2/3/2024
Νιώθετε «καούρες»; Δεν είστε ο μόνος. Περίπου ένας στους πέντε ενήλικες εκτιμάται πως εμφανίζει χρόνια παλινδρόμηση οξέος, μια κατάσταση που ονομάζεται γαστροοισοφαγική παλινδρόμηση (ΓΟΠΝ).
Αλλά και πάλι αυτό το ποσοστό ενδεχομένως είναι υποεκτιμημένο, καθώς πολλοί αντιμετωπίζουν τα συμπτώματά τους με φάρμακα χωρίς ιατρική συνταγή και ενδεχομένως δεν θα επισκεφτούν ποτέ γιατρό για την πάθησή τους εάν αισθάνονται ότι την έχουν υπό έλεγχο.
Είναι αλήθεια πως εάν τα συμπτώματα παλινδρόμησης οξέος εμφανίζονται περιστασιακά και ελέγχονται εύκολα με κοινά αντιόξινα, τότε πιθανότατα δεν υπάρχει λόγος να αναζητήσει κάποιος ιατρική βοήθεια. Ωστόσο, όταν τα συμπτώματα αυξάνονται σε συχνότητα ή αρχίζουν να επηρεάζουν την καθημερινότητά σας, ίσως είναι καιρός να επισκεφτείτε κάποιον γιατρό.
Συμπτώματα της γαστροοισοφαγικής παλινδρόμησης
Στην ιδανική περίπτωση, το πεπτικό μας σύστημα είναι μονόδρομο. Οι τροφές μόνο κατεβαίνουν προς το στομάχι. Ωστόσο μερικές φορές ο μυς που βρίσκεται στην κορυφή του στομάχου εξασθενεί ή αποτυγχάνει να συγκρατήσει τα οξέα του στομάχου να ακολουθήσουν την αντίστροφη πορεία, δηλαδή να ανέβουν στον οισοφάγο.
Αυτά τα οξέα είναι που δημιουργούν και την αίσθηση ενός καψίματος, μιας ξινίλας στο στήθος, που κοινώς ονομάζεται «καούρα». Πρόκειται για το πιο κοινό σύμπτωμα της γαστροοισοφαγικής παλινδρόμησης. Άλλα συμπτώματα που μπορεί να συνοδεύουν ή και να αντικαθιστούν την καούρα είναι:
- Δυσφορία ή πόνος κατά την κατάποση
- Δυσκολία αναπνοής
- Κακοσμία αναπνοής ή άσχημη γεύση στο στόμα σας
- Ναυτία και/ή έμετος
Πότε πάσχετε από γαστροοισοφαγική παλινδρόμηση
Όταν υποφέρετε από συμπτώματα παλινδρόμησης οξέος περισσότερες από δύο φορές την εβδομάδα για μια περίοδο περίπου ενός μήνα ή περισσότερο, είναι πολύ πιθανό να πάσχετε από γαστροοισοφαγική παλινδρόμηση.
Μερικές φορές, η αλλαγή των επιλογών του τρόπου ζωής μπορεί να βοηθήσει στην ανακούφιση των συμπτωμάτων σας, ενώ σε άλλες περιπτώσεις, θα χρειαστείτε ιατρική φροντίδα και παρέμβαση.
Παράγοντες που συμβάλλουν στη γαστροοισοφαγική παλινδρόμηση
Υπάρχουν πολλοί παράγοντες που συμβάλλουν στην παλινδρόμηση οξέος και στην γαστροοισοφαγική παλινδρόμηση. Όταν τα συμπτώματα σας ταλαιπωρούν στην καθημερινότητά σας εξετάστε αυτούς τους παράγοντες κινδύνου και κάντε αλλαγές όπου μπορείτε.
- Κατανάλωση αλκοόλ
- Κάπνισμα ή έκθεση στον καπνό του τσιγάρου
- Κατανάλωση μεγάλων γευμάτων
- Κατανάλωση όξινων ποτών, συμπεριλαμβανομένων των χυμών φρούτων
- Κατανάλωση τροφών με υψηλή περιεκτικότητα σε λιπαρά ή τηγανητά φαγητά
- Γεύματα ή σνακ αργά το βράδυ
Πότε πρέπει να επισκεφτείτε άμεσα τον γιατρό
Ζητήστε ιατρική συμβουλή νωρίτερα παρά αργότερα εάν:
- Τα συμπτώματα γίνονται έντονα ή ξαφνικά αυξάνονται σε συχνότητα
- Οι θεραπείες με κοινά μη συνταγογραφούμενα αντιόξινα φάρμακα δεν λειτουργούν ή αναγκάζεστε να τα χρησιμοποιείτε περισσότερο από δύο εβδομάδες
- Δυσκολεύεστε να καταπιείτε στερεά τροφή
- Έχετε πόνο στο στομάχι συνοδευόμενο από συμπτώματα παλινδρόμησης οξέος
- Κάνετε εμετό με αίμα ή μαύρες ουσίες
Πηγή: https://www.newsbeast.gr
Πηγή φωτογραφίας: https://secure.gravatar.com