ΚεντρικήΥγεία

6 πρώιμα σημάδια καρδιακής προσβολής

18/3/2024

Ο πόνος στο στήθος και η δύσπνοια είναι μόνο δύο κοινά πρόδρομα συμπτώματα που εμφανίζονται πριν από την καρδιακή προσβολή. Υπάρχουν όμως και άλλα συμπτώματα, με την εμπειρία του καθενός να είναι διαφορετική.

Ακολουθούν τα περισσότερο και λιγότερο κοινά συμπτώματα που προηγούνται –ακόμη και ένα μήνα– μιας καρδιακής προσβολής, όπως συνοψίζονται σε δημοσίευμα του ηλεκτρονικού περιοδικού για την υγεία Very Well Health.

Τα 6 πιο συνηθισμένα προειδοποιητικά συμπτώματα μιας καρδιακής προσβολής

  1. Πόνος στο στήθος
  2. Πίεση στο στήθος
  3. Κάψιμο στο στήθος
  4. Αίσθηση των παλμών της καρδιάς
  5. Δυσκολία στην αναπνοή
  6. Κούραση

Σύμφωνα με τις μελέτες, ο πόνος, η πίεση, το κάψιμο και γενικά η ενόχληση στο στήθος είναι τα πιο κοινά συμπτώματα πριν από μία καρδιακή προσβολή. Το κάψιμο μοιάζει με την καούρα, οπότε παρατηρήστε εάν έχετε και κάποιο από τα υπόλοιπα συμπτώματα γιατί η ενόχληση μπορεί να προέρχεται απλώς από κάποιο βαρύ φαγητό και γαστροοισοφαγική παλινδρόμηση.

Επίσης το 42% των ατόμων με πρώιμα συμπτώματα καρδιακής προσβολής αισθάνονταν έντονα τους καρδιακούς παλμούς. Αυτό συμβαίνει όταν η καρδιά λειτουργεί πιο γρήγορα ή πιο δυνατά.

Η δύσπνοια είναι επίσης ένα συχνό σύμπτωμα καρδιαγγειακής νόσου. Ο ασθενής δυσκολεύεται να πάρει αναπνοή όταν περπατάει ή όταν κάνει μια σωματική εργασία ή άσκηση, μερικές φορές ακόμη και όταν βρίσκεται σε ηρεμία. Η αίσθηση είναι ότι οι πνεύμονες δεν μπορούν να πάρουν αρκετό αέρα.

Η υπερβολική κόπωση -εάν είναι επίμονη και απροσδιόριστης αιτίας- θα μπορούσε επίσης να είναι ένα πρώιμο σύμπτωμα καρδιακού, οπότε είναι καλό να επικοινωνήσετε με έναν γιατρό.

6 άτυπα προειδοποιητικά συμπτώματα καρδιακής προσβολής

Η παχυσαρκία και η υψηλή αρτηριακή πίεση συμβάλλουν σε μεγαλύτερο κίνδυνο καρδιακής προσβολής. Γι’ αυτό είναι σημαντικό οι ενήλικες οποιασδήποτε ηλικίας να γνωρίζουν όλα τα προειδοποιητικά συμπτώματα, ακόμη και τα λιγότερο συχνά, ώστε αν χρειαστεί, να ζητήσουν άμεση ιατρική φροντίδα και παρέμβαση.

Ζάλη: Εάν αισθάνεστε συχνά ζαλάδες, αυτό μπορεί να συμβαίνει λόγω της μειωμένης ροής αίματος στον εγκέφαλο, που μπορεί να σχετίζεται με κάποια απόφραξη. Ενημερώστε τον γιατρό σας εάν αισθάνεστε έντονες ζαλάδες, ιδιαίτερα εάν συνοδεύονται από άλλα πρώιμα συμπτώματα καρδιακής προσβολής.

Ναυτία: Η δυσφορία στο στομάχι είναι ένα ακόμη σύμπτωμα που μπορεί να εμφανιστεί μερικές εβδομάδες πριν από την καρδιακή προσβολή. Καλό είναι να το ελέγξετε, ειδικά αν δεν μπορείτε να εντοπίσετε άλλη αιτία για τη ναυτία.

