ΚεντρικήΠεριβάλλον

Κήπος στην ταράτσα ή το μπαλκόνι: Μάθετε ποια είναι τα οφέληκαι πως μπορείτε να φτιάξετε τον δικό σας

18/4/2024

Τα τελευταία χρόνια έχει κάνει την εμφάνιση της η ιδέα του «πράσινος κήπος στην ταράτσα» ειδικά στα μεγάλα αστικά κέντρα. Είναι κάτι που πλέον εφαρμόζεται σε πολλές χώρες του κόσμου τόσο στα παλιά όσο και στα καινούργια κτίρια που πρέπει πλέον να είναι πιο φιλικά προς το περιβάλλον και προάγουν την βιοφιλικη αρχιτεκτονική. Ένας φυσικός κήπος στην ταράτσα, που συχνά αναφέρεται ως πράσινη στέγη, είναι μια βιώσιμη πρακτική που κερδίζει όλο κα περισσότερη δημοτικότητα για τα πολύπλευρα οφέλη της, που μέσα σε αυτά είναι και η ενεργειακή απόδοση των κτηρίων.

Κατά την διαμόρφωση μιας πράσινης στέγης σε μια υπάρχουσα ή νέα κατασκευή, η επιλογή των υλικών και των μεθόδων στεγανοποίησης και μόνωσης είναι ζωτικής σημασίας για τη διασφάλιση της αποτελεσματικότητας και της μακροζωίας της. Ένα τέτοιο καινοτόμο υλικό που παίζει καθοριστικό ρόλο στη δημιουργία ενός αποτελεσματικού συστήματος πράσινης στέγης είναι το Hyperdesmo, με εξαιρετικά αποτελέσματα.

Το Hyperdesmo έχει μεγάλη ελαστικότητα, αντοχή και ευκολία εφαρμογής. Μπορεί να αντέξει άνετα τη φυσική διαστολή και συστολή των υλικών της οροφής που συμβαίνουν λόγω των διακυμάνσεων της θερμοκρασίας. Αυτή η ανθεκτικότητα είναι ιδιαίτερα σημαντική για μια φυσική στέγη, καθώς πρέπει να αντέχει σε διάφορες περιβαλλοντικές καταπονήσεις διατηρώντας παράλληλα τις μονωτικές της ιδιότητες.

Το Hyperdesmo, με τις εξαιρετικές του ιδιότητες αδιαβροχοποίησης και θερμικής αντοχής, ενισχύει περαιτέρω το αποτέλεσμα μιας πράσινης στέγης. Όταν εφαρμόζεται ως μέρος του συστήματος στέγης, το Hyperdesmo διασφαλίζει ότι η οροφή θα παραμείνει στεγανή, προστατεύοντας τη δομική ακεραιότητα του κτιρίου.

Ένας φυσικός κήπος στην ταράτσα συμβάλλει στην ενεργειακή αναβάθμιση ενός σπιτιού με διάφορους τρόπους, κυρίως μέσω της μόνωσης που παρέχει για την ρύθμιση της θερμοκρασίας. Το υπόστρωμα που θα δημιουργηθεί από το χώμα και η βλάστηση θα παρέχουν μια φυσική μόνωση, μειώνοντας την ποσότητα θερμότητας που εισέρχεται στο κτίριο κατά τους καλοκαιρινούς μήνες,  διατηρώντας παράλληλα τον ζεστό αέρα κατά τις ψυχρότερες περιόδους του χειμώνα. Αυτή η φυσική θερμομόνωση μειώνει την εξάρτηση από τα τεχνητά συστήματα θέρμανσης και ψύξης, μειώνοντας έτσι την κατανάλωση ρεύματος.

Η φροντίδα των φυτών και η σωστή συντήρησή τους παίζει συμαντικό ρόλο στη συνολική υγεία και αποτελεσματικότητα της πράσινης στέγης. Τα καταλληλά λιπάσματα είναι απαραίτητα για την διατήρηση της φυσικής τους κατάστασης όλο τον χρόνο, προάγοντας την έντονη ανάπτυξη των φυτών. Μια καλά καλλιεργημένη πράσινη στέγη μπορεί να απορροφήσει πιο αποτελεσματικά τις βροχοπτώσεις, μειώνοντας την απορροή,  ενισχύοντας θερμικά το κτίριο. Επιπλέον, η υγιής, πυκνή βλάστηση συμβάλλει στην καλύτερη ποιότητα του αέρα και στην απορρόφηση του διοξειδίου του άνθρακα, οφελόντας το περιβάλλον άλλα και του κατοίκους.

Τα φυτά σε μια πράσινη στέγη απορροφούν θρεπτικά συστατικά από το έδαφος, αλλά αυτό το απόθεμα θρεπτικών συστατικών μπορεί να εξαντληθεί με την πάροδο του χρόνου. Τα διαφορά λιπάσματα αναπληρώνουν όλα τα απαραίτητα θρεπτικά συστατικά που χρειάζεται ένα φυτό για να αναπτυχθεί ομαλά.

Η επιλογή του λιπάσματος είναι σημαντική. Τα οργανικά λιπάσματα και τα λιπάσματα βραδείας αποδέσμευσης προτιμώνται για τα μακροπρόθεσμα οφέλη τους στην υγεία των φυτών και τη μειωμένη επίδρασή τους στο περιβάλλον.

Για τη σωστή φροντίδα του κήπου σας εμπιστευτείτε έναν έμπειρο αρχιτέκτονα κήπου όπου μπορεί να σας κατευθύνει σε όλα τα βήματα της κατασκευής, προσφέροντας σας τις κατάλληλες γνώσεις και υλικά που θα χρειαστείτε. Με αυτόν τον τρόπο θα έχετε μία επιπλέον βοήθεια αποφεύγοντας τυχόν λάθη κατά την επιλογή φυτών και την εφαρμογή λιπασμάτων.

Related posts

Συναντήσεις Της Κινητής Μονάδας Κοινωνικών Λειτουργών Στο Πλαίσιο Του Π.Ε.10 «Διεκδικούμε Μαζί» Του «Αγησίλαου» Στην Αργολίδα Για Τα Άτομα Με Αναπηρία, 13 & 14.3.2023

xristiana

Σε παραγωγή από την Energean και το κοίτασμα φυσικού αερίου Karish North στο Ισραήλ

xristiana

Πλημμύρες: Οι 10 περιοχές της Ελλάδας που κινδυνεύουν

xristiana