ΚεντρικήΠεριβάλλον

Organic Electronic Technologies: Eπανάσταση στην πράσινη ενέργεια με… τυπωμένα φωτοβολταϊκά

7/4/2024

Ανήκει στις λίγες περιπτώσεις εταιρειών που επιβεβαιώνουν όλα τα αξιώματα για την εφευρετικότητα του ελληνικού μυαλού, εξηγώντας κατά κάποιον τρόπο το φαινόμενο της σπουδαίας καριέρας που διαγράφουν στο εξωτερικό οι συμπατριώτες μας σε κάθε επιστημονικό ή επιχειρηματικό αντικείμενο.

Με τη μεγάλη διαφορά ότι η Organic Electronic Technologies δεν βρίσκεται στη Silicon Valley αλλά στη Θεσσαλονίκη και ο ιδρυτής και επικεφαλής της, καθηγητής της Νανοτεχνολογίας Στέργιος Λογοθετίδης, επέλεξε από εδώ, την πατρίδα μας, μέσω αυτής της εταιρείας να φέρει την επανάσταση στον χώρο της πράσινης ενέργειας.

Είναι η εταιρεία που κατασκευάζει τα πιο προηγμένα ημιδιαφανή τυπωμένα φωτοβολταϊκά που μπορούν να αντικαταστήσουν τα συμβατικά φωτοβολταϊκά πλαίσια σε πλήθος εφαρμογών, από γυάλινα κτίρια έως θερμοκήπια και ανοιχτές καλλιέργειες, αυτοκίνητα, φορητά ηλεκτρονικά είδη, έξυπνες συσκευασίες κ.ά. Πρόκειται ασφαλώς για μια τεχνολογία που ανοίγει νέους ορίζοντες στον χώρο των ΑΠΕ – και μάλιστα σε μια συγκυρία όπου ο πλανήτης βυθίζεται στις συνέπειες της κλιματικής κρίσης. Ειδικότερα, η OET είναι μια εταιρεία υψηλής τεχνολογίας που ασχολείται με τον σχεδιασμό, τις διαδικασίες κατασκευής λεπτών μεμβρανών και την παραγωγή καινοτόμων τεχνολογιών ευέλικτων οργανικών τυπωμένων φωτοβολταϊκών (OPV) και οργανικών LED (OLED). Μέσω διαρκούς έρευνας και ανάπτυξης, έχει εφαρμόσει ένα καινοτόμο πάνελ OPV που διαφοροποιείται από τους ανταγωνιστές για την υψηλή διαφανή και ομοιόμορφη μεμβράνη του, με ελάχιστες ασυνέχειες αντί για τα υπάρχοντα πάνελ με λωρίδες.

Η διαδρομή και οι καινοτομίες

Η OET ιδρύθηκε το 2012 από τον καθηγητή Στέργιο Λογοθετίθη, ενσωματώνοντας 35 χρόνια υψηλής εμπειρίας στις τεχνολογίες Thin Films και Printed Organic Electronics. Ο δρ Στέργιος Λογοθετίδης είναι ομότιμος καθηγητής Νανοτεχνολογίας στο Τμήμα Φυσικής του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης (ΑΠΘ), στο οποίο και σπούδασε, για να ακολουθήσουν το Max-Planck Institute της Στουτγάρδης και το Berlin Synchrotron Radiation Facility. Η επιστημονική και ερευνητική συνεισφορά του αναδεικνύονται από τις 900 πρωτότυπες εργασίες και μονογραφίες σε διεθνή επιστημονικά περιοδικά, ενώ έχει δώσει περισσότερες από 500 διαλέξεις. Είναι κάτοχος 9 πατεντών και άλλων 2 που βρίσκονται σε εξέλιξη, έχει ιδρύσει 3 start-up εταιρείες υψηλής τεχνολογίας και έχει χρηματοδοτηθεί για τη συνεχή αριστεία του με περισσότερα από 200 εκατ. ευρώ από την Ε.Ε. και την Ελλάδα σε έργα έρευνας, καινοτομίας και ανάπτυξης νέων τεχνολογιών και προϊόντων.

