ΚεντρικήΥγεία

Τι είναι το καπέλο ημικρανίας και πώς βοηθάει στους πονοκεφάλους

28/4/2024

Εάν πάσχετε από ημικρανίες (δηλαδή από σοβαρούς πονοκεφάλους, μεταξύ άλλων συμπτωμάτων), ίσως να ψάχνετε απελπισμένα τρόπους να ανακουφιστείτε. Και με βάση τις αναζητήσεις στο TikTok, δεν είστε οι μόνοι.

Τον τελευταίο καιρό, πολλοί TikTokers ορκίζονται στα οφέλη του καπέλου ημικρανίας, μιας κομπρέσας γεμάτης τζελ που φοριέται γύρω από το κεφάλι, το λαιμό και τα μάτια.

Το καπέλο ημικρανίας, επίσης γνωστό ως μάσκα ημικρανίας, καπέλο κεφαλαλγίας ή καπέλο πάγου, είναι σχεδιασμένο να τυλίγεται γύρω από το κεφάλι για να παρέχει ανακούφιση από τους πονοκεφάλους.

Πρόκειται για μια μορφή ψυχρής θεραπείας (αν και μερικά διαφημίζονται ως διπλής χρήσης και μπορούν να θερμανθούν) που διατηρεί δροσερές θερμοκρασίες ενώ φοριέται.

Ο Δρ. Thomas Pontinen, αναισθησιολόγος, επεμβατικός ειδικός στην ιατρική του πόνου και συνιδρυτής των MAPS Centers For Pain Control, δήλωσε στο Yahoo Life ότι ένα καπέλο ημικρανίας μπορεί να προσφερθεί ως ένα είδος «μη φαρμακευτικής ανακούφισης» σε κάποιον που θέλει να αποφύγει τη φαρμακευτική αγωγή.

Η έρευνα που επιβεβαιώνει την αποτελεσματικότητα της ψυχρής θεραπείας για την ανακούφιση της ημικρανίας είναι περιορισμένη, ωστόσο πολλά υποσχόμενη, αναφέρει ο Pontinen. «Η ψυχρή θεραπεία προκαλεί συστολή των αιμοφόρων αγγείων, γεγονός που μειώνει τη ροή του αίματος και τη φλεγμονή. Δημιουργεί μια αίσθηση μουδιάσματος σε συνδυασμό με μια ελαφριά πίεση που πολύ συχνά προσφέρει ανακούφιση από τον πόνο».

Ο Δρ. Thomas Berk, ιατρικός διευθυντής της Neura Health, νευρολόγος και ειδικός κεφαλαλγίας με έδρα τη Νέα Υόρκη, λέει ότι το κρύο χρησιμοποιείται για να καταπολεμήσει και να εμποδίσει τη μετάδοση του πόνου στον φλοιό του εγκεφάλου.

Η καλύτερη πρακτική που προτείνεται από τους ειδικούς είναι είτε να διατηρείτε μια τέτοια κομπρέσα στην κατάψυξη, φροντίζοντας να έρθει σε κατάλληλη θερμοκρασία λίγο πριν από τη χρήση, είτε να την τοποθετήσετε στην κατάψυξη λίγο πριν τη χρησιμοποιήσετε.

Μια συστηματική ανασκόπηση έξι μελετών του 2022 έδειξε ότι η ψυχρή παρέμβαση μειώνει τα επώδυνα συμπτώματα ημικρανίας τη στιγμή που συμβαίνουν, χωρίς όμως να φαίνεται ότι λειτουργεί και ως μέσο πρόληψης. Η ανακούφιση των συμπτωμάτων της ημικρανίας εκτός του πονοκεφάλου, συμπεριλαμβανομένων της ναυτίας, του εμέτου, του ιλίγγου ή των οπτικών ή αισθητηριακών διαταραχών (που ονομάζονται αύρες), δεν αποδείχθηκε.

Ποιος θα μπορούσε να επωφεληθεί

«Συνιστώ τα καπέλα ψύξης σε πολλούς από τους ασθενείς μου που αντιμετωπίζουν πονοκεφάλους επειδή είναι σχετικά ασφαλή, εύκολα προσβάσιμα και αποτελεσματικά», αναφέρει ο Pontinen. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι θα λειτουργήσουν για όλους.

«Οι αιτίες και οι μηχανισμοί των ημικρανιών ποικίλλουν από άτομο σε άτομο και δεν είναι πλήρως κατανοητοί, πράγμα που σημαίνει ότι η αποτελεσματικότητα των κρύων καπέλων μπορεί επίσης να ποικίλει», λέει σημειώνοντας ότι υπάρχουν και μερικοί άνθρωποι που μπορεί να αισθανθούν χειρότερα μετά από τη χρήση τους. Η αγγειοσυστολή μπορεί να είναι μια πιθανή αιτία ή παράγοντας που συμβάλλει σε επεισόδια ημικρανίας, οπότε αν η χρήση κρύου επιθέματος φαίνεται να επιδεινώνει τον πόνο σας, φροντίστε να διακόψετε αμέσως, καθώς μπορεί να μην είναι κατάλληλη για εσάς.

Ο Δρ. James Charles, νευρολόγος, κλινικός νευροφυσιολόγος και διευθυντής της ιατρικής κεφαλαλγίας στο Holy Name Medical Center στο Teaneck, NJ, λέει ότι η καλύτερη πρακτική είναι να προγραμματίσετε μια επίσκεψη με έναν ειδικό για να προσδιορίσετε τη θεραπεία «για οξείες κρίσεις ημικρανίας και για την πρόληψη συχνών κρίσεων ημικρανίας».

Σημειώνει επίσης ότι η άσκηση, ο επαρκής ύπνος, η κατανάλωση σταθερών γευμάτων, η ανάπτυξη μηχανισμών αντιμετώπισης του στρες και η θεραπεία τυχόν υποκείμενων ιατρικών προβλημάτων, όπως η υπέρταση και η άπνοια ύπνου, είναι χρήσιμα ως ισχυρά προληπτικά μέτρα.

«Είναι σημαντικό να σημειωθεί ότι ένα καπέλο πονοκεφάλου είναι ένα εργαλείο. Έτσι, ενώ μπορεί να προσφέρει προσωρινή ανακούφιση, δεν θα σταματήσει μια κρίση ημικρανίας», λέει ο Berk. «Εάν συνδυαστεί με άλλα εργαλεία και θεραπείες, καθώς και την κατάλληλη φαρμακευτική αγωγή, το άτομο πιθανότατα θα έχει καλύτερο αποτέλεσμα».

Πηγή: https://www.newsbeast.gr
Πηγή φωτογραφίας: https://secure.gravatar.com

Related posts

Καιρός: Βροχές, καταιγίδες και χιόνια ανά τη χώρα

xristiana

Τεχνητά γλυκαντικά: Πιθανόν να αυξάνουν τον κίνδυνο καρδιαγγειακής νόσου

xristiana

Άγνωστες περιοχές ανάμεσα στη Γη και το Διάστημα θα μελετήσει δορυφόρος ελληνικής υπογραφής

xristiana