ΚεντρικήΥγεία

Τα πρώιμα σημάδια για τον Καρκίνο του Πνεύμονα

17/5/2024

Ο καρκίνος του πνεύμονα είναι η συχνότερη μορφή καρκίνου στον άνθρωπο, που προκαλεί τους περισσότερους θανάτους παγκοσμίως.

Αξίζει να σημειωθεί πως κάθε χρόνο οι νέες διαγνώσεις παγκοσμίως είναι 2,2 εκατομμύρια, ενώ στη χώρα μας ετησίως διαγιγνώσκονται περίπου 10.000 ασθενείς με καρκίνο του πνεύμονα.

Πρώιμος καρκίνος πνεύμονα: Ποια είναι τα συμπτώματα;

Δυστυχώς, με εξαίρεση λίγες περιπτώσεις, ο πρώιμος καρκίνος του πνεύμονα δεν συνοδεύεται από συμπτώματα, με αποτέλεσμα οι περισσότερες διαγνώσεις να γίνονται σε πιο προχωρημένα στάδια, όταν μία βλάβη είναι είτε αρκετά μεγάλη, είτε έχει επεκταθεί με μεταστάσεις. Τα συμπτώματα των αρχικών σταδίων, εάν αυτά είναι παρόντα, περιλαμβάνουν έναν βήχα που δεν προϋπήρχε, τον συριγμό, τις υποτροπιάζουσες λοιμώξεις του αναπνευστικού και σπανιότερα τη δύσπνοια. Θα πρέπει να σημειωθεί, ότι ενώ τα συμπτώματα αυτά είναι μη ειδικά, δηλαδή συνήθως σχετίζονται με άλλες συχνότερες καλοήθεις παθήσεις του αναπνευστικού συστήματος, δε θα πρέπει να αγνοούνται και είναι απαραίτητο να αξιολογούνται κατάλληλα.

Ποιες άλλες ενδείξεις και συμπτώματα μπορεί να σχετίζονται με τον καρκίνο του πνεύμονα;

Σε περισσότερο προχωρημένα στάδια ο καρκίνος του πνεύμονα μπορεί να παρουσιαστεί με θωρακικό πόνο, βράγχο φωνής (βραγχνάδα) ή σημαντική δύσπνοια, ενώ συμπτώματα όπως η απώλεια βάρους, η ανορεξία, η αδυναμία και τα οστικά άλγη συχνά υποδηλώνουν μεταστατική νόσο. Και πάλι, τα συμπτώματα αυτά είναι μη ειδικά και μπορεί να υπάρχουν και σε άλλες καλοήθεις ή κακοήθεις παθήσεις.

Πώς μπορεί να προληφθεί ο καρκίνος του πνεύμονα;

Ο αποτελεσματικότερος τρόπος πρόληψης είναι η διακοπή του καπνίσματος. Η ισορροπημένη διατροφή και η συστηματική άσκηση ενισχύουν το ανοσοποιητικό σύστημα και μπορεί να δράσουν προστατευτικά.

Μπορεί ο καρκίνος του πνεύμονα να διαγνωσθεί έγκαιρα;

Η έγκαιρη διάγνωση, δηλαδή η διάγνωση σε πρώιμο στάδιο είναι εξαιρετικά σημαντική, καθώς αυξάνει τις πιθανότητες ίασης. Δυστυχώς λόγω της απουσίας συμπτωμάτων στα πρώιμα στάδια της νόσου, οι περισσότερες περιπτώσεις διαγιγνώσκονται τυχαία σε αυτά τα στάδια. Ο προσυμπτωματικός έλεγχος με αξονική τομογραφία χαμηλής δόσης ακτινοβολίας σε άτομα αυξημένου κινδύνου έχει τη δυνατότητα να διαγνώσει μία αρχόμενη βλάβη στον πνεύμονα και κατ’ επέκταση να επιτρέψει τη ριζική της θεραπεία.

Υπάρχει θεραπεία για τον καρκίνο του πνεύμονα;

Όσο πιο νωρίς γίνεται η διάγνωση, τόσο αυξάνονται οι πιθανότητες ίασης. Οι σύγχρονες θεραπευτικές επιλογές καθιστούν ακόμα και προχωρημένα στάδια αντιμετωπίσιμα, ενώ για τα πρώιμα στάδια η χειρουργική εξαίρεση πλέον με τις ελάχιστα επεμβατικές τεχνικές είναι η χρυσή σταθερά.

toufektzian.jpg

Λεβόν Τουφεκτζιάν

Θωρακοχειρουργός

Διευθυντής Θωρακοχειρουργικής Κλινικής, Ιατρικό Κέντρο Αθηνών

Διαβάστε περισσότερα άρθρα για θέματα που αφορούν την υγεία σας, εδώ.

Κάντε και εσείς την πρόληψη στάση ζωής, προγραμματίζοντας άμεσα τον προληπτικό σας έλεγχο υγείας!

Ο Όμιλος Ιατρικού Αθηνών, με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Υγείας, προσφέρει ολοκληρωμένα πακέτα προληπτικού ελέγχου υγείας, για γυναίκες και άνδρες, σε προνομιακή τιμή έως 31 Μαΐου 2024.

Κλείστε το ραντεβού σας εδώ: https://checkinup.iatriko.gr/

iatriko-checkin.jpg

Πηγή: https://www.onmed.gr

Πηγή φωτογραφίας: https://secure.gravatar.com

Related posts

1ο Φεστιβάλ Νεολαίας Δήμου Πεντέλης

xristiana

Οι μισές χώρες στον κόσμο δεν διαθέτουν συστήματα έγκαιρης προειδοποίησης για τις φυσικές καταστροφές

xristiana

26η χορωδιακή συνάντηση στον Δήμο Αλίμου

xristiana