Μεταξύ άλλων, ο δρ Λογοθετίδης είναι ιδρυτής και διευθυντής του Εργαστηρίου Νανοτεχνολογίας LTFN (Λεπτών Υμενίων,  Νανοσυστημάτων & Νανομετρολογίας) στο ΑΠΘ, που δημιουργήθηκε το 1991, καθώς και του Hellenic Organic and Printed Electronic Association (HOPE-A) που απαρτίζεται από 40 εταιρείες και ερευνητικά ιδρύματα. Με αυτόν ως επικεφαλής, η Organic Electronic Technologies έχει καταστεί σήμερα πρωτοπόρος στην τεχνολογία των οργανικών φωτοβολταϊκών 3ης γενιάς. Η διαρκής έρευνα και εξέλιξη, οι συνεργασίες με τα σημαντικότερα ελληνικά και ευρωπαϊκά ιδρύματα και εταιρείες, μαζί με τις χρηματοδοτήσεις από την Ε.Ε. κυρίως, έφεραν την ανάπτυξη αυτής της επαναστατικής τεχνολογίας στη νανοβιομηχανική παραγωγή και παραγωγή ενέργειας. Αυτό που ξεχωρίζει τα φωτοβολταϊκά της εταιρείας ΟΕΤ είναι η διαδικασία παραγωγής τους που γίνεται με εκτύπωση R2R, η διαφάνειά τους, το χαμηλό βάρος, αλλά και η δυνατότητα πλήρους ανακύκλωσής τους. Επίσης, στηρίζονται στη Νανοτεχνολογία, και έτσι χρησιμοποιούν πολύ μικρές ποσότητες πρώτης ύλης.

Λόγω της ευκαμψίας τους τα OΦΒ μπορούν να ρολάρονται και να μεταφέρονται πολύ εύκολα, ενώ τοποθετούνται σε οποιαδήποτε επιφάνεια, σε αντίθεση με τα συμβατικά ΦΒ που αναπτύσσονται σε άκαμπτες επιφάνειες, όπως το πυρίτιο ή το γυαλί. Η λεπτότητά τους τα καθιστά εξαιρετικά ελαφριά, με 0,5 kg/μ2, σε αντίθεση με τα ΦΒ 1ης γενιάς, τα οποία ζυγίζουν 22-25 kg/μ2.

Το Giga Factory

Σύμφωνα με τον κ. Λογοθετίδη, η εταιρεία έχει σκοπό να επεκταθεί διεθνώς και να πραγματοποιήσει εγκαταστάσεις παραγωγής και χρήσης των OΦΒ σε διάφορα μέρη του κόσμου. Οπως επισημαίνει, αυτό θα επιτευχθεί μετά την υλοποίηση ενός πολύ σημαντικού project της ΟΕΤ με το ακρωνύμιο Flex2Energy που θέτει αρχικά σε ευρωπαϊκό επίπεδο έναν πολύ φιλόδοξο και κρίσιμο στόχο: τη μαζική παραγωγή 3ης γενιάς φωτοβολταϊκών, ενώ δημιουργεί την πρώτη παγκοσμίως αυτοματοποιημένη γραμμή παραγωγής OΦΒ με ετήσια παραγωγή 1.000.000 μ2 τον χρόνο και περίπου 100 ΜW ισχύ. Παράλληλα, ανοίγει τον δρόμο για την παραγωγή και άλλων οπτοηλεκτρονικών διατάξεων, όπως των εύκαμπτων οργανικών LED.

Η ΟΕΤ έχει χρηματοδοτηθεί με 21,2 εκατ. ευρώ από την Ε.Ε. και σε συνεργασία με άλλες πέντε εταιρείες και οργανισμούς από τη Θεσσαλονίκη, καθώς και με εννέα εταιρείες και φορείς από την Ευρώπη, εγγυώνται την ταχύτατη αποπεράτωση αυτού του project. Επόμενος στόχος της ΟΕΤ για το τέλος της δεκαετίας είναι το Giga Factory, δηλαδή η γραμμή παραγωγής οργανικών φωτοβολταϊκών 1000 MW, βοηθώντας στην εγκαθίδρυση της βιομηχανίας τους ως βασική βιομηχανία φωτοβολταϊκών στην Ευρώπη, ώστε να αποδεσμευθεί από την εισαγωγή τους από την Ασία και να επιτευχθεί η κλιματική ουδετερότητα της οικονομίας.

