22/4/2024
Μπορεί να έχετε γρίπη, εάν παρουσιάσετε ξαφνικά πυρετό, συμπτώματα από το αναπνευστικό (καταρροή, βήχα) και έντονους μυϊκούς πόνους.
Αν και αυτό συμβαίνει συνήθως κατά τους χειμερινούς μήνες (κυρίως από τον Δεκέμβριο έως τον Μάρτιο), μπορεί να πάθετε γρίπη οποιαδήποτε άλλη εποχή του χρόνου.
Μέχρι σήμερα, ο κύριος τρόπος για να προστατευθεί κανείς από τη γρίπη είναι ο έγκαιρος εμβολιασμός. Κανένα φάρμακο δεν μπορεί να υποκαταστήσει τον αντιγριπικό εμβολιασμό, που είναι το κύριο μέτρο πρόληψης για την γρίπη.
Υπάρχουν φάρμακα για τη γρίπη;
Εντούτοις, υπάρχουν και αντιικά φάρμακα, τα οποία χωρίζονται σε δύο κύριες κατηγορίες:
- Αναστολείς της νευραμινιδάσης (μιας βασικής πρωτεΐνης του ιού της γρίπης): Κυρίως η ζαναμιβίρη και η οσελταμιβίρη, που είναι δραστικοί αναστολείς έναντι και των δύο τύπων ιού γρίπης (Α και Β).
- Παλαιότερα φάρμακα, αμανταδίνη και ριμανταδίνη: Αυτά είναι δραστικά έναντι μόνο του ιού της γρίπης τύπου Α. Πολλά στελέχη ιού της γρίπης, συμπεριλαμβανομένου του ιού γρίπης Α(Η1Ν1), έχουν αναπτύξει αντοχή σε αυτά τα δύο φάρμακα. Γι’ αυτόν το λόγο, η αμανταδίνη και η ριμανταδίνη δε χρησιμοποιούνται, εκτός επιλεγμένων περιπτώσεων, ούτε για την προφύλαξη ούτε για τη θεραπεία της γρίπης.
Τα φάρμακα αυτά χορηγούνται από του στόματος, εκτός από την ζαναμιβίρη, η οποία είναι εισπνεόμενο φάρμακο και χορηγείται υπό την μορφή εισπνοών, με ειδική συσκευή.
Πώς δρουν τα αντιικά φάρμακα
Τόσο η ζαναμιβίρη όσο και η οσελταμιβίρη μπορεί να ελαττώσουν τη διάρκεια της ανεπίπλεκτης γρίπης κατά περίπου μία ημέρα, εάν χορηγηθούν εγκαίρως, δηλαδή μέσα στις δύο πρώτες ημέρες από την έναρξη των συμπτωμάτων. Μπορούν επίσης να προλάβουν σοβαρές επιπλοκές της γρίπης, όπως την πνευμονία.
Για ασθενείς υψηλού κινδύνου, η θεραπεία με αντιικά μπορεί να αποτρέψει βαρύτερη νόσηση και ανάγκη για νοσηλεία.
Οι περισσότεροι πάντως ασθενείς με ήπια συμπτώματα βελτιώνονται μέσα σε 3-4 ημέρες και δεν χρειάζεται να πάρουν αντιικά φάρμακα. Οι γιατροί ενδέχεται να χορηγήσουν αντιικά φάρμακα σε ασθενείς που ανήκουν σε ομάδα υψηλού κινδύνου ή που παρουσιάζουν σοβαρά συμπτώματα.
Αντιικά φάρμακα: Αντοχή, αντενδείξεις και παρενέργειες
Πολλά στελέχη ιού γρίπης, συμπεριλαμβανομένου του ιού γρίπης Α(Η1Ν1), έχουν αναπτύξει αντοχή στην αμανταδίνη και ριμανταδίνη. Αντοχή σπανίως αναφέρεται και για τους αναστολείς νευραμινιδάσης όπως η οσελταμιβίρη. Είναι λοιπόν απαραίτητο τα φάρμακα αυτά να λαμβάνονται μόνο με ιατρική συνταγή.
- Η ζαναμιβίρη καλό είναι να αποφεύγεται σε ασθενείς με ιστορικό παθήσεων του αναπνευστικού συστήματος.
- Η χορήγηση αμανταδίνης σε εγκύους αντενδείκνυται, ενώ πρέπει να χορηγείται με προσοχή σε αλκοολικούς και σε άτομα με ψυχιατρικό ιστορικό ή ιστορικό επιληπτικών κρίσεων.
- Τα φάρμακα αυτά, όπως όλα τα φάρμακα, έχουν παρενέργειες, οι οποίες μπορεί να είναι σημαντικές. Ως εκ τούτου, είναι απαραίτητο να λαμβάνονται με συνταγή γιατρού και υπό προσεκτική παρακολούθηση.
Γιατί είναι σώφρον να κάνετε το αντιγριπικό εμβόλιο κάθε χρόνο
Από μελέτες που έχουν γίνει, έχει δειχθεί ότι προστατεύεται από τη νόσο το 70-90% των ατόμων που εμβολιάζονται.
Στους ηλικιωμένους και σε αυτούς που πάσχουν από σοβαρά χρόνια νοσήματα το εμβόλιο συχνά είναι λιγότερο αποτελεσματικό, αλλά ακόμη και σε αυτές τις περιπτώσεις μειώνει τις εισαγωγές στο νοσοκομείο και τους θανάτους από επιπλοκές.
Οι ιοί της γρίπης αλλάζουν συνεχώς. Γενικά, σε κάθε περίοδο γρίπης κυκλοφορούν στελέχη του ιού που έχουν μικρές διαφορές από εκείνα της προηγούμενης περιόδου. Γι’ αυτό η σύνθεση του εμβολίου αλλάζει κάθε χρόνο. Ακόμη και στην περίπτωση που η σύνθεση του εμβολίου είναι η ίδια με αυτή της προηγούμενης περιόδου, ο εμβολιασμός πρέπει να επαναλαμβάνεται, επειδή η ανοσία που αφήνει το εμβόλιο εξασθενεί μετά από 6 μήνες περίπου, επομένως δεν υπάρχει προστασία εναντίον της γρίπης την επόμενη περίοδο.
Πηγή: eody.gov.gr
Πηγή: https://www.onmed.gr