ΚεντρικήΥγεία

Ποιο είναι το καλύτερο φρούτο για μακροζωία; Η Νο1 επιλογή των αιωνόβιων

24/3/2024

Ανήκει στις «υπερτροφές μακροζωίας» που καταναλώνονται στις Μπλε Ζώνες, τα μέρη σε όλο τον κόσμο όπου οι άνθρωποι ζουν εξαιρετικά μεγάλη και υγιεινή ζωή.

Εφημερίδες και επιστήμονες την έχουν χαρακτηρίσει το Νο1 φρούτο που καταναλώνεται από τους γηραιότερους εν ζωή ανθρώπους του κόσμου.

Η παπάγια είναι ένα τροπικό φρούτο με ζωηρή κίτρινη ή πορτοκαλί σάρκα και μαύρους σπόρους. Είναι αρωματικό και ζουμερό με ευχάριστη, γλυκιά γεύση, σημειώνει το Υπουργείο Γεωργίας της Φλόριντα, ενώ η Αμερικανική Καρδιολογική Εταιρεία προσθέτει πως έχει βουτυρώδη, γαλακτώδη υφή ιδανική για smoothies.

Διατροφή αξία της παπάγιας

Ένα φλιτζάνι παπάγια κομμένο σε μικρά κομμάτια περιέχει τα ακόλουθα, σύμφωνα με το Υπουργείο Γεωργίας των ΗΠΑ:

  • 62 θερμίδες
  • 15 γραμμάρια υδατάνθρακες
  • 2,5 γραμμάρια φυτικών ινών
  • 11 γραμμάρια ζάχαρη

Η παπάγια δεν έχει χοληστερόλη και περιέχει λιγότερο από 1 γραμμάριο λίπους ή πρωτεΐνης ανά μερίδα. Είναι γεμάτη με θρεπτικά συστατικά όπως μαγνήσιο, κάλιο, φυλλικό οξύ, λυκοπένιο και βιταμίνες A, C, E και K. Περιέχει επίσης λίγο σίδηρο και ασβέστιο.

Ποια είναι τα οφέλη από την κατανάλωση παπάγιας;

«Η παπάγια είναι μια φανταστική επιλογή φρούτου», λέει στο TODAY.com η διαιτολόγος Maya Feller της Maya Feller Nutrition και προσθέτει:

«Η παπάγια είναι μια εξαιρετική πηγή διαφόρων φαινολικών ενώσεων και φλαβονοειδών, τα βιοενεργά μόρια που βρίσκονται στα φυτά που είναι αντιφλεγμονώδη και θεωρούνται ευεργετικά για την ανθρώπινη υγεία. Έχουν μεγάλη αντιοξειδωτική δράση και βοηθούν πραγματικά να αμβλύνουν την επίδραση της βλάβης από τις ελεύθερες ρίζες».

Οι ελεύθερες ρίζες είναι επιβλαβή σωματίδια που δημιουργούνται όταν το σώμα εκτελεί τακτικές διαδικασίες που απαιτούνται για τη ζωή. Αυτή η βλάβη μπορεί να οδηγήσει σε φλεγμονή και να αυξήσει τον κίνδυνο καρκίνου και άλλων ασθενειών, σημειώνει το Εθνικό Ινστιτούτο Καρκίνου των ΗΠΑ, αλλά τα αντιοξειδωτικά μπορούν να προστατεύσουν τα κύτταρα από αυτήν.

Το χαρακτηριστικό έντονο κίτρινο ή πορτοκαλί χρώμα της παπάγιας είναι το αποτέλεσμα καροτενοειδών, όπως η β-καροτίνη, μια χημική ουσία που βοηθά στο σχηματισμό της βιταμίνης Α, η οποία λειτουργεί ως αντιοξειδωτικό. Ένα άλλο καροτενοειδές στην παπάγια είναι το λυκοπένιο, το οποίο μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο καρδιακών παθήσεων και εγκεφαλικού, σύμφωνα με την Αμερικανική Καρδιολογική Εταιρεία.

Τα καροτενοειδή μπορούν επίσης να είναι προστατευτικά έναντι του καρκίνουσύμφωνα με μελέτες. Είναι πιο βιοδιαθέσιμα -καλύτερη απορρόφηση και χρήση από τον οργανισμό- όταν καταναλώνονται από παπάγια παρά από ντομάτες και καρότα στους ανθρώπους, σύμφωνα με μια μελέτη.

