ΚεντρικήΥγεία

Το σούπερ λαχανικό που είναι πλούσιο σε βιταμίνες, ρίχνει τη χοληστερίνη και θωρακίζει την καρδιά

22/3/2024

Υπάρχει ένα λαχανικό που είναι ιδιαίτερα θρεπτικό και πλούσιο σε φυτικές ίνες και βιταμίνες. Οι ειδικοί σας συνιστούν την καθημερινή κατανάλωσή του γιατί έχει πολλαπλά οφέλη για την υγεία σας.

Έρευνες έχουν δείξει ότι βοηθά τον οργανισμό σας, την πέψη και την καρδιά σας και έχετε τουλάχιστον 7 λόγους για να το εντάξετε στη διατροφή σας.

Μιλάμε φυσικά για το λάχανο, το οποίο περιέχει:

  1. Πολλά θρεπτικά συστατικά.
  2. Αντιοξειδωτικά.
  3. Βιταμίνη C.
  4. Φυτικές ίνες
  5. Ανθοκυανίνες
  6. Κάλιο
  7. Βιταμίνη Κ.

Το λάχανο θεωρείται σούπερ λαχανικό γιατί είναι:

  1. Πλούσιο σε βιταμίνη Β6 και φυλλικό οξύ
  2. Γεμάτο αντιοξειδωτικά
  3. Καλή πηγή βιταμίνης C
  4. Μεγάλη περιεκτικότητα σε φυτικές ίνες
  5. Πλούσιο σε ανθοκυανίνες
  6. Καλή πηγή καλίου
  7. Εξαιρετική πηγή βιταμίνης Κ

1. Πλούσιο σε βιταμίνη Β6 και φυλλικό οξύ

Το λάχανο είναι γεμάτο με θρεπτικά συστατικά, όπως βιταμίνη Β6 και φυλλικό οξύ, τα οποία είναι απαραίτητα για πολλές σημαντικές διεργασίες στο σώμα, όπως ο μεταβολισμός της ενέργειας και η φυσιολογική λειτουργία του νευρικού συστήματος.

2. Γεμάτο αντιοξειδωτικά

Το λάχανο περιέχει πολλά διαφορετικά αντιοξειδωτικά. Τα αντιοξειδωτικά, σύμφωνα με μελέτες, μειώνουν τη χρόνια φλεγμονή.

3. Καλή πηγή βιταμίνης C

Το λάχανο είναι ιδιαίτερα πλούσιο σε βιταμίνη C που προστατεύει από καρδιακές παθήσεις, ορισμένους καρκίνους και απώλεια όρασης.

4. Μεγάλη περιεκτικότητα σε φυτικές ίνες

Αν θέλετε να βελτιώσετε την υγεία του πεπτικού σας συστήματος, το πλούσιο σε φυτικές ίνες λάχανο είναι μια εξαιρετική επιλογή. Αυτό το τραγανό λαχανικό είναι γεμάτο από φιλικές προς το έντερο αδιάλυτες φυτικές ίνες που βοηθούν στη διατήρηση της υγείας του πεπτικού συστήματος.

5. Πλούσιο σε ανθοκυανίνες

Το λάχανο περιέχει ισχυρές ενώσεις που ονομάζονται ανθοκυανίνες. Αυτές δίνουν σε αυτό το νόστιμο λαχανικό το ζωηρό μωβ χρώμα του. Οι ουσίες αυτές, σύμφωνα με μελέτες, μειώνουν τον κίνδυνο καρδιακών παθήσεων.

6. Καλή πηγή καλίου

Το λάχανο περιέχει κάλιο το οποίο είναι ένα σημαντικό μέταλλο και ένας ηλεκτρολύτης που χρειάζεται το σώμα για να λειτουργεί σωστά. Μία από τις κύριες εργασίες του καλίου είναι να συμβάλλει στη ρύθμιση της αρτηριακής πίεσης εξουδετερώνοντας τις επιδράσεις του νατρίου στο σώμα.

7. Εξαιρετική πηγή βιταμίνης Κ

Το λάχανο είναι εξαιρετική πηγή βιταμίνης Κ που παίζει πολλούς σημαντικούς ρόλους στο σώμα. Μία από τις κύριες λειτουργίες της είναι να δρα ως συμπαράγοντας για τα ένζυμα που είναι υπεύθυνα για την πήξη του αίματος. Χωρίς τη βιταμίνη Κ, το αίμα θα έχανε την ικανότητά του να πήζει σωστά, αυξάνοντας τον κίνδυνο υπερβολικής αιμορραγίας.

Το λάχανο λοιπόν είναι μια εξαιρετικά υγιεινή τροφή. Με τόσα οφέλη για την υγεία, είναι εύκολο να καταλάβετε γιατί αυτό το λαχανικό αξίζει λίγο χώρο στο πιάτο σας!

Πηγή: https://www.oloygeia.gr

Πηγή φωτογραφίας: https://secure.gravatar.com

Related posts

Νεφρολιθίαση: Παράγοντες κινδύνου, συμπτώματα και κανόνες πρόληψης

xristiana

Ζυμαρικά με σπανάκι και σάλτσα από ρικότα

xristiana

Κ. Μακεδονία: Επιδοτούμενο Πρόγραμμα Επαγγελματικής Κατάρτισης Για Άτομα Με Αναπηρία Και Χρόνιες Παθήσεις

xristiana