ΚεντρικήΠεριβάλλον

Μπάιντεν: Ιστορική κίνηση με 20 δισ. δολ. για την πρώτη «πράσινη τράπεζα» των ΗΠΑ

7/4/2024

Η κυβέρνηση Μπάιντεν ανακοίνωσε στα τέλη της εβδομάδας ότι δημιουργεί το πρώτο δίκτυο «πράσινης τράπεζας» των ΗΠΑ, μια ιστορική επένδυση 20 δισ. δολαρίων με στόχο να καταστήσει την καθαρή ενέργεια προσιτή σε κατοίκους χαμηλού εισοδήματος και αγρότες. Οι τράπεζες θα παράσχουν δάνεια χαμηλού ή μηδενικού επιτοκίου «για να χρηματοδοτήσουν δεκάδες χιλιάδες έργα για το κλίμα και την καθαρή ενέργεια σε όλη την Αμερική, ειδικά σε κοινότητες που ιστορικά έμειναν πίσω και επιβαρύνθηκαν υπερβολικά από τη ρύπανση», ανέφερε ο Λευκός Οίκος.

Είναι η τελευταία προσπάθεια του προέδρου Τζο Μπάιντεν να τηρήσει δύο από τις βασικές προεκλογικές του υποσχέσεις πριν από τις εκλογές του Νοεμβρίου: την επιβράδυνση της κλιματικής αλλαγής και την προώθηση της περιβαλλοντικής δικαιοσύνης.
Σύμφωνα με το Ταμείο Μείωσης των Αερίων του Θερμοκηπίου της Υπηρεσίας Προστασίας του Περιβάλλοντος – γνωστό και ως η πρώτη εθνική πράσινη τράπεζα της χώρας – οκτώ κοινοτικές αναπτυξιακές τράπεζες και μη κερδοσκοπικοί οργανισμοί θα λάβουν αυτή την ομοσπονδιακή χρηματοδότηση για να διατεθεί σε ηλιακές εγκαταστάσεις στέγης, αναβαθμίσεις ενεργειακής απόδοσης και άλλα έργα που συμβάλλουν στη μείωση των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου. Ο νόμος για τη μείωση του πληθωρισμού δημιούργησε την πράσινη τράπεζα το 2022 με αρχική ομοσπονδιακή επένδυση 27 δισ. δολαρίων.

Η Αντιπρόεδρος Κάμαλα Χάρις ταξίδεψε στη Βόρεια Καρολίνα την Πέμπτη για να δημοσιοποιήσει την πρωτοβουλία, εμφανιζόμενη με τον κυβερνήτη της Βόρειας Καρολίνας Ρόι Κούπερ σε συνέντευξη Τύπου στη Σάρλοτ, όπου ανακοίνωσαν τους οκτώ διαχειριστές. Οι ομάδες, οι οποίες αποτελούνται από το Coalition for Green Capital, το Power Forward Communities, το Appalachian Community Capital, το Climate United, το Justice Climate Fund, το Opportunity Finance Network, το Inclusiv και το Native CDFI Network, έχουν δεσμευτεί να δαπανήσουν 7 δολάρια σε ιδιωτικές επενδύσεις για κάθε 1 δολάριο κρατικής χρηματοδότησης.

150 δισ. «πράσινες» επενδύσεις

Ο Λευκός Οίκος δήλωσε ότι η νέα πρωτοβουλία θα δημιουργήσει περίπου 150 δισ. δολάρια σε επενδύσεις καθαρής ενέργειας και θα βοηθήσει το έθνος να αποφύγει την απελευθέρωση 40 εκατομμυρίων μετρικών τόνων ρύπανσης άνθρακα κάθε χρόνο μέχρι το 2031. Τουλάχιστον το 70% αυτών των κεφαλαίων θα πάει σε χαμηλού εισοδήματος και μειονεκτούσες κοινότητες, ενώ το 20% θα πάει σε αγροτικές κοινότητες και περισσότερο από το 5% σε φυλετικές κοινότητες.

