ΚεντρικήΥγεία

Έξι σημάδια που μαρτυρούν ότι κάποιος σας χειραγωγεί

23/6/2024

Η χειραγώγηση είναι ύπουλη. Κάποιες φορές μπορεί να είναι ορατή και να μας «φωνάζει» να φύγουμε από μια τοξική σχέση, ενώ κάποιες άλλες το άτομο που την υφίσταται, δεν μπορεί να καταλάβει ότι του συμβαίνει.

Ωστόσο, υπάρχουν μερικά σημάδια που θα σας δείξουν εάν η χειραγώγηση αποτελεί κομμάτι της ζωής σας, για να λάβετε δράση. Οι ειδικοί μάς δίνουν τα φώτα τους παρακάτω.

#1 Δεν σας αφήνει να μιλήσετε

Γνωστό με τον όρο “yapping” που χρησιμοποιείται από τους χρήστες των μέσων κοινωνικής δικτύωσης, το να μη σας αφήνει κάποιος να μιλήσετε και σας παίρνει τον λόγο διαρκώς είναι μια μορφή χειραγώγησης. Με αυτόν τον τρόπο, προσπαθεί να σας πείσει ότι έχει δίκιο εκείνος ή δεν ενδιαφέρεται για τις προσωπικές σας σκέψεις και απόψεις.

#2 Συγκρίνεστε με άλλα άτομα

Η σύγκριση συνήθως γίνεται με ένα άλλο άτομο από το περιβάλλον του ατόμου με το οποίο μιλάτε, προκειμένου να σας στρέψει στην κατεύθυνση που θέλει. Για παράδειγμα, αν ακούσετε τον/ην σύντροφό σας να φέρνει στη συζήτηση τον/την πρώην σύντροφό του και πόσο διατεθειμένος/η ήταν να κάνει κάτι για να βελτιώσει τη σεξουαλική τους ζωή, μπορεί να αισθανθείτε με αυτόν τον τρόπο την ανάγκη να κάνετε το ίδιο με τον/ην πρώην σύντροφο ή να νιώσετε πως κάνετε κάτι λάθος και τελικά να γεμίσετε ενοχές.

#3 Κομπλιμέντα με… σκοπό

Ναι, τα κομπλιμέντα είναι καλά και αρέσουν σε άντρες και γυναίκες. Τι γίνεται, όμως, με εκείνα τα κομπλιμέντα που γίνονται με σκοπό να σας χειραγωγήσουν; Οι ειδικοί, επίσης, υποστηρίζουν ότι πολλές φορές οι κολακείες προς το πρόσωπό σας μπορεί να δείχνουν ότι ο άλλος θέλει ως αντάλλαγμα κάτι από εσάς. Παρόμοια, το “love bombing” -συχνά εφαρμόζεται από τους ναρκισσιστές και τους κακοποιητές- είναι όταν κάποιος δίνει υπερβολική και μη ρεαλιστική αγάπη στον/ην σύντροφό του, για να τον/ην κάνει να νιώθει εξαρτημένος/η από εκείνον/η. Μπορεί να συμβεί με τη μορφή δώρων ή παρατραβηγμένων εκφράσεων αγάπης.

#4 Σας κάνουν να αισθάνεστε ότι πρέπει να απολογηθείτε

Συνομιλείτε με τον/ην σύντροφό σας εξηγώντας του/ης πως σας πληγώνει με τις πράξεις του και ξαφνικά σας κάνει να νιώθετε ότι εσείς είστε το άτομο που πρέπει να ζητήσει συγγνώμη. Για την ακρίβεια, δεν αναλαμβάνει καμία ευθύνη και σας κάνει να αισθάνεστε πως είστε λάθος ακόμη κι αν δεν κάνατε τίποτα λάθος. Με αυτόν τον τρόπο, μετατρέπεστε ο «κακός» της υπόθεσης.

#5 Νιώθετε ενοχές

Ένας άνθρωπος που χειραγωγεί μπορεί να χρησιμοποιήσει την ενοχή ως «όπλο» για να καταφέρει αυτό που θέλει. Για παράδειγμα, εάν ο/η σύντροφός σας θέλει πραγματικά να κάνετε κάτι και λέτε όχι, μπορεί να σας κάνει να νιώσετε -είτε με λόγια είτε με τη γλώσσα του σώματος- πως αυτό δεν είναι σωστό και πως είστε κακός/κακιά που δε θέλετε να κάνετε αυτό που θέλει εκείνος/η.

#6 Χρησιμοποιούν τρίτους για να σας πείσουν ότι έχετε άδικο

Το άτομο που έχει μια χειραγωγική συμπεριφορά συνήθως προσπαθεί να πάρει τους άλλους με το μέρος του, για να ενισχύσουν την άποψή του, ότι έχει δηλαδή δίκιο. Εκ του αποτελέσματος, έρχεστε σε δύσκολη θέση, αφού ένα τρίτο άτομο έχει «εισβάλει» στη σχέση σας -είτε φιλική, είτε ερωτική είτε επαγγελματική- και νιώθετε πως κάνατε κάτι τραγικό.

Τι να κάνετε εάν κάποιος/α σας χειραγωγεί

Αρχικά, θέστε όρια. Επικοινωνήστε με τον άνθρωπο που σας χειραγωγεί κι εξηγήστε του με ήρεμο τρόπο τι σας ενοχλεί. Είναι, επίσης, σημαντικό να θυμάστε ότι δεν είστε μόνοι/ες. Προσεγγίστε άτομα που εμπιστεύεστε και πείτε τους τι χρειάζεστε ή μιλήστε τους για το πρόβλημα που αντιμετωπίζετε. Εάν η επικοινωνία τελικά δε λειτουργεί ή βλέπετε κι άλλα red flags, ίσως θα πρέπει να αναθεωρήσετε για αυτήν τη σχέση και να απομακρυνθείτε. Και να θυμάστε πάντα: αξίζετε μια υγιή σχέση, μέσα στην οποία αισθάνεστε άνετα και ασφαλείς και είστε ο εαυτός σας.

Πηγή: https://www.in.gr

Πηγή φωτογραφίας: https://secure.gravatar.com

Related posts

Καρκίνος μαστού: Πώς μπορούν οι πάσχουσες να αντιμετωπίσουν το σύνδρομο κόπωσης

xristiana

Πώς τα μάτια μπορούν να αποκαλύψουν τον κίνδυνο εμφράγματος

xristiana

Ημερίδα στην Πτολεμαΐδα με θέμα: «Γυναικολογία και Σεξουαλικότητα ΑμεΑ και γονέων ΑμεΑ»

xristiana