ΚεντρικήΥγεία

Στρατιωτικό πρόγραμμα διατροφής: Τι είναι, πλεονεκτήματα και κίνδυνοι

10/3/2024

Μια κοινή αντίληψη για την απώλεια βάρους είναι πως οι αργές αλλά σταθερές μέθοδοι είναι καλύτερες και για να χάσετε κιλά αλλά και για να μην τα ξαναπάρετε. Είναι όμως επίσης κατανοητό να θέλει κάποιος γρήγορα αποτελέσματα.

Για τους «βιαστικούς», η αποκαλούμενη «στρατιωτική δίαιτα» θα μπορούσε να είναι η απάντηση. Πρόκειται για ένα πρόγραμμα διατροφής, οι εμπνευστές του οποίου υπόσχονται να σας βοηθήσει να χάσετε άμεσα βάρος, ενώ ταυτόχρονα θα συνεχίζετε να απολαμβάνετε ορισμένους από τους διατροφικούς πειρασμούς, όπως το παγωτό, ένα γλυκό ή το hot dog.

Παρά το όνομά της, η στρατιωτική δίαιτα δεν φαίνεται να σχετίζεται με τον στρατό (ή με το πώς τρώνε οι άνθρωποι του στρατού). Περιλαμβάνει ένα πρόγραμμα γευμάτων χαμηλών θερμίδων για τρεις ημέρες την εβδομάδα, ακολουθούμενο από ό,τι θέλετε τις άλλες τέσσερις ημέρες, σύμφωνα με το TheMilitaryDiet.

Ενώ το σχέδιο περιλαμβάνει περιορισμό των θερμίδων, επιτρέπει επίσης νόστιμα φαγητά που συνήθως δεν περιλαμβάνονται στις δίαιτες.

Αν και ορισμένες πτυχές της στρατιωτικής δίαιτας μιμούνται τη διαλειμματική δίαιτα, εκφράζονται ορισμένες αμφιβολίες για τη συνολική της αποτελεσματικότητα. Ειδικοί που μίλησαν στο Women’s Health, υπογράμμισαν πως η περιοριστική φύση της δίαιτας και οι συστάσεις για τα τρόφιμα ενέχουν πιθανούς κινδύνους. Ωστόσο, υπάρχουν πολλές μαρτυρίες από ανθρώπους που ισχυρίζονται πως έχασαν 2 έως 10 κιλά σε μια εβδομάδα.

Είναι λοιπόν το στρατιωτικό πρόγραμμα διατροφής για απώλεια βάρους μια καλή (ή ασφαλής) ιδέα; Οι διαιτολόγοι αναλύουν τα οφέλη, τους πιθανούς κινδύνους και ένα δείγμα προγράμματος που μπορείτε να δοκιμάσετε.

Τι είναι η στρατιωτική δίαιτα;

Στη στρατιωτική δίαιτα, οι άνθρωποι ενθαρρύνονται να εφαρμόσουν ένα πρόγραμμα διατροφής 1.400 θερμίδων την πρώτη ημέρα, 1.200 θερμίδων τη δεύτερη ημέρα και 1.100 θερμίδων την τρίτη ημέρα. Το πρόγραμμα επαναλαμβάνεται ανά εβδομάδα μέχρι την επίτευξη του στόχου. Η στρατιωτική δίαιτα έχει επίσης πολύ συγκεκριμένες πληροφορίες για το τι πρέπει να τρώτε κάθε μέρα.

Αφού συμπληρώσετε τις τρεις ημέρες, μπορείτε να πάρετε «ρεπό» τις υπόλοιπες τέσσερις ημέρες. Μπορείτε να φάτε ό,τι θέλετε, ωστόσο οι εμπνευστές της δίαιτας προτρέπουν το ημερήσιο μενού να μην ξεπερνάει τις 1.500 θερμίδες, εάν ο κύριος στόχος σας είναι να χάσετε γρήγορα βάρος.

Συνιστούν επίσης την κατανάλωση άφθονου νερού και καφέ χωρίς ζάχαρη και κρέμα. Τα τεχνητά γλυκαντικά δεν προτείνονται στη στρατιωτική δίαιτα, αν και όπως αναφέρουν, η στέβια μπορεί να χρησιμοποιηθεί στον καφέ.

Δείγμα γευμάτων στρατιωτικής δίαιτας

Το TheMilitaryDiet συνιστά τις συγκεκριμένες τροφές για τρεις ημέρες:

Πρώτη μέρα

  • Πρωινό: 1/2 γκρέιπφρουτ, 1 φέτα τοστ, 2 κουταλιές της σούπας φυστικοβούτυρο, 1 φλιτζάνι καφέ ή τσάι
  • Μεσημεριανό: 1/2 φλιτζάνι τόνος, 1 φέτα τοστ, 1 φλιτζάνι καφέ ή τσάι
  • Βραδινό: 100 γραμμάρια οποιουδήποτε τύπου κρέατος, 1 φλιτζάνι πράσινα φασόλια, 1/2 μπανάνα, 1 μικρό μήλο, 1 φλιτζάνι παγωτό βανίλια

Δεύτερη ημέρα

  • Πρωινό: 1 αυγό, 1 φέτα τοστ, 1/2 μπανάνα,
  • Μεσημεριανό: 1 φλιτζάνι τυρί κότατζ, 1 βραστό αυγό, 5 κράκερ αλατιού
  • Βραδινό: 2 χοτ ντογκ (χωρίς το ψωμάκι), 1 φλιτζάνι μπρόκολο, 1/2 φλιτζάνι καρότα, 1/2 μπανάνα, 1/2 φλιτζάνι παγωτό βανίλια