«Το μεγαλύτερο μέρος αυτών των 20 δισ. δολαρίων θα πάει σε κοινότητες που ιστορικά έχουν μείνει έξω και πίσω. Για πρώτη φορά στην Ιστορία παρέχουμε δεκάδες δισεκατομμύρια δολάρια απευθείας σε κοινοτικούς διαχειριστές για τη χρηματοδότηση τοπικών κλιματικών έργων», δήλωσε η Κ. Χάρις.
“Φανταστείτε έναν ιδιοκτήτη μικρής επιχείρησης που μπορεί τώρα να πάρει μια πιστωτική γραμμή για να αγοράσει έναν στόλο ηλεκτρικών οχημάτων παράδοσης, ώστε να σταματήσει να πληρώνει για φυσικό αέριο και να μειώσει τη ρύπανση ταυτόχρονα. Φανταστείτε έναν ναό που μπορεί τώρα να πάρει δάνειο μηδενικού επιτοκίου, ώστε να μπορούν να εγκαταστήσουν ηλιακούς συλλέκτες για την παραγωγή ηλεκτρικής καθαρής ενέργειας για ολόκληρη τη γειτονιά», πρόσθεσε.

Οι περιβαλλοντικές οργανώσεις αποκαλούν την κίνηση «ιστορική», λέγοντας ότι θα τροφοδοτήσει επενδύσεις καθαρής ενέργειας σε ολόκληρη τη χώρα.

Βέβαια οι σχετικές ανακοινώσεις έρχονται την ώρα που ο Μπάιντεν αντιμετωπίζει ιστορικά χαμηλά ποσοστά αποδοχής, λίγους μήνες πριν από τις εκλογές του Νοεμβρίου. Το ποσοστό αποδοχής του αυτή την εβδομάδα ήταν μόλις 39,2%, σύμφωνα με τη συνεχιζόμενη δημοσκόπηση του FiveThirtyEight, ένα αξιοσημείωτα χαμηλό ποσοστό για οποιονδήποτε εν ενεργεία Πρόεδρο.
Ο ίδιος όμως έχει κάνει μακράν τα περισσότερα από οποιονδήποτε Πρόεδρο για να προωθήσει την πολιτική για το κλίμα. Ο νόμος για τη μείωση του πληθωρισμού, τον οποίο υπέγραψε ο Μπάιντεν το 2022, αφιερώνει περίπου 370 δισ. δολάρια στις προσπάθειες για το κλίμα.

Ωστόσο, ορισμένοι πολιτικοί αναλυτές λένε ότι έχει βλάψει την εικόνα του για το κλίμα αφού έδωσε το πράσινο φως για μια σημαντική επέκταση των εξαγωγών ορυκτών καυσίμων των ΗΠΑ τα τελευταία χρόνια, κάτι που αρκετοί πιστεύουν ότι έρχεται σε αντίθεση με την υπόσχεσή του να καταπολεμήσει την κλιματική αλλαγή.

Πριν από τον Νοέμβριο

«Αυτά τα κεφάλαια θα είναι διαθέσιμα για χρήση τους επόμενους μήνες και θα τεθούν σε εφαρμογή πριν από τον Νοέμβριο. Αυτό σημαίνει ότι οι χαμηλού εισοδήματος πολίτες και οι μειονεκτούσες κοινότητες σε ολόκληρη τη χώρα θα αρχίσουν σύντομα να βλέπουν μια απτή διαφορά στη ζωή τους, από μεγαλύτερη πρόσβαση σε τεχνολογίες καθαρής ενέργειας που μειώνουν τους λογαριασμούς κοινής ωφέλειας, καθαρίζουν τον αέρα τους και φέρνουν περισσότερες ευκαιρίες απασχόλησης» σύμφωνα με στελέχη του αμερικανικού παραρτήματος του World Resources Institute.

Αυτή η χρηματοδότηση «είναι ένα κρίσιμο βήμα προς την αντιμετώπιση των μακροχρόνιων ανισοτήτων και των εμποδίων στην πρόσβαση σε πολύ αναγκαία κεφάλαια για τις κοινότητες που το χρειάζονται περισσότερο και θα τους δώσει τη δυνατότητα να συμμετέχουν ενεργά στη μετάβαση της Αμερικής στην καθαρή ενέργεια» όπως προσθέτουν.

Πηγή: https://www.newmoney.gr

Πηγή φωτογραφίας: https://secure.gravatar.com

Related posts

Δήμος Καλαμαριάς: Σημαντικές Δράσεις Κατά Του Καρκίνου Του Προστάτη Και Της Νόσου Alzheimer

xristiana

360 Art Days By ΙΕΚ ΔΕΛΤΑ 360

xristiana

Θεσσαλονίκη: Ραντάρ ανίχνευσης πυρκαγιάς στο Σέιχ Σου μέχρι το τέλος του καλοκαιριού

xristiana