Δρ Στέργιος Λογοθετίδης – «Τα OΦΒ “Game Changer” για μια κλιματικά ουδέτερη οικονομία»

Το «business stories» είχε μια εξαιρετικά ενδιαφέρουσα συνομιλία με τον επικεφαλής της εταιρείας δρα Στέργιο Λογοθετίδη μόλις επέστρεψε από τη Διεθνή Εκθεση Οργανικών Ηλεκτρονικών LOPEC 2024 στο Μόναχο, όπου η ΟΕΤ παρουσίασε τα προϊόντα της. Μας αποκαλύπτει τις δυνατότητες αυτής της νέας τεχνολογίας, ενώ μιλάει και για την πρόσφατη επίσκεψή του στην Ινδία, όπου συμμετείχε στην επιχειρηματική αποστολή που συνόδευσε τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη.

– Κύριε καθηγητά, ποια είναι η δραστηριότητα της Organic Electronic Technologies;

Η OET παράγει τα φωτοβολταϊκά 3ης γενιάς, τα ημιδιάφανα, εύκαμπτα Οργανικά Φωτοβολταϊκά (OΦΒ), που βασίζονται στους οργανικούς ημιαγωγούς, με μεθόδους εκτύπωσης Roll-to-Roll (R2R), με υψηλή απόδοση και σε μεγάλη κλίμακα, σε διάφορα σχήματα και μεγέθη, αλλά και ποικιλία χρωμάτων και υψηλή αισθητική. Τα εύκαμπτα φωτοβολταϊκά της OET στοχεύουν σε υπάρχουσες αγορές, αλλά κυρίως σε νέες αναδυόμενες και χρήσεις που απαιτούν η πράσινη ενέργεια και η κλιματικά ουδέτερη οικονομία. Είναι ιδανικά για ένα ευρύ φάσμα εφαρμογών, που εκτείνεται από τα γυάλινα κτίρια έως θερμοκήπια και ανοιχτές καλλιέργειες, τα αυτοκίνητα, τον τουρισμό, τα φορητά ηλεκτρονικά είδη, τις έξυπνες συσκευασίες, τα wearables κ.λπ.

Η «πόρτα» της Ινδίας

– Κατά την πρόσφατη επίσκεψη του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη στην Ινδία συμμετείχατε στην επιχειρηματική αποστολή. Μιλήστε μας για τις προοπτικές που ανοίγονται.

Η συμμετοχή μας στην επιχειρηματική αποστολή στην Ινδία και στις συναντήσεις που πραγματοποιήθηκαν στις πόλεις Νέο Δελχί, Βομβάη και Μπαγκαλόρ ήταν ιδιαίτερα επιτυχής. Θα έλεγα ότι έμφαση δόθηκε στις επαφές στη Βομβάη και στην τελευταία πόλη που χαρακτηρίζεται και ως η «Silicon Valley της Νότιας Ασίας», όπου συζητήσαμε τη δυνατότητα παραγωγής των OΦΒ στην Ινδία. Δόθηκε η ευκαιρία να παρουσιαστούν οι πρωτοβουλίες της ΟΕΤ για τη μεταφορά τεχνολογίας και την turn key εγκατάσταση και παραγωγή των ΟΦΒ μας, καθώς επίσης η εγκατάσταση και χρήση τους σε διάφορα πιλοτικά έργα επίδειξης που θα αναλάβουν τοπικοί επενδυτές και φορείς στην Ινδία. Η τεχνολογία μας έχει πολλά να προσφέρει στην ανάπτυξη της Ινδίας τόσο στην αυτοματοποιημένη πράσινη βιομηχανία  όσο και στην παραγωγή ενέργειας, στη χρήση τους για την αύξηση παραγωγής τροφής και τον περιορισμό της χρήσης νερού κ.α.

