ΚεντρικήΥγεία

Χορός, γκολφ και άλλα χόμπι που τριπλασιάζουν τον κίνδυνο για σοβαρή νευρολογική νόσο στους άντρες

23/3/2024

Οι ερευνητές βρήκαν μια πιθανή σύνδεση μεταξύ του γκολφ και άλλων, κοινών δραστηριοτήτων, με τον κίνδυνο ανάπτυξης μιας θανατηφόρας νευρολογικής ασθένειας.

Σύμφωνα με τη μελέτη που δημοσιεύτηκε στο Journal of the Neurological Sciences, πρόκειται για δραστηριότητες, όπως η κηπουρική, η ξυλουργική ή το κυνήγι, οι οποίες μπορεί επίσης να έχουν σχέση με την ανάπτυξη αμυοτροφικής πλευρικής σκλήρυνσης, γνωστής ως ALS ή νόσος του Lou Gehrig.

Ωστόσο, οι ερευνητές τονίζουν ότι δεν συνιστούν στους ανθρώπους να εγκαταλείψουν αυτές τις δραστηριότητες, καθώς απαιτείται περισσότερη έρευνα για να προσδιοριστεί κάποιος συγκεκριμένος σύνδεσμος.

Τι είναι το ALS

Το ALS είναι μια προοδευτική νευρολογική πάθηση που προσβάλλει τα νευρικά κύτταρα ενός ατόμου στο νωτιαίο μυελό και τον εγκέφαλο, οδηγώντας τελικά σε αναπηρία και θάνατο. Καθώς τα κύτταρα υφίστανται μη αναστρέψιμη βλάβη από τη νόσο, η οποία δεν έχει θεραπεία, ο ασθενής χάνει τελικά την ικανότητα να μιλά, να τρώει, να κινείται και να αναπνέει, σύμφωνα με την Ένωση ALS.

Τώρα, η μελέτη από ερευνητές στο Michigan Medicine, η οποία βασίστηκε σε δεδομένα που αναφέρθηκαν από τους ίδιους, βρήκε στοιχεία ότι η περιβαλλοντική έκθεση κατά τη διάρκεια ορισμένων δραστηριοτήτων μπορεί να παρέχει σύνδεση με την ασθένεια.

«Γνωρίζουμε ότι οι παράγοντες επαγγελματικού κινδύνου, όπως η εργασία σε βιομηχανίες μεταποίησης και εμπορίου, συνδέονται με αυξημένο κίνδυνο για ALS και αυτό προστίθεται σε μια αυξανόμενη βιβλιογραφία που δείχνει ότι οι ψυχαγωγικές δραστηριότητες μπορεί επίσης να αντιπροσωπεύουν σημαντικούς και πιθανώς τροποποιήσιμους παράγοντες κινδύνου για αυτήν την ασθένεια», είπε ο συγγραφέας Stephen Goutman.

Τρεις φορές μεγαλύτερος κίνδυνος από το γκολφ

Οι ερευνητές εξέτασαν 400 άτομα που ζουν με ALS και 287 άτομα που δεν πάσχουν από την ασθένεια από τον Ιούνιο του 2010 έως τον Φεβρουάριο του 2020. Οι συμμετέχοντες ή συγγενείς όσων πέθαναν έλαβαν ένα γραπτό ερωτηματολόγιο που αξιολογούσε τα χόμπι τους πέντε χρόνια πριν την εμφάνιση συμπτωμάτων ή τη συμμετοχή στην έρευνα εάν δεν είχαν ALS.

Αυτές οι δραστηριότητες περιελάμβαναν γκολφ, ξυλουργική, κυνήγι, σκοποβολή και ανακαίνιση σπιτιού, ανέφερε η μελέτη. Τα χόμπι κατηγοριοποιήθηκαν σε τρία επίπεδα -ο συμμετέχων που ασχολείται με τη δραστηριότητα, ένα μέλος του νοικοκυριού που ασχολείται με τη δραστηριότητα και κανένας στο σπίτι που δεν ασχολείται με αυτήν, είπε η μελέτη.

Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι οι άνδρες που παίζουν γκολφ μπορεί να διατρέχουν τριπλάσιο κίνδυνο να προσβληθούν από ALS. Τόνισα, επίσης, ότι οι γυναίκες παίκτες γκολφ μπορεί επίσης να διατρέχουν υψηλότερο κίνδυνο, αλλά οι αριθμοί ήταν πολύ χαμηλοί για να καταλήξουν σε αυτό το συμπέρασμα.

Αλλά οι επιστήμονες δεν θέλουν οι λάτρεις του γκολφ να εγκαταλείψουν το άθλημα ή οποιοδήποτε άλλο χόμπι, καθώς είναι πολύ νωρίς για τους κλινικούς γιατρούς να συμβουλεύσουν τους ασθενείς να σταματήσουν.

«Οι μελλοντικές μελέτες θα πρέπει να περιλαμβάνουν αυτές τις δραστηριότητες για να εντοπίσουν πώς μπορούν να γίνουν κατανοητές στο πλαίσιο της πρόληψης, της διάγνωσης και της θεραπείας της ALS», είπε ο Δρ. Goutman.

Οι ερευνητές, ωστόσο, είπαν ότι αυτή η μελέτη εντάσσεται στο αυξανόμενο σύνολο αποδεικτικών στοιχείων ότι η περιβαλλοντική έκθεση μπορεί να επηρεάσει τον κίνδυνο ενός ατόμου να προσβληθεί από τη νόσο.

Άλλες δραστηριότητες που μπορεί να αυξάνουν τον κίνδυνο για ALS

Η μελέτη έρχεται μετά από προηγούμενη έρευνα που επικεντρώθηκε στην δυνητική συσχέτιση του γκολφ με την έκθεση σε φυτοφάρμακα. Και η ξυλουργική, για παράδειγμα, μπορεί να συνδέεται με το ALS καθώς εκθέτει τους ανθρώπους σε υψηλότερα επίπεδα φορμαλδεΰδης, τα οποία η έρευνα έχει επισημάνει ως πιθανό παράγοντα κινδύνου για τη νόσο.

Άλλα χόμπι που είχαν επίσης σχέση με υψηλότερο κίνδυνο εμφάνισης ALS για τους άνδρες ήταν ο χορός, οι εργασίες στην αυλή, το κυνήγι και η μεταλλουργία, είπαν οι ερευνητές.

Όσοι πάσχουν από ALS έχουν προβλεπόμενο χρόνο επιβίωσης από δύο έως πέντε χρόνια, αλλά μερικοί μπορεί να ζήσουν έως και 20 χρόνια μετά τη διάγνωση, σύμφωνα με τους ειδικούς. Τα συμπτώματα μπορεί να ξεκινήσουν από τους μύες και να ταξιδέψουν στα χέρια, τα δάκτυλα, τα πόδια και τα δάκτυλα των ποδιών.

«Για μια ασθένεια όπως το Αλτσχάιμερ, γνωρίζουμε ότι μια λίστα παραγόντων -όπως το κάπνισμα, η παχυσαρκία και τα υψηλά λιπίδια- μπορεί να αυξήσει τον κίνδυνο κατά 40%. Στόχος μας είναι να δημιουργήσουμε μια παρόμοια λίστα για το ALS ώστε να δημιουργήσουμε έναν οδικό χάρτη για τη μείωση του κινδύνου», ανέφερε καταληκτικά η ανώτερη συγγραφέας της μελέτης, Eva Feldman.

Πηγή: https://www.oloygeia.gr

Πηγή φωτογραφίας: https://secure.gravatar.com

Related posts

Το www.timeforgoodnews.gr συμμετέχει στην 24ωρη απεργία των ΜΜΕ για το δυστύχημα στα Τέμπη

xristiana

Ασθενής δόνηση 3,3 Ρίχτερ στα ανοιχτά της Ζακύνθου

xristiana

Η αξία της χολίνης: Τι πρέπει να τρώνε οι έγκυες για να αναπτυχθεί σωστά ο εγκέφαλος του παιδιού

xristiana