ΚεντρικήΟμορφιά

Μήπως έληξε το αντηλιακό; Δες πώς να το καταλάβεις

1/4/2024

Χειμώνα ή καλοκαίρι, το αντηλιακό είναι το προϊόν που δεν πρέπει να λείπει ποτέ από την περιποίηση του προσώπου αλλά και του σώματος σου. Πέρα από το ομοιόμορφο μαύρισμα που θα σου χαρίσει, το αντηλιακό είναι η ασπίδα προστασίας της επιδερμίδας από την ηλιακή ακτινοβολία, η οποία είναι υπεύθυνη για διάφορες αλλοιώσεις και σημάδια γήρανσης όπως οι ρυτίδες, οι κηλίδες, οι πανάδες αλλά και για άλλες βλαβερές συνέπειες, όπως το έγκαυμα ή χειρότερα, ο καρκίνος του δέρματος.

Πριν ωστόσο προχωρήσεις στην εφαρμογή του, θα πρέπει να σιγουρευτείς πως δεν έχει περάσει η ημερομηνία ζωής του. Πώς μπορείς να το καταλάβεις αυτό; Σύμφωνα με τους ειδικούς, και συγκεκριμένα, τον Αμερικάνικο Οργανισμό Φαρμάκων και Τροφίμων (FDA), τα αντηλιακά έχουν ημερομηνία λήξης η οποία υπάρχει επάνω στη συσκευασία τους με την σχετική ένδειξη.

Αυτή η ένδειξη δείχνει τους μήνες ζωής του προϊόντος (“12Μ” δηλαδή 12 μήνες) από τη στιγμή που θα ανοιχθεί, χρησιμοποιηθεί και εκτεθεί σε διάφορες περιβαλλοντικές και όχι μόνο συνθήκες. Ο αέρας για παράδειγμα οξειδώνει τη σύστασή του και τα φίλτρα παύουν να είναι αποτελεσματικά, ενώ τα χέρια σου μεταφέρουν βακτήρια και αυτά μολύνουν τη φόρμουλα. Όπως εξηγούν οι ειδικοί, στα ληγμένα αντηλιακά, τα συστατικά δεν κατανέμονται ομοιόμορφα, που σημαίνει ότι δεν σε προστατεύουν πλήρως, ενώ υπάρχει πιθανότητα να προκαλέσουν ερεθισμούς του δέρματος.

Από την άλλη, ο μέρος όρος ζωής ενός αντηλιακού που δεν έχει ανοιχθεί είναι τα τρία χρόνια. Βέβαια, κάτι τέτοιο δεν ισχύει για τα αντηλιακά που περιέχουν φυτικά συστατικά ή αυτά που έχουν υποστεί μερική αλλοίωση λόγω της υπερβολικής έκθεσής τους στον ήλιο.

Τέλος, τα βασικά στοιχεία που μπορείς να ελέγξεις για να καταλάβεις αν το αντηλιακό έχει αλλοιωθεί είναι το χρώμα του, η υφή του, η μυρωδιά του. Αν για παράδειγμα έχει κόκκους ή άλλαξε το χρώμα του, τότε δεν πρέπει να το χρησιμοποιείς ξανά. Αν πάλι διακρίνονται φουσκάλες ή μικροί όγκοι, αυτό σημαίνει πως τα συστατικά του έχουν χάσει την αποτελεσματικότητά τους.

Πηγή: https://www.youweekly.gr

Πηγή φωτογραφίας: https://secure.gravatar.com

Related posts

EE: Πώς θα λειτουργήσει το πλαφόν «100 δολάρια το βαρέλι» στο ρωσικό ντίζελ

xristiana

Ημερίδα «Το Σκοτεινό Νήμα Της Βίας» | Μέγαρο Μουσικής Θεσσαλονίκης

xristiana

Πολυήμερο Πρόγραμμα Διαβίωσης Στην Κοζάνη Από Τον Επιστημονικό Σύνδεσμο ΝΙΚΗ Σωματείο Γονέων Ατόμων Με Αναπηρίες

xristiana