Τρίτη ημέρα

  • Πρωινό: 5 κράκερ αλατιού, 1 φέτα (1 ουγγιά) τυρί τσένταρ, 1 μικρό μήλο
  • Μεσημεριανό: 1 βραστό αυγό (ή μαγειρεμένο όπως θέλετε), 1 φέτα τοστ
  • Βραδινό: 1 φλιτζάνι τόνο, 1/2 μπανάνα, 1 φλιτζάνι παγωτό βανίλια

Κίνδυνοι της στρατιωτικής δίαιτας

«Είναι ένα πολύ περιοριστικό σχέδιο», λέει η Jessica Cording, διαιτολόγος και συγγραφέας του «The Little Book of Game-Changers». Αν και το έλλειμμα θερμίδων μπορεί μερικές φορές να λειτουργήσει για την απώλεια βάρους, ο επαναλαμβανόμενος περιορισμός μπορεί να τελικά προκαλέσει προβλήματα, ακόμη και να εμποδίσει τους στόχους σας. «Όταν κάποιος σταματά ένα τέτοιο σχέδιο, είναι πολύ συνηθισμένο να βλέπεις γρήγορη ανάκτηση βάρους και μερικές φορές ακόμη περισσότερου βάρους», λέει η Cording.

Ο συνολικός αριθμός θερμίδων για τη στρατιωτική δίαιτα είναι χαμηλός και οι πηγές θερμίδων δεν είναι οι πιο υγιεινές, συμπληρώνει η Vanessa Rissetto, διαιτολόγος, CEO και συνιδρυτής της Culina Health. «Πολλές από τις θερμίδες προέρχονται κυρίως από λίπος που έχει τα δικά του προβλήματα», λέει.

Και παρόλο που η δίαιτα φαίνεται να σας βοηθά να χάσετε γρήγορα κιλά, αυτό δεν είναι απαραίτητα καλό εάν προσπαθείτε να χτίσετε και να διατηρήσετε μυς. «Η ταχεία απώλεια βάρους μπορεί επίσης να οδηγήσει σε απώλεια μυών, η οποία μπορεί να μειώσει τον μεταβολικό ρυθμό με την πάροδο του χρόνου», λέει ο Scott Keatley, διατολόγος, συνιδιοκτήτης του Keatley Medical Nutrition Therapy.

Αυτό σημαίνει ότι η συνεχής στρατιωτική δίαιτα μπορεί να προκαλέσει επιβράδυνση του μεταβολισμού σας, καθιστώντας πιο δύσκολο να χάσετε βάρος και να το διατηρήσετε μακροπρόθεσμα. «Η εξαιρετικά περιοριστική φάση της δίαιτας μπορεί επίσης να οδηγήσει σε υπερφαγία κατά τη διάρκεια των λιγότερο περιοριστικών ημερών, δημιουργώντας μια ανθυγιεινή σχέση με το φαγητό», λέει η Keatley.

Τέλος, η στρατιωτική δίαιτα δεν φαίνεται να διδάσκει υγιεινές, βιώσιμες διατροφικές συνήθειες, αναφέρει η Rissetto.

Οφέλη από τη στρατιωτική δίαιτα

Παρά τις επιφυλάξεις και τις ενστάσεις φαίνεται πως υπάρχουν και πιθανά οφέλη από τη βραχυπρόθεσμη παρακολούθηση της δίαιτας. Το μενού στρατιωτικής δίαιτας επιτρέπει μερικά νόστιμα φαγητά τις τρεις ημέρες «δίαιτας» ακολουθούμενα από ευέλικτες επιλογές φαγητού τις ημέρες του «ρεπό», οπότε ιδανικά, μπορείτε ακόμα να απολαύσετε ορισμένα τρόφιμα που γνωρίζετε και αγαπάτε. Τα δε συνιστώμενα υποκατάστατα μπορεί να είναι εξαιρετικά χρήσιμα για άτομα με τροφικές αλλεργίες ή δυσανεξίες.

Η εναλλακτική δίαιτα (ADF – μια ημέρα νηστεία, μια ημέρα ρεπό) μπορεί να είναι αποτελεσματική για την απώλεια βάρους, σύμφωνα με ορισμένες έρευνες . Ο συνδυασμός περιορισμού θερμίδων και άσκησης εναλλάξ μπορεί επίσης να βοηθήσει στη μείωση του σωματικού βάρους, της περιφέρειας της μέσης και του ποσοστού σωματικού λίπους.

Όμως η στρατιωτική δίαιτα δεν είναι τεχνικά μια δίαιτα ADF ή μια διαλειμματική νηστεία λόγω του ότι η συνιστώμενη πρόσληψη θερμίδων είναι πολύ υψηλή – επομένως, τελικά, χρειάζεται περισσότερη έρευνα για να επιβεβαιωθούν τα πραγματικά οφέλη της.

Πηγή: https://www.newsbeast.gr

Πηγή φωτογραφίας: https://secure.gravatar.com

Related posts

Τα ζώδια σήμερα: «Λέων, προσοχή σε σχέσεις και συνεργασίες»

xristiana

Δ. Λαυρεωτικής: Υλοποίηση του Σχεδίου Αστικής Προσβασιμότητας για ηλικιωμένους & ΑΜΕΑ

xristiana

Σοκολατένιο γλυκό της στιγμής μόνο με 3 υλικά

xristiana