ΚεντρικήΥγεία

Το εξωτικό φρούτο που ομορφαίνει το δέρμα, βελτιώνει τη λειτουργία του εντέρου και βοηθάει στο αδυνάτισμα

3/3/2024

Αυτό το τροπικό φρούτο είναι δροσερό και νόστιμο, και όπως τα περισσότερα φυτικά τρόφιμα έχει και κάποια εξαιρετικά διατροφικά οφέλη.

Είναι εύκολο να το βρείτε στα περισσότερα σούπερ μάρκετ σήμερα. Εκτός από το τμήμα φρέσκων προϊόντων, θα τα βρείτε σε συσκευασίες με κατεψυγμένα φρούτα, ροφήματα και σάλτσες.

Τι είναι το μάνγκο

Τα μάνγκο (m angifera indica ) είναι τροπικά πυρηνόκαρπα φρούτα που έχουν περίπου στο μέγεθος ενός γκρέιπφρουτ. Το χρώμα του δέρματος κυμαίνεται από κίτρινο έως πράσινο ή κόκκινο-πράσινο. η σάρκα είναι μαλακή και κίτρινη. και ο καρπός έχει ένα μη βρώσιμο, σκληρό κουκούτσι στη μέση. Τα μάνγκο είναι εγγενή στη Νότια Ασία, αλλά τώρα καλλιεργούνται σε άλλες χώρες, συμπεριλαμβανομένων των ΗΠΑ, του Μεξικού και της Καραϊβικής.

Τα οφέλη του Μάνγκο

  1. Βελτιώνει την υγεία του εντέρου σας
  2. Σας βοηθάει να έχετε φυσιολογικό βάρος
  3. Ενισχύουν την υγεία των μαλλιών και του δέρματος
  4. Βοηθούν στη μείωση της χοληστερόλης
  5. Συμβάλλει στον έλεγχο της αρτηριακή σας πίεσης

1. Βελτιώνει την υγεία του εντέρου σας

Το μάνγκο είναι καλή πηγή και των δύο τύπων φυτικών ινών, τόσο διαλυτών όσο και αδιάλυτων. Οι φυτικές ίνες είναι ένας υδατάνθρακας στα φυτικά τρόφιμα που δεν μπορείτε να αφομοιώσετε. Οι αδιάλυτες φυτικές ίνες δεν διασπώνται στο πεπτικό σας σύστημα, γεγονός που προσθέτει όγκο στα κόπρανα σας. Ως αποτέλεσμα, γίνονται πιο μαλακά και είναι πιο εύκολο να περάσουν από το έντερο. Επομένως, είναι χρήσιμες στην αντιμετώπιση της δυσκοιλιότητας.

«Μια δίαιτα πλούσια σε φυτικές ίνες είναι ένας αποτελεσματικός τρόπος για την καταπολέμηση της δυσκοιλιότητας και του φουσκώματος», λέει ο Sedlacek. «Οι φυτικές ίνες τροφοδοτούν επίσης τα φιλικά βακτήρια του εντέρου σας, βοηθώντας σας να διατηρήσετε το μικροβίωμα του εντέρου σας σε ισορροπία».

2. Σας βοηθάει να έχετε φυσιολογικό βάρος

Οι φυτικές ίνες δεν είναι μόνο καλές για το έντερο σας. Θα μπορούσαν επίσης να ωφελήσουν και την γραμμή σας. Μια μελέτη διαπίστωσε ότι τα μάνγκο μπορεί να βοηθήσουν στον έλεγχο της πείνας, κάτι που θα μπορούσε να σας βοηθήσει να τηρήσετε τους στόχους σας όσον αφορά στην υγιεινή διατροφής.

«Τα μάνγκο χρειάζονται περισσότερο χρόνο για να αφομοιωθούν από τα τρόφιμα χαμηλής περιεκτικότητας σε φυτικές ίνες», λέει ο Sedlacek. «Έτσι, είναι λιγότερο πιθανό να παρατηρήσετε κόπωση και πείνα, κάτι που συμβαίνει, όταν τρώτε επεξεργασμένα τρόφιμα, όπως πατατάκια ή κράκερ. Αισθάνεστε χορτάτοι, περισσότερο, χωρίς να χρειάζεται να καταναλώνετε πολλές θερμίδες. Και μπορείτε παράλληλα να πάρετε κάποια επιπλέον θρεπτικά συστατικά»

