ΚεντρικήΠεριβάλλον

Notias: «Εξοπλίζει» με αποθήκευση αιολικά πάρκα 24,45 MW στο Δίστομο

14/3/2024

Με προσθήκη αποθήκευσης σε τρία αιολικά έργα που διαθέτει στο χαρτοφυλάκιό της και τα οποία θα αναπτυχθούν στην περιοχή του Διστόμου, προχωρά η Notias Μονοπρόσωπη S.A.

Πρόκειται για έναν από τους βασικούς εταιρικούς βραχίονες, με τους οποίους δραστηριοποιήθηκε στην ελληνική αγορά των ΑΠΕ ο όμιλος Eren του Πάρι Μουράτογλου, που στη συνέχεια έγινε Total – Eren και τώρα πλέον έχει περάσει ολοκληρωτικά στα χέρια του γαλλικού κολοσσού Total Energies.

Η προσθήκη υποδομών αποθήκευσης αφορά ειδικότερα τρία υπό ανάπτυξη αιολικά πάρκα συνολικής ισχύος 24,45 MW.

Οι σχετικές Βεβαιώσεις Παραγωγού είχαν χορηγηθεί από τη ΡΑΑΕΥ το 2022 προς τη Notias, ενώ οι αιτήσεις τροποποίησης υπεβλήθησαν προς την Αρχή τον περασμένο Ιούνιο και αφορούν την προσθήκη διατάξεων αποθήκευσης ηλεκτρικής ενέργειας εγκατεστημένων κατάντη του μετρητή, με δυνατότητα απορρόφησης ηλεκτρικής ενέργειας από το Σύστημα Μεταφοράς ή το Δίκτυο Διανομής ηλεκτρικής ενέργειας στο οποίο συνδέεται.

Συγκεκριμένα, πρόκειται για:

-Βεβαίωση Παραγωγού για αιολικό σταθμό παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας, εγκατεστημένης ισχύος 12,6MW και μέγιστης ισχύος παραγωγής 12,6 MW στη θέση Βολιθιά, της Δημοτικής Ενότητας Διστόμου, του Δήμου Διστόμου – Αράχωβας – Αντίκυρας, της Περιφερειακής Ενότητας Βοιωτίας.

Μετά την τροποποίηση προβλέπεται ότι η μέγιστη ισχύς έγχυσης του αποθηκευτικού συστήματος (συσσωρευτές) θα είναι 22,68 MW, η μέγιστη ισχύς απορρόφησης 29,94 MW, ενώ η εγκαταστημένη χωρητικότητα του σταθμού αποθήκευσης 54,87 MWh και η εγγυημένη (ωφέλιμη) 47,92 MWh.

– Βεβαίωση Παραγωγού για αιολικό σταθμό παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας, εγκατεστημένης ισχύος 3,45 MW και μέγιστης ισχύος παραγωγής 2,99 MW στη θέση Μεγάλο Πλάι της Δημοτικής Ενότητας Διστόμου, του Δήμου Διστόμου – Αράχωβας – Αντίκυρας, της Περιφερειακής Ενότητας Βοιωτίας.

Μετά την τροποποίηση προβλέπεται ότι η μέγιστη ισχύς έγχυσης του αποθηκευτικού συστήματος (συσσωρευτές) θα είναι 5,38 MW, η μέγιστη ισχύς απορρόφησης 7,76 MW, ενώ η εγκατεστημένη χωρητικότητα του σταθμού αποθήκευσης 14,22 MWh και η εγγυημένη (ωφέλιμη) 12,43 MWh.

-Βεβαίωση Παραγωγού για αιολικό σταθμό παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας εγκατεστημένης ισχύος 8,4 MW και μέγιστης ισχύος παραγωγής 8,4 MW στη θέση Τρία Ρέμματα, της Δημοτικής Ενότητας Διστόμου, του Δήμου Διστόμου – Αράχωβας – Αντίκυρας, της Περιφερειακής Ενότητας Βοιωτίας.

Μετά την τροποποίηση προβλέπεται ότι η μέγιστη ισχύς έγχυσης του αποθηκευτικού συστήματος (συσσωρευτές) θα είναι 15,12 MW, η μέγιστη ισχύς απορρόφησης 19,96 MW, ενώ η εγκατεστημένη χωρητικότητα του σταθμού αποθήκευσης 36,58 MWh και η εγγυημένη (ωφέλιμη) 31,96 MWh. Σημειώνεται ότι το αιολικό πάρκο θα περιλαμβάνει συνολικά 6 ανεμογεννήτριες διαμέτρου 136 μ.

Η πορεία της εταιρείας

Το καλοκαίρι του 2023 η Total Energies προχώρησε στην απόκτηση του συνόλου της Total Eren από 30% που κατείχε προηγουμένως, όπως προέβλεπε η αρχική συμφωνία του 2017. Η Total Eren του Πάρι Μουράτογλου κατά τον χρόνο της συναλλαγής αποτιμήθηκε στα 3,8 δισ. ευρώ και διέθετε χαρτοφυλάκιο εγκατεστημένης ισχύος 3,5 GW, με τα 2 GW σε Ελλάδα, Πορτογαλία, Αυστραλία και Βραζιλία, καθώς και άλλα έργα 10 GW σε διάφορα στάδια ανάπτυξης.

Στην Ελλάδα η Total Eren βρίσκεται στην πέμπτη θέση σε σχέση με τα έργα αιολικής ενέργειας με εγκατεστημένη ισχύ 250 MW, ενώ μαζί με τα φωτοβολταϊκά και τα υπό κατασκευή έργα ΑΠΕ το συνολικό της χαρτοφυλάκιο φτάνει στα 420 MW. Mεταξύ αυτών, στο στάδιο ηλέκτρισης βρίσκεται ένα φωτοβολταϊκό 80 MW, ενώ αναμένονται οι όροι σύνδεσης για ένα έργο ισχύος 50 MW στις Σέρρες.

Πρόσφατα, η Notias, υπό τη διοίκηση του Vincent Giron (Πρόεδρος) και της Χριστίνας – Ναταλίας Μελά (Διευθύνουσα Σύμβουλος) μετέφερε την έδρα της σε νέα γραφεία. Υπενθυμίζεται ότι πριν έναν μήνα περίπου, δημοσίευμα του Reuters, ανέφερε πως η Total Energies εξετάζει πώληση του 50% ενός χαρτοφυλακίου AΠE αξίας 2,5 δισ. δολαρίων, τμήμα του οποίου -κατά πληροφορίες- βρίσκεται και στην Eλλάδα. Αν και το τοπίο δεν έχει ξεκαθαριστεί, εκτιμάται ότι ενδεχομένως να αναζητηθεί τοπικός partner για την διαχείριση και περαιτέρω ανάπτυξη του portfolio ΑΠΕ του ομίλου.

Πηγή: https://www.newmoney.gr

Πηγή φωτογραφίας: https://secure.gravatar.com

Related posts

Το παράδοξο σημάδι καρκίνου που εμφανίζεται στα χέρια και στα πόδια

xristiana

Δράση Κινητής Μονάδας Ενημέρωσης Για Την Ενδυνάμωση Των Ατόμων Με Αναπηρία, Των Ατόμων Με Χρόνιες Παθήσεις Και Των Οικογενειών Τους Θα Πραγματοποιηθεί Στο Δημαρχείο Βέροιας

xristiana

Γενικά αίθριος καιρός με πτώση της θερμοκρασίας

xristiana