– Τι νέο φέρνει στην αγορά των ΑΠΕ η Organic Electronic Technologies;

Είναι ακριβώς αυτά τα ημιδιαφανή, εύκαμπτα και ελαφριά οργανικά φωτοβολταϊκά. Για παράδειγμα, μόνο η διαφάνειά τους επιτρέπει να χρησιμοποιηθούν σε εφαρμογές όπου απαιτείται παράλληλα με την παραγωγή ενέργειας και η διέλευση του φωτός για τη φωτοσύνθεση των φυτών, αλλά και σε γυάλινα κτίρια. Αυτό φέρνει μια επανάσταση στη χρήση τους στα αγροβολταϊκά και τα ενεργειακά και αρχιτεκτονικά κτίρια. Τα εύκαμπτα και ελαφριά πάνελ των ΟΦΒ ενσωματώθηκαν σε ήδη υπάρχουσες δομές θερμοκηπίων χωρίς κάποια τροποποίηση, είτε εσωτερικά είτε εξωτερικά, με απλούς μηχανισμούς στήριξης. Δεδομένης της ικανότητάς τους να παράγουν ενέργεια χωρίς να εμποδίζουν τη διέλευση του φωτός, είναι επίσης κατάλληλα για ανοιχτές καλλιέργειες όπως αμπέλια, ακτινίδια κ.ά.

Τα μεγάλα οφέλη των ΟΦΒ

– Ποια είναι τα οφέλη της τεχνολογίας στην πράξη;

Πάνω από μια δεκαετία πειραματισμών σε θερμοκήπια αποκάλυψε μια αξιοσημείωτη αύξηση της παραγωγής, έως και 30%. Ενα σημαντικό πλεονέκτημα είναι ότι τα ημιδιαφανή ΟΦΒ απορροφούν την επιβλαβή UV ακτινοβολία, μετριάζοντας τις ασθένειες και τις προκλήσεις ανάπτυξης στα φυτά. Επιπλέον, συμβάλλουν στην αποτελεσματικότερη χρήση του νερού, με έως και 30% μείωση κατανάλωσης, λόγω του φαινομένου σκίασης που παρέχουν. Τα τελευταία τρία χρόνια έχουμε εφαρμόσει τα OΦΒ σε διαφορετικές καλλιέργειες θερμοκηπίου και πρόσφατα σε εξωτερικές καλλιέργειες, με στόχο τη διάδοση και χρήση αυτής της γνώσης τόσο από μικρούς και μεγάλους παραγωγούς όσο και από επιχειρηματίες με εκτεταμένες εκτάσεις και υδροπονικά θερμοκήπια που ξεπερνούν τα 100-300 στρέμματα. Ταυτόχρονα, συζητούμε με το κράτος, τους επενδυτές και τις τράπεζες ώστε να εξασφαλίσουμε χρηματοδότηση για την ενσωμάτωση των φωτοβολταϊκών 3ης γενιάς στις γεωργικές πρακτικές. Είναι ζωτικής σημασίας για όλους τους φορείς στη γεωργία και την κτηνοτροφία να γνωρίζουν ότι η τεχνολογία ΟΦΒ έχει τη δυνατότητα να ενισχύσει την παραγωγή τροφίμων, ενώ παράγει καθαρή, πράσινη ενέργεια στην ίδια γη. Αναμένουμε ότι τα επόμενα χρόνια τόσο οι θερμοκηπιακές όσο και οι ανοιχτές καλλιέργειες με τη χρησιμοποίηση των OΦΒ θα μετατραπούν σε εγκαταστάσεις παραγωγής τροφίμων και παραγωγής ενέργειας.