3. Ενισχύει την υγεία των μαλλιών και του δέρματος

Οι βιταμίνες Α, C και Ε είναι αντιοξειδωτικές και είναι απαραίτητες για υγιή μαλλιά και δέρμα. Αυτές οι βιταμίνες βοηθούν στην καταπολέμηση της βλάβης που υφίσταται καθημερινά το δέρμα σας από το περιβάλλον και τις ελεύθερες ρίζες. Η εφαρμογή αυτών των βιταμινών απευθείας στο δέρμα σας μπορεί να είναι ευεργετική, γι’ αυτό και πολλά προϊόντα περιποίησης δέρματος τις περιέχουν. Αλλά χρειάζεστε επίσης αυτά τα θρεπτικά συστατικά στη διατροφή σας και τα μάνγκο τυχαίνει να τα παρέχουν όλα.

«Όλοι χρειαζόμαστε βιταμίνες Α, C και Ε για να υποστηρίξουμε την υγεία του δέρματός μας, αλλά είναι καλύτερο να τις λαμβάνουμε από τα τρόφιμα και όχι από συμπληρώματα», δηλώνει ο Sedlacek. «Η υψηλή πρόσληψη αυτών των βιταμινών από τα συμπληρώματα μπορεί να είναι επιβλαβής και μπορεί να αλληλεπιδράσει με φάρμακα. Χρειάζονται επίσης περισσότερο χρόνο για να διασπαστούν στο σώμα και δεν απορροφώνται τόσο εύκολα σε μορφή συμπληρώματος. Η κατανάλωση μάνγκο σας δίνει μια καλή δόση αυτών των θρεπτικών συστατικών χωρίς τους κινδύνους των συμπληρωμάτων.»

4. Βοηθάει στη μείωση της χοληστερόλης

Οι διαλυτές φυτικές ίνες στα μάνγκο μπορούν να βοηθήσουν στη μείωση τόσο της ολικής χοληστερόλης όσο και της LDL χοληστερόλης (αυτή είναι η «κακή» χοληστερόλη που προκαλεί τη δημιουργία πλάκας στα αιμοφόρα αγγεία σας, η οποία εμποδίζει τη ροή του αίματος και του οξυγόνου στο οργανισμό σας).

«Τα επίπεδα διαλυτών ινών στα μάνγκο δεν είναι τόσο υψηλά όσο αυτά που βρίσκονται στα δημητριακά ολικής αλέσεως ή στα φρούτα με φλούδα, αλλά είναι ακόμα ευεργετικά», σημειώνει ο Sedlacek.

5. Συμβάλλει στον έλεγχο της αρτηριακή σας πίεσης

Πολλοί άνθρωποι δεν λαμβάνουν αρκετό κάλιο, ένα μέταλλο που βοηθά στην εξουδετέρωση των επιδράσεων του νατρίου στο σώμα σας. Το πολύ νάτριο σε συνδυασμό με το χαμηλό κάλιο  μπορεί να συμβάλει στην υψηλή αρτηριακή πίεση (υπέρταση).

«Η υψηλή αρτηριακή πίεση δεν έχει συμπτώματα, επομένως δεν θα ξέρετε ότι έχετε χωρίς να την ελέγξετε, γι’ αυτό θα πρέπει πάντα να κάνετε ετήσιο έλεγχο», λέει ο Sedlacek. «Το κάλιο βοηθά στην καταπολέμηση της υψηλής αρτηριακής πίεσης, η οποία είναι ένας σημαντικός παράγοντας κινδύνου για καρδιακές παθήσεις και εγκεφαλικό. Η κατανάλωση μάνγκο και άλλων τροφών πλούσιων σε κάλιο κάθε μέρα μπορεί να ενισχύσει την καρδιαγγειακή σας υγεία», προσθέτει.

Τα άτομα που πάσχουν από χρόνια νεφρική νόσο (ΧΝΝ) ή που λαμβάνουν ορισμένα φάρμακα μπορεί να χρειαστεί να περιορίσουν την πρόσληψη καλίου. Μιλήστε με τον γιατρό σας σχετικά με το πόσο κάλιο πρέπει να καταναλώνετε κάθε μέρα.

Πηγή: https://www.oloygeia.gr

Πηγή φωτογραφίας: https://secure.gravatar.com

Related posts

Ανοίγει Τις Πύλες Της Η 35η Ανθοκομική Έκθεση

xristiana

«Ξύπνα Βασίλη» για την 14χρονη Κωνσταντίνα

xristiana

Street Food event από τον “Ορίζοντα”

xristiana