ΚεντρικήΥγεία

Το θεϊκό φυτό που κάνει καλό στο σάκχαρο και τη χοληστερόλη – Σας προστατεύει από αυτοάνοσα νοσήματα – Βοηθά στην απώλεια βάρους

6/4/2024

Το φυτό αυτό ή αλλιώς «αμβροσία των θεών» αποτελεί μία διατροφική βόμβα. Είναι πλούσιο σε βιταμίνες, χλωροφύλλη, αμινοξέα, μέταλλα και ένζυμα. Προστατεύει τον οργανισμό από πολλές παθήσεις. Ρίχνει την πίεση και κάνει καλό στο σάκχαρο.

Πρόκειται για το σιταρόχορτο που είναι οι νεαροί βλαστοί του κοινού φυτού Triticum aestivum. Η συγκομιδή του γίνεται όταν το σιτάρι είναι ακόμα σε πρώιμο στάδιο ανάπτυξης, δηλαδή 7-10 μέρες αφού βλαστίσει.

Το σιταρόχορτο περιέχει ευεργετικά θρεπτικά συστατικά και έχει διάφορα οφέλη για την υγεία:

  1. Έχει υψηλή περιεκτικότητα σε θρεπτικά συστατικά
  2.  Μειώνει τη χοληστερόλη
  3. Βοηθά στην καταπολέμηση του καρκίνου
  4. Ρυθμίζει το σάκχαρο στο αίμα
  5. Μειώνει τις φλεγμονές
  6. Βοηθάει στην απώλεια βάρους

1. Έχει υψηλή περιεκτικότητα σε θρεπτικά συστατικά

Είναι μια εξαιρετική πηγή πολλών διαφορετικών βιταμινών και μετάλλων. Είναι ιδιαίτερα υψηλό σε βιταμίνες Α, C και Ε, καθώς και σε σίδηρο, μαγνήσιο, ασβέστιο και αμινοξέα. Από τα 17 αμινοξέα του, τα οκτώ θεωρούνται απαραίτητα, πράγμα που σημαίνει ότι το σώμα σας δεν μπορεί να τα παράγει και πρέπει να τα λαμβάνετε από πηγές τροφίμων.

Όπως όλα τα πράσινα φυτά, το σιταρόχορτο αποτελείται επίσης από χλωροφύλλη, έναν τύπο πράσινης φυτικής χρωστικής ουσίας που συνδέεται με πολλά οφέλη για την υγεία. Περιέχει επίσης πολλά σημαντικά αντιοξειδωτικά που προστατεύουν από διάφορες παθήσεις, όπως καρδιακές παθήσεις, ο καρκίνος, η αρθρίτιδα και οι νευροεκφυλιστικές παθήσεις.

2. Μειώνει τη χοληστερόλη

Βοηθά στη μείωση των επιπέδων χοληστερόλης. Σε έρευνα διαπιστώθηκε ότι οι επιδράσεις του σιταρόχορτου ήταν παρόμοιες με εκείνες ενός συνταγογραφούμενου φαρμάκου που χρησιμοποιείται συνήθως για τη θεραπεία της υψηλής χοληστερόλης στο αίμα.

3. Βοηθά στην καταπολέμηση του καρκίνου

Χάρη στην υψηλή περιεκτικότητά του σε αντιοξειδωτικά, το σιταρόχορτο μπορεί να βοηθήσει στην καταστροφή των καρκινικών κυττάρων και να μειώσει την ανάπτυξη καρκίνου. Επίσης, μια μελέτη σε ανθρώπους διαπίστωσε ότι μπορεί να μειώσει τις επιπλοκές της χημειοθεραπείας.

4. Ρυθμίζει το σάκχαρο στο αίμα

Το υψηλό σάκχαρο στο αίμα μπορεί να προκαλέσει ένα ευρύ φάσμα συμπτωμάτων, όπως πονοκεφάλους, δίψα, συχνή ούρηση και κόπωση.

Με την πάροδο του χρόνου, το υψηλό σάκχαρο στο αίμα μπορεί να έχει σοβαρές συνέπειες, όπως βλάβες στα νεύρα, δερματικές λοιμώξεις και προβλήματα όρασης. Ορισμένες μελέτες σε ζώα έχουν διαπιστώσει ότι το σιταρόχορτο μπορεί να βοηθήσει στη διατήρηση των επιπέδων σακχάρου στο αίμα υπό έλεγχο.

