως και γύρω από τον λαιμό του.

Ποτέ μην φορέσετε στο παιδί μαγιό με ουρά γοργόνας

Πρόκειται για μια νέα μόδα που έχει κάνει την εμφάνισή της, εξάπτοντας τη φαντασία των παιδιών. Τα μαγιό με ουρές γοργόνας υπάρχουν στο διαδίκτυο, αλλά και σε κάποια φυσικά καταστήματα.

«Μην τοποθετείτε τίποτα στα παιδιά σας που τους περιορίζει τα πόδια ή τα χέρια με οποιονδήποτε τρόπο», τονίζουν οι ειδικοί. Τα παιδιά χρειάζονται ελεύθερη κίνηση όλων των άκρων τους, για να μπορούν να κολυμπούν με ασφάλεια.

Συμβουλές για την ασφάλεια στην πισίνα και τη θάλασσα

Η συνεχής χρήση οποιουδήποτε είδους βοηθήματος επίπλευσης μπορεί να δημιουργήσει στα παιδιά σας μία λανθασμένη αίσθηση ασφάλειας στο νερό, κάτι που τελικά μπορεί να αυξήσει τον κίνδυνο πνιγμού.

#1. Αναθέστε έναν «παρατηρητή νερού» στην παρέα. Ένας ενήλικας αναλαμβάνει τον ρόλο να παρακολουθεί τα παιδιά στο νερό χωρίς περισπασμούς.

#2. Επίβλεψη σε απόσταση ενός χεριού για τα παιδιά που δεν μπορούν να κολυμπήσουν. Είναι κρίσιμο να βρίσκεστε σε κοντινό σημείο, για να εξασφαλίσετε άμεση βοήθεια αν χρειαστεί.

#3. Αποφύγετε τους περισπασμούς. Μην αποσπάστε όταν παρακολουθείτε τα παιδιά στο νερό. Αν χρειαστεί να απομακρυνθείτε από την πισίνα, αναθέστε σε κάποιον άλλον ενήλικα να παρακολουθεί το παιδί σας μέχρι να επιστρέψετε ή πείτε στα παιδιά σας να βγουν για λίγο έξω.

#4. Χρησιμοποιήστε εγκεκριμένα βοηθήματα επίπλευσης. Η πιστοποίηση ασφάλειας στην Ευρώπη είναι η EN 13138-2. Επίσης, πάνω στα βοηθήματα ή τα σωσίβια θα δείτε να αναγράφονται 50Ν, 100Ν και 150Ν. Πρόκειται για τη δύναμη άνωσης (Newtons).

#5. Ξεκινήστε μαθήματα κολύμβησης νωρίς. Όσο νωρίτερα τόσο καλύτερα, ώστε τα παιδιά σας να εξοικειωθούν με το νερό και να αντιληφθούν τους κινδύνους.

#6. Αποφύγετε τα μπλε μαγιό. Είναι σημαντικό να μπορείτε να εντοπίζετε εύκολα το παιδί σας μέσα σε πολύ κόσμο. Προτιμήστε ένα μαγιό σε έντονο χρώμα που να ξεχωρίζει από το νερό και το οποίο μπορεί να σας βοηθήσει να βλέπετε ανά πάσα στιγμή πού βρίσκεται.

Πηγή: https://www.newsbeast.gr

Πηγή φωτογραφίας: https://secure.gravatar.com

Related posts

Μπορούν τα λουλούδια να μας θεραπεύσουν;

xristiana

Πάτρα-“Φροντίζω”: Ξεκινά Η Βοηθητική Δράση Κατ’ Οίκον Σε Άτομα Με Άνοια Ή Ήπια Νοητική Διαταραχή

xristiana

Κλιματική αλλαγή: Προχωρά η ομαδική αγωγή με επικεφαλής την Τούνμπεργκ κατά του σουηδικού κράτους

xristiana