ΚεντρικήΥγεία

Καρκίνος του προστάτη: Ποιοι είναι οι παράγοντες κινδύνου και πότε πρέπει να ξεκινά ο προληπτικός έλεγχος

3/4/2024

Τα ποσοστά καρκίνου, ιδιαίτερα μεταξύ των νέων, είναι σε άνοδο. Αναμένεται να υπάρξουν 2 εκατομμύρια νέες διαγνώσεις καρκίνου στις Ηνωμένες Πολιτείες το 2024. Μεταξύ αυτών των διαγνώσεων είναι η αύξηση του καρκίνου του προστάτη.

Ο καρκίνος του προστάτη είναι ένας από τους πιο συνηθισμένους καρκίνους στις ΗΠΑ, καθώς αποτελεί περίπου το 29% των περιπτώσεων καρκίνου που διαγνώστηκαν στους άνδρες το 2023 και το 11% των θανάτων από καρκίνο. Είναι επίσης ο δεύτερος μεγαλύτερος καρκίνος μεταξύ των ανδρών.

Ο καρκίνος του προστάτη προέρχεται από τον προστάτη, έναν αδένα που βρίσκεται μεταξύ της ουροδόχου κύστης και του ορθού του άνδρα. Είναι υπεύθυνο για την παραγωγή υγρού στο σπέρμα και βοηθά στην εξώθησή του. Αυτό το όργανο βρίσκεται μόνο στους άνδρες.

Οι γιατροί εξετάζουν για καρκίνο του προστάτη με δύο τρόπους. Ο ένας είναι μέσω μιας ορθικής εξέτασης κατά την οποία ο γιατρός αισθάνεται τον αδένα και για τυχόν προβλήματα. Ο άλλος τρόπος εξέτασης για καρκίνο του προστάτη είναι μέσω εξέτασης ειδικού προστάτη αντιγόνου, μια εξέταση αίματος που είναι κοινώς γνωστή ως PSA.

Οι εξετάσεις μπορεί να είναι άβολες

Ωστόσο, ένα από τα εμπόδια είναι να προχωρήσουν οι άνδρες σε αυτές τις εξετάσεις .«Νιώθουν άβολα», λέει η Susan Mello, αναπληρώτρια καθηγήτρια επικοινωνιακών σπουδών στο Northeastern University που ειδικεύεται στις επικοινωνίες υγείας. «Μπορεί να είναι ντροπιαστικές. Εάν ξέρετε τι περιλαμβάνει, αυτό μπορεί να είναι ένα εμπόδιο για να πάτε και να ελεγχθείτε».

Η ενημέρωση για τα θέματα υγείας μπορεί επίσης να είναι εμπόδιο, λέει η Mello. «Οι άνθρωποι δεν καταλαβαίνουν για τι πρέπει να κάνουν έλεγχο ή αν πρέπει να υποβάλλονται σε εξετάσεις. Εάν δεν πηγαίνουν για κανονικό ετήσιο σωματικό έλεγχο, δεν λαμβάνουν αυτές τις παραδοσιακές υπενθυμίσεις».

Η καθηγήτρια πρόσθεσε ότι πολλοί άντρες επίσης δεν γνωρίζουν τους παράγοντες κινδύνου για καρκίνο και αν αυτοί επηρεάζουν το πότε πρέπει να υποβληθούν σε προληπτικό έλεγχο.

Ποιοι είναι οι παράγοντες κινδύνου;

Οι παράγοντες κινδύνου για καρκίνο του προστάτη περιλαμβάνουν τη μεγαλύτερη ηλικία (περιπτώσεις πριν από τα 40 είναι σπάνια), το οικογενειακό ιστορικό και τη φυλή. Οι μαύροι άνδρες διατρέχουν υψηλότερο κίνδυνο να αναπτύξουν καρκίνο του προστάτη, καθώς ένας στους έξι μαύρους άνδρες διαγιγνώσκεται στη ζωή του έναντι άλλων που διαγιγνώσκονται σε ποσοστό ένας στους οκτώ.

«Το να κατανοήσετε ποιοι είναι οι προσωπικοί σας παράγοντες κινδύνου μπορεί να είναι δύσκολο», λέει η Mello.

Η Αμερικανική Αντικαρκινική Εταιρεία συνιστά ότι στους άνδρες με μέσο κίνδυνο για καρκίνο του προστάτη να αρχίσουν να ελέγχονται στα 50, ενώ οι μαύροι και οι άνδρες με οικογενειακό ιστορικό (πατέρας ή αδερφός που έχει διαγνωστεί πριν από την ηλικία των 65 ετών) να ελέγχονται στα 45. Άνδρες με περισσότερους από έναν συγγενείς που διαγιγνώσκονται σε νεαρή ηλικία θα πρέπει να ελέγχονται ήδη από τα 40.

Ο καρκίνος του προστάτη συνολικά έχει ένα ισχυρό ποσοστό πενταετούς επιβίωσης, εν μέρει χάρη σε αυτές τις μεθόδους θεραπείας. Εάν ο καρκίνος δεν έχει εξαπλωθεί σε άλλα μέρη του σώματος, η πιθανότητα ανάρρωσης είναι περίπου 99%. Η συνήθης προσέγγιση για τη θεραπεία του καρκίνου είναι η απομάκρυνσή του από το σώμα, είτε μέσω χειρουργικής επέμβασης, ακτινοβολίας ή χημειοθεραπείας.