5. Μειώνει τις φλεγμονές

Η φλεγμονή είναι μια φυσιολογική αντίδραση που πυροδοτείται από το ανοσοποιητικό σύστημα για την προστασία του οργανισμού από τραυματισμούς και λοιμώξεις. Ωστόσο, η χρόνια φλεγμονή πιστεύεται ότι συμβάλλει σε καταστάσεις όπως ο καρκίνος, οι καρδιακές παθήσεις και οι αυτοάνοσες διαταραχές.

Ορισμένες έρευνες δείχνουν ότι το σιταρόχορτο και τα συστατικά του μπορεί να βοηθήσουν στη μείωση της φλεγμονής.

Μια μελέτη σε 23 άτομα εξέτασε τις επιδράσεις του χυμού σιταρόχορτου στην ελκώδη κολίτιδα, μια ασθένεια που χαρακτηρίζεται από φλεγμονή στο παχύ έντερο. Η κατανάλωση λίγο λιγότερο από 1/2 φλιτζάνι (100 ml) χυμού σιταρόχορτου για ένα μήνα μείωσε τη σοβαρότητα της νόσου και την αιμορραγία από το ορθό σε ασθενείς με ελκώδη κολίτιδα.

6. Βοηθάει στην απώλεια βάρους

Πολλοί άνθρωποι έχουν αρχίσει να προσθέτουν χυμό σιταρόχορτου στη διατροφή τους ως έναν γρήγορο και υγιεινό τρόπο για να ενισχύσουν την απώλεια βάρους. Το σιταρόχορτο περιέχει θυλακοειδή, τα οποία βρίσκονται στα φυτά, περιέχουν χλωροφύλλη και απορροφούν το φως του ήλιου για τη φωτοσύνθεση.

Μελέτες έχουν διαπιστώσει ότι η κατανάλωση προϊόντων με θυλακοειδή θα μπορούσε να ενισχύσει τον κορεσμό και να αυξήσει την απώλεια βάρους.

Σε μια μικρή μελέτη, η συμπλήρωση ενός γεύματος με υψηλή περιεκτικότητα σε υδατάνθρακες με θυλακοειδή ενίσχυσε το αίσθημα κορεσμού, σε σύγκριση με ένα εικονικό φάρμακο. Τα θυλακοειδή μπορούν επίσης να βρεθούν σε πολλές άλλες πηγές τροφίμων, συμπεριλαμβανομένων των πράσινων λαχανικών και των φυλλώδων λαχανικών όπως το σπανάκι, το λάχανο και το μαρούλι.

Το σιταρόχορτο είναι ευρέως διαθέσιμο σε μορφή σκόνης, χυμού και κάψουλας και μπορείτε εύκολα να το βρείτε σε καταστήματα υγιεινής διατροφής. Επιπλέον, αν είστε σε θέση να καλλιεργήσετε σιταρόχορτο στο σπίτι, μπορείτε να χρησιμοποιήσετε έναν αποχυμωτή για να φτιάξετε το δικό σας χυμό σιταρόχορτου.

Μπορεί να καταναλωθεί με διάφορους τρόπους. Εκτός από την κατανάλωση χυμού σιταρόχορτου, μπορείτε να χρησιμοποιήσετε το χυμό ή τη σκόνη για να ενισχύσετε το θρεπτικό περιεχόμενο των αγαπημένων σας πράσινων smoothies. Μπορείτε επίσης να αναμείξετε χυμό σιταρόχορτου σε σάλτσες σαλάτας, τσάι ή άλλα ροφήματα.

Πηγή: https://www.oloygeia.gr

Πηγή φωτογραφίας: https://secure.gravatar.com

Related posts

Κίνα: Η συμφωνία της COP28 για τα ορυκτά καύσιμα μπορεί να μην είναι τέλεια

xristiana

«Νταντάδες της Γειτονιάς»: Σε άλλους 28 δήμους το πρόγραμμα

xristiana

14/9: Προσέξτε τις παγίδες – Τι προβλέπεται για κάθε ζώδιο

xristiana