ΚεντρικήΥγεία

Καρδιακή προσβολή: 4 αλλαγές στον τρόπο ζωής που μειώνουν κατά 2/3 τον κίνδυνο, σύμφωνα με καθηγητή του Χάρβαρντ

9/7/2024

Ένας κορυφαίος ιατρικός εμπειρογνώμονας αποκάλυψε τέσσερις απλές αλλαγές στον τρόπο ζωής που μπορούν να κάνουν οι άνθρωποι στα 40 και τα 50 τους για να μειώσουν τον κίνδυνο για καρδιακή προσβολή κατά 2/3.

Αυτή η συμβουλή ισχύει ακόμη και για εκείνους που ήδη λαμβάνουν φάρμακα για την υψηλή αρτηριακή πίεση ή τη χοληστερόλη, οι οποίοι θα μπορούσαν να μειώσουν σημαντικά τις πιθανότητές τους για σοβαρές επιπλοκές στην υγεία τους.

Ο καθηγητής Eric Rimm, Διευθυντής του Προγράμματος Καρδιαγγειακής Επιδημιολογίας στο Harvard T. H. Chan School of Public Health, μοιράστηκε αυτή τη δυνητικά σωτήρια συμβουλή κατά τη διάρκεια της παρουσίας του στο podcast Zoe.

Οι 4 αλλαγές που μειώνουν τον κίνδυνο για καρδιακή προσβολή

  1. Υγιές σωματικό βάρος
  2. Άσκηση
  3. Αποχή από το κάπνισμα
  4. Υγιεινή διατροφή

Όταν ρωτήθηκε σχετικά με τα βασικά βήματα για τη μείωση του κινδύνου καρδιακής προσβολής, ο καθηγητής Rimm εξήγησε: «Πρόκειται για απλά πράγματα όπως ένα υγιές σωματικό βάρος, η άσκηση, το κάπνισμα και η υγιεινή διατροφή. Και στην υγιεινή διατροφή, περιλαμβάνεται ο περιορισμός του αλκοόλ για τους ανθρώπους που πίνουν».

Ο καθηγητής τόνισε ότι αν ακολουθούσαν όλοι αυτές τις τέσσερις συμβουλές, θα μπορούσαν να εξαλειφθούν το 70 με 80% των εμφραγμάτων στις γυναίκες και το 60 με 70% στους άνδρες.

«Ακόμη και στις μελέτες σε άνδρες και γυναίκες, βλέπουμε ανθρώπους που είναι στα 40 και στα 50 τους και παίρνουν φάρμακα για την υψηλή αρτηριακή πίεση ή την υψηλή χοληστερόλη. Ωστόσο, αυτοί οι πληθυσμοί πρέπει να γνωρίζουν ότι μπορούν να απαλλαγούν από το60% του κινδύνου καρδιακής προσβολής αν κάνουν υγιεινές επιλογές», ανέφερε ο καθηγητής του Χάρβαρντ.

Οι αλλαγές βοηθούν ακόμη και όσους κινδυνεύουν ήδη

Όταν ο παρουσιαστής του podcast ρώτησε τον καθηγητή εάν πράγματι άνθρωποι 40 ή 50 ετών με όλους αυτούς τους παράγοντες κινδύνου ή πολλούς από αυτούς, που κάνουν μια τέτοια αλλαγή στον τρόπο ζωής τους μπορούν πραγματικά να μειώσουν δραματικά την πιθανότητα να πάθουν καρδιακή προσβολή, ο καθηγητής Rimm απάντησε:

«Είναι καταπληκτικό ότι τέτοιες αλλαγές θα μπορούσαν να προκαλέσουν μια τεράστια τετραπλάσια μείωση του κινδύνου καρδιακής νόσου. Το 50 έως 70% των καρδιακών παθήσεων που συμβαίνουν μεταξύ των ανθρώπων που παίρνουν φάρμακα, θα μπορούσε να αποφευχθεί εάν οι άνθρωποι ασκούνταν, ξέρετε, είχαν υγιές βάρος, είχαν καλή διατροφή και δεν κάπνιζαν».

Όταν ρωτήθηκε για το πώς πρέπει να μετρήσει κανείς το επίπεδο φυσικής του κατάστασης, εξήγησε ότι η ομάδα του δίνει στα άτομα μια βαθμολογία που κυμαίνεται από 0 έως 5 με βάση τις συνήθειες του τρόπου ζωής τους. Για παράδειγμα, η ενσωμάτωση μισής ώρας ημερήσιας άσκησης ή το ισοδύναμό της που κατανέμεται σε όλη την εβδομάδα (2,5 έως 3,5 ώρες) στη ρουτίνα σας κερδίζει έναν πόντο.

Αντίθετα, οτιδήποτε λιγότερο από αυτό, δίνει μηδέν. Η κατανάλωση μιας θρεπτικής δίαιτας (που αφορά στο 40% των ανθρώπων) παίρνει έναν βαθμό, ενώ η αποχή από το κάπνισμα ισοδυναμεί με ένα βαθμό και η συνήθεια του καπνίσματος ισοδυναμεί με μηδέν.

Ο καθηγητής Rimm εξήγησε το σύστημα βαθμολόγησης για τον κίνδυνο καρδιακών παθήσεων, δηλώνοντας: «Αυτές είναι σχετικά απλές παραμετροποιήσεις που μπορούν όλοι να καταλάβουν και να δουν σε ποιο σημείο βρίσκονται από το μξηδέν μέχρι το πέντε».

«Εάν έχετε πέντε, το οποίο σημαίνει ότι είστε υγιείς σε όλα αυτά, ο κίνδυνος καρδιακής νόσου είναι 3 έως 4 φορές χαμηλότερος για εσάς σε σχέση με τους ανθρώπους που έχουν μηδέν και είναι επίσης 2 έως 3 φορές χαμηλότερος από τους ανθρώπους που έχουν ένα. Είναι μια εύχρηστη γραμμική κλίμακα Όσο περισσότερα υγιή πράγματα κάνετε τόσο χαμηλότερος είναι ο κίνδυνος καρδιακής νόσου», κατέληξε.

Πηγή: https://www.oloygeia.gr

Πηγή φωτογραφίας: https://secure.gravatar.com

Related posts

Παιδική θεατρική παράσταση «Με την αγάπη φτάνω στα άστρα»

xristiana

Πονοκέφαλος: 6 φυσικά γιατροσόφια που τον νικούν

xristiana

Απίστευτο και όμως Ελληνικό: Κολώνα πάνω σε διάβαση τυφλών σε δρόμο της Χαλκίδας

xristiana