ΚεντρικήΥγεία

Ποιο φάρμακο για το αδυνάτισμα μπορεί να βοηθήσει στη διακοπή του τσιγάρου – Ανατρεπτική μελέτη

4/3/2024

Μια νέα μελέτη έδειξε ότι ένα φάρμακο απώλειας βάρους που διατίθεται στα φαρμακεία θα μπορούσε επίσης να βοηθήσει τους ανθρώπους να σταματήσουν το κάπνισμα.

Οι ερευνητές ανακάλυψαν ότι το φάρμακο με τη δραστική ουσία  λιραγλουτίδη για τη θεραπεία της παχυσαρκίας, ήταν επίσης ωφέλιμο για την εξάλειψη διαφόρων μορφών εθισμού, όπως του εθισμού στη νικοτίνη.

Οι ενέσεις μείωσαν τον εθισμό στα παυσίπονα με τον ίδιο τρόπο που σταμάτησαν την επιθυμία κάποιου για φαγητό, αναφέρει η Mirror. Σε περιορισμένη δοκιμή που πραγματοποιήθηκε σε 20 άτομα που ανέρρωσαν από τον εθισμό στα παυσίπονα διαπιστώθηκε, επίσης, ότι το φάρμακο τους βοήθησε να ξεπεράσουν αυτό το πρόβλημα.

Το πρόγραμμα δοκιμών σε άτομα που ανέρρωσαν από εθισμούς στα φάρμακα διαπίστωσε ότι οι ασθενείς είχαν 40% χαμηλότερο εθισμό από εκείνους που βρίσκονταν σε απεξάρτηση, ενώ άλλοι δεν είχαν καθόλου.

Η καθηγήτρια Sue Grigson, η οποία ήταν επικεφαλής της ερευνητικής ομάδας από το πανεπιστήμιο Penn State των ΗΠΑ, είπε: «Σκεφτήκαμε ότι αν τα φάρμακα τύπου Ozempic βοηθούν τους ανθρώπους να αισθάνονται λιγότερο πεινασμένοι, θα μπορούσαν να βοηθήσουν τους ανθρώπους να αισθάνονται λιγότερο την ανάγκη να παίρνουν φάρμακα. Τα άτομα που συμμετείχαν στη δοκιμή είχαν σημαντικά λιγότερη ως καθόλου τέτοια επιθυμία».

Προηγούμενες μελέτες βρήκαν ότι η θεραπεία με αυτά τα φάρμακα θα μπορούσε επίσης να λειτουργήσει στον εθισμό στη νικοτίνη και την κοκαΐνη, ενώ άλλες έρευνες έδειξαν ότι μειώνει τον κίνδυνο καρδιακής προσβολής ή εγκεφαλικού, μειώνει την αρτηριακή πίεση και τη χοληστερόλη και αποτρέπει την άνοια.

Ο καθηγητής Scott Bunce, του Πανεπιστημίου Penn State, ήταν επικεφαλής της μελέτης. Είπε: «Το ποσό της μείωσης του εθισμού ισοδυναμεί με το να περάσετε δύο εβδομάδες σε ένα κέντρο θεραπείας πολύ υψηλής ποιότητας. Είναι μια μικρή μελέτη, αλλά είναι πολύ ενθαρρυντική».

Πηγή: https://www.oloygeia.gr

Πηγή φωτογραφίας: https://secure.gravatar.com

Related posts

5 βασικά βήματα για την προστασία των βαμμένων μαλλιών

xristiana

«Κανένας Μόνος Του»: Νέα Κοινωνική Δομή Από Τον Δήμο Ιλίου

xristiana

Μαλλιά: Συμβουλές για να αποφύγεις το φριζάρισμα

xristiana