ΚεντρικήΥγεία

Ozempic Face: Γιατί το διάσημο φάρμακο κάνει το πρόσωπο να φαίνεται γερασμένο και πώς να το αντιμετωπίσετε

1/4/2024

Το Ozempic, το Wegovy και άλλα παρόμοια φάρμακα με τη δραστική ουσία σεμαγλουτίδη, βρίσκονται στο προσκήνιο της δημόσιας συζήτησης και των ΜΜΕ. Και όχι άδικα… Αποδεικνύονται ένα πανίσχυρο όπλο στη μάχη κατά της παχυσαρκίας, που θα μπορούσε ταυτόχρονα να αλλάξει το μέλλον της υγειονομικής περίθαλψης.

Όμως παρά την ευεργετική τους δράση, αυτά τα φάρμακα έχουν και κάποιες παρενέργειες. Μια από αυτές είναι το αποκαλούμενο Ozempic Face. Πρόκειται για τις αισθητικές αλλαγές που παρατηρούνται στο πρόσωπο των ανθρώπων που λαμβάνουν Ozempic και άλλα παρόμοια φάρμακα.

Δερματολόγοι και γιατροί μίλησαν στο Best Life για το φαινόμενο του Ozempic Face, εξήγησαν γιατί συμβαίνει και παρουσίασαν λύσεις για την αντιμετώπισή του.

Για όσους δεν γνωρίζουν τι είναι το Ozempic -μάλλον δύσκολο δεδομένης της δημοσιότητας που έχει πάρει-, πρόκειται για ένα φάρμακο το οποίο αν και προοριζόταν για τη διαχείριση του σακχαρώδη διαβήτη, τελικά αποδείχθηκε ευεργετικό για τους ανθρώπους που επιθυμούν να χάσουν βάρος. Με απλά λόγια, η σεμαγλουτίδη μας κάνει να αισθανόμαστε χορτάτοι, ακόμη κι αν δεν είμαστε.

Τι είναι το Ozempic Face;

Πρόκειται για μια από τις παρενέργειες του Ozempic και οφείλεται στην ταχεία απώλεια βάρους από όλο το σώμα, άρα και το πρόσωπο.

Πολλοί άνθρωποι που παίρνουν Ozempic για να χάσουν βάρος μπορούν να παρατηρήσουν σημαντική απώλεια κιλών σε σύντομο χρονικό διάστημα και «το δέρμα του προσώπου μπορεί να κρεμάσει», υπογραμμίζει ο Robert Schwarcz, πλαστικός χειρουργός στη Νέα Υόρκη.

Όταν η απώλεια βάρους είναι σταδιακή «δίνει στο δέρμα τον χρόνο για να συσταλεί και να προσαρμοστεί καλύτερα στα νέα δεδομένα. Γι’ αυτό και οι αισθητικές παρενέργειες είναι λιγότερες», αναφέρει.

Πόσο καιρό χρειάζεται για να εμφανιστεί το Ozempic Face;

Συνήθως χρειάζονται μερικές εβδομάδες χρήσης του Ozempic για να δείτε τα κιλά να φεύγουν. «Η χαλάρωση του δέρματος του προσώπου και οι ρυτίδες λόγω της απώλειας κιλών μπορούν να εμφανιστούν από τον πρώτο μήνα μετά την έναρξη της λήψης του φαρμάκου», σημειώνει ο Jimmy Sung, πλαστικός χειρουργός και ιατρικός διευθυντής της Tribeca, στη Νέα Υόρκη.

Όσον αφορά το πρόσωπο, μερικές από τις πιο εμφανείς επιπτώσεις είναι ισχνότητα, χαλάρωση του δέρματος, βαθουλωμένα μάγουλα και ρυτίδες.

Το Ozempic μας γερνάει;

Όχι, το Ozempic δεν μας «γερνάει». Δεν είναι το φάρμακο που προκαλεί τις αισθητικές αλλαγές στο πρόσωπο, αλλά η απώλεια βάρους και μυϊκής μάζας. «Καμία παραμόρφωση δεν προκαλείται από το ίδιο το φάρμακο», υπογραμμίζει η γιατρός Laura Purd.

«Υπάρχουν και άλλες αλλαγές που συμβαίνουν στο πρόσωπο και το σώμα με την ηλικία, συμπεριλαμβανομένης της απώλειας λίπους και της χαλάρωσης του δέρματος, οπότε είναι πιθανό να συμβάλλει και αυτό».

«Τα πιο κοινά σημεία απώλειας όγκου που παρατηρούνται με σημαντική απώλεια κιλών είναι γύρω από το στόμα, το μέσο πρόσωπο και τους κροτάφους», λέει ο Schwarcz. Τα σημεία αυτά «κρεμάνε» πιο γρήγορα. Φυσικά, αυτά είναι επίσης τυπικά σημάδια γήρανσης, επομένως τα αποτελέσματα από την γρήγορη απώλεια βάρος μπορεί να ενταθούν και από τη φυσική διαδικασία γήρανσης.

Πώς θα απαλλαγείτε από το Ozempic Face;

Η καλύτερη θεραπεία είναι η πρόληψη και σε αυτή την περίπτωση, αυτό σημαίνει να χάσετε βάρος πιο αργά. «Μιλήστε στον γιατρό σας για το ποιος είναι ο βέλτιστος στόχος απώλειας βάρους κάθε εβδομάδα για τους γενικούς στόχους της υγείας και της εμφάνισής σας», υπογραμμίζει ο Schwarcz.