Άγχος: Σύμφωνα με έρευνα, το 23% των ασθενών με πρόδρομα συμπτώματα καρδιακής προσβολής είχαν βιώσει αίσθημα άγχους. Συχνά τα άτομα με καρδιαγγειακά νοσήματα έχουν επεισόδια άγχους, που μπορούν να συμβάλουν στην εξέλιξη της ασθένειας.

Διαταραχές ύπνου: Υπάρχουν πολλοί λόγοι που μειώνουν την ποιότητα του ύπνου, όπως το στρες ή η υπερβολική κατανάλωση καφεΐνης. Ωστόσο, προβλήματα ύπνου που ανακύπτουν χωρίς προφανή αιτία μπορούν να είναι προειδοποιητική ένδειξη επικείμενης καρδιακής προσβολής.

Πρήξιμο: Κάποιες φορές, το πρήξιμο στα πόδια και τους αστραγάλους μπορεί να αποτελεί σημάδι ότι το αίμα δεν κυκλοφορεί σωστά. Κάτι τέτοιο ενδέχεται να σχετίζεται με απόφραξη τις εβδομάδες πριν από μία καρδιακή προσβολή.

Πόνοι: Παραδόξως, ο πόνος ως σύμπτωμα μίας καρδιακής προσβολής μπορεί να μην περιορίζεται στο στήθος. Μπορεί επίσης να προκύψει στα χέρια, την πλάτη, τα σαγόνια ή τον λαιμό. Ο πόνος μπορεί να εμφανιστεί κατά τη διάρκεια της καρδιακής προσβολής, αλλά και τις προηγούμενες εβδομάδες.

Γιατί η καρδιακή προσβολή εμφανίζει πρώιμα συμπτώματα

Τα συμπτώματα μίας καρδιακής προσβολής εμφανίζονται πρώιμα καθώς το σώμα αντιδρά στη μειωμένη ροή αίματος στην καρδιά.

Οι λιπώδεις εναποθέσεις χοληστερόλης, το ασβέστιο και τα φλεγμονώδη κύτταρα μπορούν να συσσωρευτούν στα τοιχώματα μιας στεφανιαίας αρτηρίας (που μεταφέρει αίμα στην καρδιά), δημιουργώντας πλάκες. Εάν μία από αυτές τις πλάκες αποκολληθεί, μπορεί να προκαλέσει σχηματισμό θρόμβου εντός της στεφανιαίας αρτηρίας, ο οποίος με τη σειρά του εμποδίζει τη ροή του αίματος και του οξυγόνου στην καρδιά, προκαλώντας καρδιακή προσβολή.

Μεταξύ των αιτιών που εμφανίζονται συμπτώματα πριν από μία καρδιακή προσβολή, είναι:

  • Η μειωμένη ροή αίματος υποχρεώνει την καρδιά να δουλεύει περισσότερο.
  • Οι ανωμαλίες στον καρδιακό ρυθμό μπορούν να προκαλέσουν συμπτώματα όπως ζαλάδα.
  • Κάθως το αίμα δεν κυκλοφορεί σωστά σε όλο το σώμα, μπορεί να προκληθούν συμπτώματα όπως πρησμένα πόδια ή αστράγαλοι.

Συνήθως η καρδιακή προσβολή δεν συμβαίνει ξαφνικά. Προηγούνται συμπτώματα που είναι πολύ εύκολο και να εντοπιστούν και να εξηγηθούν. Ένα επικείμενο καρδιακό επεισόδιο μπορεί να προληφθεί με ιατρική φροντίδα. Επομένως, εάν εμφανίσετε κάποιο από τα ύποπτα συμπτώματα, είτε περισσότερο είτε λιγότερο συνηθισμένο, μην το αγνοήσετε. Επικοινωνήστε αμέσως με κάποιο γιατρό. Μπορεί να αποδειχθεί σωτήριο.

Πηγή: https://www.newsbeast.gr

Πηγή φωτογραφίας: https://secure.gravatar.com

Related posts

Η Θεσσαλονίκη γιορτάζει την Ευρωπαϊκή Ημέρα χωρίς Αυτοκίνητο: Δρόμος θα κλείσει για έξι ώρες

xristiana

Εθελοντική Αιμοδοσία Στο Βελεστίνο

xristiana

Το αρχαιότερο λαχανικό που ενισχύει την όραση, δυναμώνει τα οστά και προλαμβάνει τον καρκίνο

xristiana