Αυτό συμβαίνει συχνά με τον καρκίνο του προστάτη, λέει η Asieh Golozar, διευθύντρια κλινικής έρευνας στο Observational Health Data Sciences and Informatics Center του Northeastern. Οι γιατροί μπορούν να αφαιρέσουν τον αδένα και να θεραπεύσουν τον ασθενή με ακτινοβολία για να εξασφαλίσουν ότι δεν υπάρχουν όγκοι στα γύρω όργανα. Η ορμονική θεραπεία είναι επίσης μια επιλογή.

Η διάγνωση μπορεί να είναι δίκοπο μαχαίρι

Η διάγνωση μέσω του τεστ PSA επιτρέπει την έγκαιρη ανίχνευση του καρκίνου. Αυτό όμως μπορεί να είναι ένα δίκοπο μαχαίρι. Με την έγκαιρη ανίχνευση έρχονται προκλήσεις όσον αφορά τη θεραπεία του καρκίνου του προστάτη. «Υπάρχουν ερωτήματα σχετικά με το πώς να τα αντιμετωπίσουμε», λέει η Golozar, η οποία έχει κάνει έρευνα για τις επιλογές θεραπείας για τον καρκίνο του προστάτη.

«Όσον αφορά τον καρκίνο, είναι τρομακτικό. Πρέπει να θεραπεύσετε γρήγορα και να τον αφαιρέσετε. Στον καρκίνο του προστάτη, υπάρχουν πολλοί ασθενείς που διαγιγνώσκονται πολύ νωρίς, επειδή είχαν μη φυσιολογικό PSA. Μερικοί από αυτούς θα μπορούσαν να έχουν ζήσει με τον καρκίνο του προστάτη μέχρι να πεθάνουν χωρίς η ασθένεια να τους προκαλεί κανένα πρόβλημα. Και αυτό συμβαίνει αρκετά συχνά», προσθέτει.

Αυτές οι μέθοδοι θεραπείας όχι μόνο είναι επώδυνες, αλλά μπορούν επίσης να επηρεάσουν την ικανότητα του ασθενούς να λειτουργεί σεξουαλικά και μπορεί επίσης να προκαλέσουν ακράτεια.

«Η ριζική αντιμετώπιση σημαίνει ότι υπάρχουν συνέπειες για τους ασθενείς. Πρέπει να υποβληθούν σε χειρουργική επέμβαση. Η ακτινοθεραπεία είναι εξαιρετικά επώδυνη. Δεν είναι το πιο εύκολο πράγμα. Ένα μεγάλο ποσοστό αυτών των ασθενών όταν διαγιγνώσκονται νωρίς, είναι νέοι. Μπορεί να διαγνωστούν στα 50 και στα 60 τους. Θεωρητικά, θα μπορούσαν να ζήσουν με αυτόν τον ελάχιστα αναπτυσσόμενο όγκο για δεκαετίες χωρίς να είναι συμπτωματικοί», λέει η Golozar.

Ανεπιθύμητες παρενέργειες έναντι του κινδύνου εξάπλωσης

Οι ηλικιωμένοι ασθενείς που διαγιγνώσκονται όταν έχουν ήδη κακή υγεία αντιμετωπίζουν το ίδιο δίλημμα: οι γιατροί πρέπει να αποφασίσουν εάν οι αρνητικές παρενέργειες από τη θεραπεία αντισταθμίζουν τον κίνδυνο εξάπλωσης του όγκου και συμπτωματικής εμφάνισης.

Τα συμπτώματα του καρκίνου του προστάτη περιλαμβάνουν δυσκολία στην ούρηση, αίμα στα ούρα ή στο σπέρμα, απώλεια βάρους, πόνο στα οστά και στυτική δυσλειτουργία.

Η Golozar λέει ότι συχνά οι ασθενείς με νόσο μεταγενέστερου σταδίου επωφελούνται από τη θεραπεία, αλλά οι πολύ νέοι ασθενείς και οι πολύ ηλικιωμένοι ασθενείς επωφελούνται από την «ενεργητική επιτήρηση», όπου οι γιατροί παρακολουθούν τον προστάτη και ενεργούν εάν υπάρχουν σημάδια επιδείνωσης.

«Η ιδέα της ενεργητικής επιτήρησης είναι να εντοπίσουμε τον καρκίνο εκείνη τη στιγμή που γίνεται κάτι επικίνδυνος. Αυτό μπορεί να συμβεί σε 20 χρόνια ή μια στιγμή που αυτός ο ασθενής μπορεί να είναι χωρίς θεραπεία», καταλήγει η Golozar.

Πηγή: https://www.onmed.gr

Πηγή φωτογραφίας: https://secure.gravatar.com

Related posts

Ανοιχτό μάθημα της Μεικτής Χορωδίας Νέων Φιλοθέης Ψυχικού

xristiana

Ουρική αρθρίτιδα: Πόσο αυξάνει τον κίνδυνο χρόνιας νεφρικής νόσου

xristiana

Χρόνος γευμάτων: Πώς συνδέεται με την ποιότητα του φαγητού και την καρδιομεταβολική υγεία

xristiana