ΚεντρικήΥγεία

Προκαλεί η κετογονική διατροφή γήρανση; Τι δείχνει νέα μελέτη

20/5/2024

Νέα μελέτη με επικεφαλής ερευνητές του Κέντρου Επιστημών Υγείας του Πανεπιστημίου του Τέξας, διαπίστωσε ότι η μακροχρόνια κετογονική δίαιτα μπορεί να προκαλέσει γήρανση των κυττάρων σε φυσιολογικούς ιστούς, με επιπτώσεις ιδίως στην καρδιακή και νεφρική λειτουργία.

Ωστόσο, μια διαλειμματική κετογονική δίαιτα, με προγραμματισμένες διακοπές ή μια προκαθορισμένη περίοδος κετογονικής διατροφής, δεν προκάλεσε προφλεγμονώδεις επιδράσεις λόγω κυτταρικής γήρανσης, σύμφωνα με την έρευνα.

Τα ευρήματα έχουν σημαντικές κλινικές επιπτώσεις, υποδηλώνοντας ότι η ευεργετική επίδραση της κετογονικής δίαιτας μπορεί να ενισχυθεί με προγραμματισμένα διαλείμματα.

«Περίπου 13 εκατομμύρια Αμερικανοί ακολουθούν κετογονική δίαιτα και λέμε ότι πρέπει να κάνετε διαλείμματα από αυτή τη δίαιτα, αλλιώς μπορεί να υπάρξουν μακροπρόθεσμες επιπτώσεις» δήλωσε ο David Gius, επικεφαλής συγγραφέας της νέας μελέτης.

Η κετογονική δίαιτα είναι μια δίαιτα με υψηλή περιεκτικότητα σε λιπαρά και χαμηλή περιεκτικότητα σε υδατάνθρακες που οδηγεί στη δημιουργία κετονών, μιας κατηγορίας χημικών ουσιών που παράγει το συκώτι όταν διασπά τα λίπη.

Παρότι η κετογονική δίαιτα βελτιώνει κάποια προβλήματα υγείας και είναι δημοφιλής για την απώλεια βάρους, έχουν αναφερθεί και προφλεγμονώδεις επιδράσεις.

Η νέα μελέτη δείχνει ότι στα ποντίκια που ακολούθησαν δύο διαφορετικές κετογονικές δίαιτες και σε διαφορετικές ηλικίες, προκλήθηκε κυτταρική γήρανση σε πολλά όργανα, συμπεριλαμβανομένης της καρδιάς και των νεφρών.

Ωστόσο, αυτή η κυτταρική γήρανση εξαλείφθηκε από μια κατηγορία μορίων που μπορούν να καταστρέψουν τα κύτταρα γήρανσης, και αποτράπηκε μέσω ενός διαλείποντος σχήματος κετογονικής δίαιτας.

«Καθώς η κυτταρική γήρανση εμπλέκεται στην παθολογία των οργανικών παθήσεων, τα ευρήματά μας έχουν σημαντικές κλινικές επιπτώσεις στην κατανόηση της χρήσης της κετογονικής δίαιτας. Όπως και με άλλες παρεμβάσεις σε θρεπτικά συστατικά, πρέπει να κάνετε ένα διάλειμμα με κετοδιατροφή», δήλωσε ο Gius.

Η μελέτη με τίτλο «Η κετογονική δίαιτα επάγει την εξαρτώμενη από την p53 κυτταρική γήρανση σε πολλαπλά όργανα», δημοσιεύθηκε στο επιστημονικό περιοδικό Science Advances.

Πηγή: https://www.onmed.gr

Πηγή φωτογραφίας: https://secure.gravatar.com

Related posts

Εθελοντική Αιμοδοσία Στη Νέα Ιωνία

xristiana

Είσαι καλεσμένη σε βάφτιση; Αυτές είναι οι top συμβουλές για ένα υπέροχο μακιγιάζ που θα σε κάνει να ξεχωρίσεις!

xristiana

Χριστουγεννιάτικο bazaar του συλλόγου σύνδρομο Down 

xristiana