12/6/2024
Είτε τρώτε τροφές χωρίς γλουτένη για ιατρικούς λόγους είτε για να ακολουθήσετε ένα πρόγραμμα απώλειας βάρους, δεν είναι ανάγκη να στερηθείτε τα δημητριακά. Μπορείτε να εντάξετε στη διατροφή σας δημητριακά ολικής αλέσεως χωρίς γλουτένη που σας κρατάνε χορτάτους, αποφεύγοντας έτσι το τσιμπολόγημα και τις περιττές θερμίδες.
Αντίθετα με ό,τι μπορεί να νομίζετε, δεν χρειάζεται να έχετε μία διατροφή χαμηλή περιεκτικότητα σε υδατάνθρακες αν πρέπει να κόψετε τη γλουτένη, χάρη σε διάφορους νόστιμους και θρεπτικούς τύπους δημητριακών.Τα δημητριακά χωρίς γλουτένη είναι πλέον ευκολότερο από ποτέ να τα βρείτε τόσο στα καταστήματα όσο και στα καφέ και εστιατόρια, λόγω της αυξανόμενης επιθυμίας των καταναλωτών για περισσότερες επιλογές ολικής άλεσης.Και αυτά τα δημητριακά προσφέρουν αρκετά οφέλη για την υγεία – είναι γεμάτα φυτικές ίνες, πρωτεΐνες, βιταμίνες, μέταλλα και καλούς υδατάνθρακες, ενώ, σύμφωνα με την Κλινική του Κλίβελαντ, μπορούν να ενισχύσουν την υγεία της καρδιάς σας και να βοηθήσουν ακόμη και στην απώλεια βάρους.Τα 6 δημητριακά χωρίς γλουτένη:Σύμφωνα με τους ειδικούς, η βρώμη είναι το κορυφαίο τρόφιμο που πρέπει να τρώτε για πρωινό για διάφορους λόγους. Η βρώμη είναι πλούσια σε πρωτεΐνες και φυτικές ίνες για να σας κρατάει με ενέργεια όλη την ημέρα -ένα φλιτζάνι μαγειρεμένη βρώμη έχει 6 γραμμάρια πρωτεΐνης και 4 γραμμάρια φυτικών ινών- και επιπλέον είναι καλή πηγή βασικών βιταμινών και μετάλλων, όπως ο σίδηρος, το μαγνήσιο και ο φώσφορος.4. ΑμάρανθοςΟ αμάρανθος είναι ένα λιγότερο γνωστό δημητριακό ολικής αλέσεως. Αυτό το συστατικό χρησιμοποιείται εδώ και καιρό σε γλυκές λιχουδιές, δημητριακά και ακόμη και σε μια άλλη εκδοχή ποπ κορν. Αν το δοκιμάσετε, θα το λατρέψετε.Ένα φλιτζάνι μαγειρεμένος αμάρανθος έχει 5 γραμμάρια φυτικές ίνες και 9 γραμμάρια πρωτεΐνη και μπορείτε να το χρησιμοποιήσετε στις αγαπημένες σας συνταγές με βάση τα δημητριακά. Είναι εξαιρετική πηγή σιδήρου, μαγγανίου, μαγνησίου και φωσφόρου. Αυτό το καθιστά μια εξαιρετική επιλογή δημητριακών για vegans και χορτοφάγους που συχνά στερούνται κάποια από αυτά τα σημαντικά θρεπτικά συστατικά.5. Καφέ ρύζιΤο ρύζι είναι ένα συστατικό που οι περισσότεροι από εμάς έχουμε στο ντουλάπι μας, και είτε επιλέγετε το λευκό, μαύρο ή καστανό ρύζι, κάνετε μια εξαιρετική επιλογή σιτηρών χωρίς γλουτένη. Το ρύζι αποτελεί βασικό συστατικό της διατροφής εδώ και χιλιάδες χρόνια και πιστεύουμε ότι πρέπει να αποτελεί μέρος και της δικής σας διατροφής, είτε τρώτε χωρίς γλουτένη είτε όχι. Θα το βρείτε σε όλες τις κουζίνες, από μπολ με μπουρίτο μέχρι τηγανητές πατάτες, κάρι και πολλά άλλα.Το καστανό ρύζι είναι δημητριακό ολικής αλέσεως και έχει τις περισσότερες πρωτεΐνες, φυτικές ίνες, βιταμίνες και μέταλλα ανά μερίδα. Ένα φλιτζάνι μαγειρεμένο καστανό ρύζι έχει 3 γραμμάρια φυτικές ίνες και 6 γραμμάρια πρωτεΐνης. Επιπλέον, αποτελεί εξαιρετική πηγή μαγνησίου, μαγγανίου και φωσφόρου.6. ΚαλαμπόκιΝαι, και το καλαμπόκι μπορεί να είναι δημητριακό! Το καλαμπόκι χρησιμοποιείται για την παρασκευή καλαμποκάλευρου αλλά και σε πολλά πιάτα.Σε αντίθεση με τη δημοφιλή πεποίθηση, το καλαμπόκι είναι στην πραγματικότητα υγιεινό. Ακόμα και το φρέσκο καλαμπόκι δεν έχει τόσο υψηλή περιεκτικότητα σε ζάχαρη όσο νομίζουν οι περισσότεροι άνθρωποι.Το ποπ κορν (αν παραλείψετε το βούτυρο και το αλάτι) αποτελεί ένα εξαιρετικό σνακ ολικής άλεσης: 3 φλιτζάνια ποπ κορν που σκάει στον αέρα έχουν λιγότερες από 100 θερμίδες και παρέχουν 3 γραμμάρια φυτικών ινών. Το καλαμποκάλευρο προσθέτει τραγανότητα και γεύση σε μια ποικιλία ψημένων προϊόντων και 1/2 φλιτζάνι καλαμποκάλευρο ολικής αλέσεως έχει 4 γραμμάρια φυτικών ινών. Οι τορτίγιες καλαμποκιού είναι επίσης ολικής άλεσης.
Πηγή: https://www.oloygeia.gr
Πηγή φωτογραφίας: https://secure.gravatar.com