Αν και η γρήγορη απώλεια βάρους μπορεί να φαίνεται ως ο βασικός στόχος, δεν θα είναι εάν συνοδεύεται από ανεπιθύμητες αισθητικές παρενέργειες. Μπορείτε να προσαρμόσετε τη δόση του φαρμάκου ώστε να ανταποκρίνεται στις ανάγκες σας.

«Ένα δομημένο πρόγραμμα περιποίησης δέρματος είναι πάντα σημαντικό, αλλά είναι εξαιρετικά σημαντικό να στοχεύετε τις λεπτές γραμμές και τις ρυτίδες και να ενισχύετε την ενυδάτωση όταν αντιμετωπίζετε σημάδια γήρανσης», λέει ο Dendy Engelman, αισθητικός δερματολόγος και χειρουργός. «Συνιστάται η χρήση ενός υπερ-ενυδατικού ορού υαλουρονικού οξέος και μιας μορφής ρετινόλης».

Η ποιοτική ενυδατική και αντηλιακή κρέμα είναι επίσης χρήσιμη. Και μην ξεχνάτε να πίνετε νερό. Διατηρώντας τον οργανισμό μας ενυδατωμένο επιτυγχάνονται και καλύτερα αποτελέσματα στην επιδερμίδα. «Το υαλουρονικό οξύ είναι ένα από τα σπουδαία φυσικά ενυδατικά, αλλά απαιτεί πρόσληψη νερού για να είναι πιο αποτελεσματικό», λέει ο Shafer.

Επίσης, καθώς το Ozempic Face προκύπτει εξαιτίας της απώλειας λίπους και μυϊκής μάζας από το πρόσωπο, είναι σημαντικά τα συμπληρώματα πρωτεΐνης. Συζητήστε με το γιατρό σας για τη βέλτιστη ποσότητα βάσει των αναγκών σας.

Η ώρα των ειδικών…

Όταν η απώλεια βάρους είναι μεγάλη σε σύντομο χρονικό διάστημα, κάτι που σημαίνει πως και οι επιπτώσεις στο πρόσωπο θα είναι μεγάλες, μπορούν να βοηθήσουν οι ειδικοί.

Μπορείτε να απευθυνθείτε σε κάποιον ειδικό για microneedling, μια μη χειρουργική θεραπεία, που βοηθάει στην αντιμετώπιση των σημαδιών γήρανσης, διεγείροντας την παραγωγή κολλαγόνου ώστε να βελτιωθεί η ελαστικότητα και η σφριγηλότητα του δέρματος.

Μια άλλη επιλογή είναι το lifting σε πρόσωπο και λαιμό. Όταν η χαλάρωση του δέρματος είναι σοβαρή, οι μη επεμβατικές θεραπείες δεν είναι αποτελεσματικές. Οπότε το lifting μπορεί να σας δώσει την εμφάνιση που επιθυμείτε. Τέλος υπάρχουν και οι δερματικές ενέσεις πλήρωσης. Μπορούν να χρησιμοποιηθούν μόνες τους ή σε συνδυασμό με χειρουργική επέμβαση για να προσθέσουν δομική υποστήριξη στο πρόσωπο.

Είναι προσωρινές οι παρενέργειες; Θα επιστρέψει το πρόσωπό σας στο φυσιολογικό εάν τερματιστεί η λήψη Ozempic;

Εξαρτάται, αλλά κυρίως η απάντηση είναι αρνητική και στα δύο ερωτήματα. Σε ήπιες περιπτώσεις, με πολύ μικρή απώλεια βάρους, οι επιπτώσεις ενδεχομένως και να αποδειχθούν προσωρινές. Όταν όμως μιλάμε για ανθρώπους που χρησιμοποιούν το Ozempic για να χάσουν πολλά κιλά σε σύντομο χρονικό διάστημα, τότε το Ozempic Face, σημειώνουν οι ειδικοί, δεν είναι κάτι προσωρινό και θα απαιτηθούν επαγγελματικές διαδικασίες για να αντιστραφεί η χαλάρωση του δέρματος. Τα πάντα εξαρτώνται από τις προσδοκίες και τις απαιτήσεις του κάθε ανθρώπου.

Συμπερασματικά

Τα αποτελέσματα του Ozempic στο πρόσωπο εξαρτώνται από το πόσο γρήγορα επιτυγχάνεται η απώλεια βάρος. Οι επιπτώσεις μπορεί να είναι μόνιμες, οπότε φροντίστε να συζητήσετε αυτό το πιθανό ενδεχόμενο με έναν γιατρό για να σας συμβουλέψει για την κατάλληλη δοσολογία. Μαζί του μπορεί να διαμορφώσετε ένα θεραπευτικό σχέδιο, με βάση τις ανάγκες και τις επιθυμίες σας, για να περιορίσετε τις αισθητικές αλλαγές στο πρόσωπο.

Πηγή: https://www.newsbeast.gr

Πηγή φωτογραφίας: https://secure.gravatar.com

Related posts

Δήμος Λήμνου: Οι “Οργανούληδες” Πάνε Στα Δημοτικά Σχολεία!

xristiana

Cultural Tribute to Liberty

xristiana

ΕΓΚΑΙΝΙΑ του ΚΕΝΤΡΟΥ ΔΗΜΟΤΙΚΩΝ ΥΠΗΡΕΣΙΩΝ ΥΓΕΙΑΣ και ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΟΥ ΙΑΤΡΕΙΟΥ στο ΦΙΛΥΡΟ

xristiana