– Τα ΟΦΒ τυγχάνουν αποδοχής στην Ελλάδα, αλλά και εκτός συνόρων;

Τα τελευταία 20 χρόνια συνεργαστήκαμε με πάνω από 100 εταιρείες και πανεπιστήμια από όλη την Ευρώπη, όπου με τη  συνεργασία του Εργαστηρίου Νανοτεχνολογίας, που ίδρυσα στο ΑΠΘ, και της Organic Electronic Technologies έχουμε δημιουργήσει μια αλυσίδα αξίας από παραγωγικούς φορείς, ανθρώπινο δυναμικό, νέα υλικά και όργανα, τεχνικές, μηχανές και αυτοματισμούς που εισάγει η Βιομηχανία 4.0. Η τεχνολογία μας αρχικά αναπτύχθηκε και χρηματοδοτήθηκε για παραγωγή στην Ελλάδα, αλλά έχει διεθνή προσανατολισμό, αναγνωρίζοντας ότι η παγκόσμια αγορά προσφέρει ευκαιρίες χιλιάδες φορές μεγαλύτερες από την ελληνική αγορά. Παρά τη διεθνή μας εστίαση, οι κύριες εφαρμογές καθώς και η αρχική παραγωγή μας αναπτύσσονται στην Ελλάδα, παρέχοντας μια μοναδική ευκαιρία σε εγχώριους φορείς, επιχειρηματίες και επενδυτές να αξιοποιήσουν πρώτοι αυτοί τα πλεονεκτήματα που δίνει αυτή η καινοτομία.

Η βιώσιμη παραγωγή ενέργειας

– Η εκτίμησή σας για την εξέλιξη της αγοράς των ΑΠΕ και τη θέση της εταιρείας σε αυτήν;

Η παραγωγή ενέργειας από ΑΠΕ είναι πολύ σημαντική στις μέρες μας λόγω της ραγδαίας αύξησης των απαιτήσεων σε ενέργεια τόσο στην Ευρώπη όσο και παγκοσμίως, αλλά κυρίως εξαιτίας της κλιματικής αλλαγής. Ο δεσμευτικός στόχος της Ε.Ε. για τις ΑΠΕ έως το 2030 φτάνει πλέον στο 45%, που σημαίνει σχεδόν διπλασιασμό του υπάρχοντος μεριδίου τους. Ομως η κύρια πηγή παραγωγής ενέργειας από ΑΠΕ είναι τα φωτοβολταϊκά 1ης και 2ης γενιάς. Συγκεκριμένα, το 2023 οι εγκαταστάσεις φωτοβολταϊκών έφτασαν τα 430 GW, και αν υποθέσουμε ότι καταναλώνουν «1 Μονάδα Γης», τότε το 2035 αναμένεται να φτάσει στα 6 TW και να δεσμεύουν «14 Μονάδες Γης», ενώ το 2050 με τις απαιτήσεις που θέτει ο στόχος του Green Deal θα απαιτεί 75 TW και θα δεσμεύουν «~200 Μονάδες Γης»! Οι οποίες βέβαια θα γίνουν σε βάρος των καλλιεργειών και της παραγωγής τροφής. Γι’ αυτό η ΟΕΤ έχει ως όραμα «τη Βιώσιμη Παραγωγή Ηλεκτρικής Ενέργειας από Οποιαδήποτε Επιφάνεια και Παντού» σε καινούριες και υφιστάμενες εγκαταστάσεις για να αντιμετωπιστεί το πρόβλημα δέσμευσης παραγωγικής γης από εγκαταστάσεις ΑΠΕ. Ετσι, μπορούμε να επιτύχουμε τριπλή χρήση γης με ταυτόχρονη παραγωγή ενέργειας, αύξηση της παραγωγής τροφής έως 30% και μείωση κατανάλωσης πόρων – σε νερό, φυτοφάρμακα κ.ά. Αντίστοιχα η εφαρμογή σε κτίρια εκμεταλλεύεται υφιστάμενες εγκαταστάσεις για παραγωγή ενέργειας και τα μετατρέπει σε ενεργειακά θετικά κτίρια.

Πηγή: https://www.newmoney.gr

Πηγή φωτογραφίας: https://secure.gravatar.com

Related posts

Εκδήλωση ενημέρωσης για τις επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής στις πόλεις

xristiana

Πρόσκληση σε γνωριμία “Open Day” των νέων σχολείων του Δήμου Λυκόβρυσης – Πεύκης

xristiana

Μέχρι 30/3 Οι Αιτήσεις Για Τον Γ’ Κύκλο Επιχορήγησης Επιχειρήσεων Για Τη Δημιουργία Νέων Θέσεων Εργασίας Για Ανέργους 30 Ετών Και Άνω

xristiana