ΚεντρικήΥγεία

Τι είναι η χρονική τύφλωση;

9/3/2024

Αν δεν μπορείτε να καταλάβετε πότε πέρασε ο χρόνος ή αν χάνετε συχνά την αίσθησή του, μπορεί να έχετε χρονική τύφλωση. Το ίδιο συμβαίνει και εάν δυσκολεύεστε να τηρήσετε προθεσμίες, να φτάσετε εγκαίρως σε εκδηλώσεις ή ραντεβού ή αλλάζετε δουλειές συχνά.

Ο καθένας μπορεί να εμφανίσει χρονική τύφλωση, αλλά είναι πιο συχνή σε άτομα με διαταραχή ελλειμματικής προσοχής και υπερκινητικότητας (ΔΕΠΥ). Σύμφωνα με το Health, η χρονική τύφλωση δεν διαγιγνώσκεται επισήμως, αλλά ορισμένοι ερευνητές πιστεύουν ότι θα πρέπει να συμπεριληφθεί στα διαγνωστικά κριτήρια για ΔΕΠΥ. Παρότι η χρονική τύφλωση μπορεί να δυσκολέψει κάποιες πτυχές της ζωής, υπάρχουν συμβουλές για το πώς να διαχειριστείτε τον χρόνο σας πιο αποτελεσματικά.

Σημάδια χρονικής τύφλωσης

Οι περισσότεροι άνθρωποι θέλουν να τηρούν τις προθεσμίες, να έχουν ένα πρόγραμμα και να εμφανίζονται στην ώρα τους, όμως όσοι έχουν χρονική τύφλωση δυσκολεύονται να πετύχουν τέτοιους στόχους. Όχι επειδή είναι τεμπέληδες, ανεύθυνοι ή δεν έχουν κίνητρα, αλλά επειδή η χρονική τύφλωση είναι το αποτέλεσμα μιας πραγματικής αποσύνδεσης στον εγκέφαλό τους, που καθιστά δύσκολο να αναγνωρίσουν το πότε περνά ο χρόνος. Αν νιώθετε πως χάνετε συχνά την αίσθηση του χρόνου, προσέξτε αυτά τα συμπτώματα:

  • αισθάνεστε υπερ-συγκεντρωμένοι σε ένα έργο και χάνετε την αίσθηση του χρόνου,
  • παίρνετε παρορμητικές αποφάσεις όταν αισθάνεστε ότι χάνετε την αίσθηση του χρόνου,
  • δυσκολεύεστε να αναπτύξετε ή να τηρήσετε ένα πρόγραμμα,
  • είστε αναβλητικός/η ή αναβάλλετε τις δουλειές σας μέχρι την τελευταία στιγμή,
  • δεν οργανώνετε τις δουλειές σας με τη σωστή σειρά,
  • επικεντρώνεστε στο παρόν και στα γρήγορα κέρδη χωρίς να σκέφτεστε μακροπρόθεσμα,
  • είστε μη παραγωγικοί για μεγάλο χρονικό διάστημα, περιμένοντας ένα γεγονός που απέχει ακόμα ώρες,
  • δυσκολεύεστε να εκτιμήσετε με ακρίβεια τον χρόνο που απαιτεί μια εργασία,
  • δυσκολεύεστε να εκτιμήσετε τον χρόνο που ξοδέψατε προηγουμένως σε μια δουλειά ή δραστηριότητα,
  • δυσκολεύεστε να εκτιμήσετε πόσο καιρό πριν συνέβη ένα γεγονός ή μια δραστηριότητα.

Αιτίες

Παρόλο που οι ειδικοί δε γνωρίζουν την ακριβή αιτία της χρονικής τύφλωσης, πολλοί υποθέτουν ότι σχετίζεται με τον τρόπο που ο εγκέφαλος επεξεργάζεται τις αλλαγές του χρόνου και άλλες αισθητηριακές λεπτομέρειες. Αρκετοί ερευνητές πιστεύουν ότι η χρονική τύφλωση συχνά σχετίζεται με διάφορες νευρολογικές παθήσεις, όπως η ΔΕΠΥ, ο αυτισμός και οι τραυματικές εγκεφαλικές κακώσεις.

Ερευνητές θεωρούν, επίσης, πως η χρονική τύφλωση μπορεί να οφείλεται και στη χημεία του εγκεφάλου. Για παράδειγμα, η ικανότητα αντίληψης και εκτίμησης του χρόνου συνδέεται με χαμηλότερο επίπεδο δραστηριότητας σε περιοχές του εγκεφάλου όπως ο προμετωπιαίος φλοιός (το τμήμα του εγκεφάλου που ελέγχει, μεταξύ άλλων, τη λήψη αποφάσεων, τη μνήμη και την ομιλία). Ιατρικές παθήσεις που διαταράσσουν τα επίπεδα ντοπαμίνης μπορεί, επίσης, να προκαλέσουν χρονική τύφλωση.

Πηγή: https://www.newsbeast.gr

Πηγή φωτογραφίας: https://secure.gravatar.com

Related posts

Ντοπαμίνη, άσκηση και υγεία εγκεφάλου

xristiana

Συγκέντρωση βιβλίων σε συνεργασία με το «Όλοι Μαζί Μπορούμε»

xristiana

Αυξάνει τον κίνδυνο εκφύλισης της ωχράς κηλίδας μέχρι 117% ο φωτισμός τη νύχτα

xristiana