ΚεντρικήΠεριβάλλον

Minesto: Με γοργά βήματα προς την εμπορική ανάπτυξη συστοιχιών παλιρροϊκής ενέργειας

29/4/2024

Πιο κοντά στην προοπτική αξιοποίησης της…αστείρευτης παλιρροϊκής ενέργειας έρχεται ο κόσμος των ΑΠΕ, μετά από χρόνια ερευνών και πιλοτικών προγραμμάτων.

Μια από τις πιο ελπιδοφόρες εταιρείες σε αυτόν τον τομέα είναι η σουηδική Minestro η οποία εισέρχεται σε μια τροχιά εμπορικής ανάπτυξης έργων παλιρροϊκής ενέργειας.

«Το πρώτο φετινό τρίμηνο της Minesto ήταν σημαντικό και θέτει τα θεμέλια για την πορεία της εταιρείας προς την ανάπτυξη εμπορικών συστοιχιών. Τώρα έχουμε επικεντρωθεί πλήρως στο στόχο να διασφαλίσουμε την εμπορική ανάπτυξη», δήλωσε πριν λίγες μέρες διευθύνων σύμβουλος της Minesto, Martin Edlund.

Σημειώνεται ότι η σουηδική εταιρεία ανάπτυξης παλιρροϊκής ενέργειας έχει λάβει και εξακολουθεί να ενισχύεται με επιχορηγήσεις από το κράτος και διάφορους φορείς όπως ο Σουηδικός Οργανισμός Ενέργειας, ο οποίος τον Φεβρουάριο χορήγησε στη Minesto νέα οικονομική στήριξη για την ανάπτυξη και τη δοκιμή ενός συστήματος επόμενης γενιάς.

Πάντως στη διάρκεια του πρώτου φετινού τριμήνου, η Minesto έθεσε σε λειτουργία το παλιρροϊκό ενεργειακό έργο Dragon 12 ισχύος 1,2 MW, και βάρους 25 τόνων, παραδίδοντας την πρώτη ηλεκτρική ενέργεια στο εθνικό δίκτυο στις Νήσους Φερόε.

Μετά τις πρώτες δύο εβδομάδες δοκιμών, η εταιρεία ανέφερε ότι η λειτουργικότητα του Dragon 12 επαληθεύτηκε και η απόδοση παραγωγής ισχύος ήταν ικανοποιητική και όπως είχε προβλεφθεί, καταλήγοντας στο συμπέρασμα ότι οι τεχνολογικοί κίνδυνοι κλιμάκωσης έχουν μειωθεί σημαντικά.

Ακόμη, η εταιρεία εντάχθηκε στο πρόγραμμα επιτάχυνσης BAPSEA (Business Acceleration Programme Southeast Asia), με στόχο την ενίσχυση των επιχειρηματικών δυνατοτήτων της στην περιοχή της Νοτιοανατολικής Ασίας, ενώ υπέγραψε επίσης συμφωνία συνεργασίας με την Hydrokite Project Development, για να φέρει την τεχνολογία της στις αγορές της Αυστραλίας και της Νέας Ζηλανδίας

Το mega project στις Νήσους Φερόε

Το μεγάλο στοίχημα της Minesto είναι το project 200 MW στις Νήσους Φερόε, που διαθέτουν ένα από τα πιο φιλόδοξα προγράμματα ενεργειακής μετάβασης στον κόσμο, με στόχο την κάλυψη του 100% των αναγκών του από ΑΠΕ έως το 2030.

Το σχέδιο της Minesto περιλαμβάνει την ανάπτυξη έργων παλιρροϊκής ενέργειας σε επτά τοποθεσίες στα ύδατα των Νήσων Φερόε, φθάνοντας συνολικά τα 200 MW που ισοδυναμούν με περίπου το 40% της μελλοντικής ζήτησης ενέργειας.

Η επένδυση εκτιμάται σε 400 εκατ. ευρώ και με βάση τον «οδικό χάρτη» που έχει παρουσιάσει η σουηδική εταιρεία, το Hestfjord θα είναι η πρώτη τοποθεσία κατασκευής, όπου η Minesto μαζί με τον τοπικό εταίρο κοινής ωφέλειας SEV ασχολείται με δραστηριότητες ανάπτυξης, όπως οι άδειες και ο σχεδιασμός καλωδιακών διαδρομών.

«Αυξήσαμε το στόχο μας στα 200 MW καθώς επαληθεύτηκαν νέοι παλιρροιακοί ενεργειακοί πόροι και η ζήτηση για καθαρή ενέργεια από τοπικούς ενδιαφερόμενους, όπως η βιομηχανία ιχθυοκαλλιέργειας των Νήσων Φερόε» έχει δηλώσει Διευθύνων Σύμβουλος της Minesto, επισημαίνοντας παράλληλα ότι η αύξηση «ενισχύει την ελκυστικότητα για τους επενδυτές με βάση βελτιωμένες οικονομίες κλίμακας».

Σύμφωνα με τον Minesto, το ορόσημο της παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας σε κλίμακα μεγαβάτ με το Dragon 12 οδηγεί στην εμπορική κατασκευή συστοιχιών.

Πηγή: https://www.newmoney.gr

Πηγή φωτογραφίας: https://secure.gravatar.com

Related posts

Λακωνία: Έκδοση Νέων Δελτίων Μετακίνησης Ατόμων Με Αναπηρία – Προθεσμίες

xristiana

Webinar ”Η Ζωή Μετά Το Έμφραγμα”

xristiana

Δελτίο ειδήσεων 25/8

xristiana