ΚεντρικήΥγεία

Αποφύγετε το κουνουπίδι αν έχετε αυτή την πάθηση – Τι παρενέργειες μπορεί να προκαλέσει

12/4/2024

Το κουνουπίδι, όπως και τα υπόλοιπα σταυρανθή λαχανικά, είναι στη λίστα με τις πιο υγιεινές τροφές. Είναι γεμάτα θρεπτικά συστατικά και έχουν αντιφλεγμονώδεις και αντιοξειδωτικές ιδιότητες. Ωστόσο, οι ασθενείς που έχουν μία συγκεκριμένη πάθηση πρέπει να είναι ιδιαίτερα προσεχτικοί με την κατανάλωσή του.

Το κουνουπίδι είναι στην ίδια κατηγορία με το μπρόκολο, το λάχανο, τα λαχανάκια Βρυξελλών, το σπανάκι και το λάχανο. Και είναι όλα εξαιρετικά. Περιέχουν μια καλή ποσότητα πρωτεΐνης, φυτικών ινών, βιταμινών και άλλων μετάλλων.

Αν θέλετε να μειώσετε τον κίνδυνο καρδιακών παθήσεων, να προλάβετε τον καρκίνο, να ενισχύσετε την υγεία του ανοσοποιητικού σας συστήματος και να καταναλώσετε αρκετές φυτικές ίνες για να βοηθήσετε τους στόχους σας για απώλεια βάρους, το κουνουπίδι και τα άλλα λαχανικά της ίδιας οικογένειας μπορούν να γίνουν οι καλύτεροί σας φίλοι.

Εάν, όμως, πάσχετε από χρόνια αποφρακτική πνευμονοπάθεια (ΧΑΠ), αυτά τα στοιχεία θα πρέπει να βρίσκονται στη λίστα των τροφίμων που πρέπει να αποφεύγετε να τρώτε.

Η ΧΑΠ είναι μια φλεγμονώδης πνευμονοπάθεια που σας δυσκολεύει να εισπνέετε οξυγόνο και να εκπνέετε διοξείδιο του άνθρακα όπως θα κάνατε κανονικά. Η μακροχρόνια έκθεση στο κάπνισμα (συμπεριλαμβανομένου του παθητικού) και τα καυσαέρια από καύση καυσίμων θεωρούνται μερικές από τις κύριες αιτίες της ΧΑΠ.

Για κάποιον που πάσχει από την πάθηση, η αναπνοή μπορεί να γίνει επίπονη. Μπορεί να εμφανίσει δύσπνοια κατά τη διάρκεια σωματικών δραστηριοτήτων, συριγμό, σφίξιμο στο στήθος, χρόνιο βήχα που παράγει βλέννα, λοιμώξεις του αναπνευστικού συστήματος και έλλειψη ενέργειας.

Γιατί οι συγκεκριμένοι ασθενείς δεν πρέπει να τρώνε κουνουπίδι

Μόλις 100 γραμμάρια κουνουπιδιού περιέχουν δύο γραμμάρια διαιτητικών ινών, σύμφωνα με το Υπουργείο Γεωργίας των ΗΠΑ – και για κάποιον με ΧΑΠ, η περίσσεια αερίων που παράγεται κατά τη διαδικασία πέψης αυτών των ινών μπορεί να γίνει προβληματική.

Σε γενικές γραμμές, «όταν τα βακτήρια του εντέρου διασπούν και ζυμώνουν τις φυτικές ίνες, δημιουργείται αέριο [υδρογόνο, μεθάνιο και διοξείδιο του άνθρακα] ως παραπροϊόν. Αυτό το αέριο μπορεί να συσσωρευτεί στον πεπτικό σας σωλήνα όπως ο αέρας που φουσκώνει ένα μπαλόνι», εξηγεί στο Eating Well η αθλητική διαιτολόγος Cynthia Sass.

Για τους ασθενείς με ΧΑΠ, αυτό σημαίνει φούσκωμα και δυσκολία στην αναπνοή. Η εύκολη αποβολή του διοξειδίου του άνθρακα από τον οργανισμό σας μέσω της αναπνοής είναι δύσκολη για κάποιον με πνευμονολογικά προβλήματα.

Αν έχετε διαγνωστεί με ΧΑΠ και δεν θέλετε να σταματήσετε να τρώτε μπρόκολο ή κουνουπίδι, ωστόσο, θα μπορούσατε να δοκιμάσετε να τα τρώτε λιγότερο συχνά, σε μικρότερες ποσότητες και επίσης να τα μασάτε καλά, σύμφωνα με ορισμένους ειδικούς. Βέβαια πριν δοκιμάσετε καλό είναι να μιλήσετε με τον γιατρό σας.

Το κουνουπίδι προστατεύει τους πνεύμονες

Είναι ενδιαφέρον, ωστόσο, ότι η διατροφή θα μπορούσε ακόμη και να αποτρέψει προβλήματα που σχετίζονται με τους πνεύμονες, όπως η ΧΑΠ, σύμφωνα με κάποια επιστημονικά δεδομένα.

Σύμφωνα με έρευνα που δημοσιεύθηκε στο Molecular Medicine Reports, μια συγκεκριμένη φυσική ένωση που βρίσκεται στα σταυρανθή λαχανικά, όπως το κουνουπίδι και το μπρόκολο, που ονομάζεται σουλφοραφάνη, θα μπορούσε να προστατεύσει τους πνεύμονές σας από τραυματισμούς που προκαλούνται από τον καπνό του τσιγάρου, τον κύριο παράγοντα κινδύνου για τη ΧΑΠ.

Μια μελέτη του 2023 που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό Nature διαπίστωσε ότι τα σταυρανθή λαχανικά, όπως το μπρόκολο και το κουνουπίδι, θα μπορούσαν να προάγουν την υγιή λειτουργία των πνευμόνων με τη σηματοδότηση μιας πρωτεΐνης που ονομάζεται υποδοχέας αρυλικών υδρογονανθράκων (AHR), προστατεύοντας τελικά τους πνεύμονές σας από τον έξω κόσμο.

Πηγή: https://www.onmed.gr

Πηγή φωτογραφίας: https://secure.gravatar.com

Related posts

Εθελοντική Αιμοδοσία Στη Σαλαμίνα

xristiana

ΕΣΑμεΑ: Έναρξη 1ου Παν-Πελοποννησιακού Μαθητικού Διαγωνισμού Diversity Up

xristiana

Θεατρικά Δρώμενα στο Δήμο Κηφισιάς

xristiana