Ο καρπός περιέχει φυτικές ίνες, οι οποίες υποστηρίζουν την υγεία του εντέρου και μπορούν να βοηθήσουν στη μείωση της χοληστερόλης. Είναι πλούσια σε κάλιο, το οποίο μπορεί να μειώσει την αρτηριακή πίεση και μπορεί «να έχει πραγματικά ευεργετική επίδραση στην καρδιαγγειακή υγεία», προσθέτει η Feller. Πιστεύεται επίσης ότι υπάρχει κάποια πιθανότητα για αντιδιαβητική δράση σε άτομα που τρώνε παπάγια λόγω του τρόπου με τον οποίο το φρούτο επηρεάζει τη γλυκόζη και την απόκριση της ινσουλίνης.

Θεωρείται υπερτροφή;

«Όλα τα προϊόντα έχουν υπέροχες ιδιότητες και λειτουργούν πραγματικά καλύτερα σε συνέργεια και όταν καταναλώνονται σε ένα ευρύ φάσμα, που σημαίνει ότι υπάρχει μεγάλη ποικιλία φυτών στο μοτίβο διατροφής του ατόμου», σημειώνει η Feller και προσθέτει:

«Αν πούμε στους ανθρώπους η παπάγια είναι μια υπερτροφή και όλοι αποφασίσουν να τρώνε μόνο αυτό, ενώ πριν έτρωγαν πορτοκάλια, λεμόνια, λάιμ, ακτινίδια, μπανάνες, ανανάδες, θα χάσουν τα άλλα θρεπτικά συστατικά που υπάρχουν σε αυτά τα άλλα τρόφιμα».

Μπορείτε να τρώτε παπάγια κάθε μέρα; Ποιοι οι κίνδυνοι;

Ναι, σύμφωνα με τη διαιτολόγο, η οποία, όμως, τονίζει ότι αυτό εξαρτάται επίσης και από το πώς οι άνθρωποι συμπληρώνουν τη διατροφή τους. Ωστόσο, καλό είναι να αποφεύγετε τα άγουρα φρούτα γιατί περιέχουν παπαΐνη, ένα ένζυμο που διασπά πρωτεΐνες, υδατάνθρακες και λίπη, και μπορεί να βλάψει τον οισοφάγο ή ένα έμβρυο εάν το φάει μια έγκυος, σύμφωνα με την Εθνική Βιβλιοθήκη Ιατρικής των ΗΠΑ.

Το ώριμο φρούτο δεν περιέχει το ένζυμο. Η άγουρη παπάγια περιέχει επίσης λάτεξ, το οποίο μπορεί να προκαλέσει αντίδραση σε άτομα με αλλεργία στο λάτεξ, προειδοποιεί ο οργανισμός.

Μπορείτε να τρώτε σπόρους παπάγιας;

Οι άνθρωποι συνήθως επιλέγουν να αφαιρέσουν τους σπόρους, καθώς είναι λίγο πικροί, πιπεράτοι και όχι εξαιρετικά νόστιμοι, σημειώνει η Feller. Αλλά είναι βρώσιμοι και θρεπτικοί, προσθέτει. Η κατανάλωση αποξηραμένων σπόρων μπορεί να εξαλείψει τα ανθρώπινα εντερικά παράσιτα, σύμφωνα με μια μελέτη.

Πώς να επιλέξετε μια παπάγια

Ο καρπός μπορεί να βρεθεί στα καταστήματα όλο το χρόνο, αλλά βρίσκεται στην κορύφωση της εποχής του το καλοκαίρι και τις αρχές του φθινοπώρου, συμβουλεύει η Ακαδημία Διατροφής και Διαιτολογίας των ΗΠΑ.

Επιλέξτε μικρότερα φρούτα -τείνουν να έχουν καλύτερη γεύση από τα μεγαλύτερα- με δέρμα που έχει ήδη αρχίσει να αλλάζει από πράσινο σε κίτρινο ή πορτοκαλί ή έχει ήδη φτάσει σε αυτό το χρώμα. Μια παπάγια είναι ώριμη όταν είναι μαλακή και μυρίζει έντονα και ωραία.

Related posts

Χριστουγεννιάτικη Εκστρατεία Συγκέντρωσης Τροφίμων Και Ειδών Πρώτης Ανάγκης Από «Το Χαμόγελο Του Παιδιού»

xristiana

Τελετή έναρξης του Παγκοσμίου Πρωταθλήματος Υδατοσφαίρισης στον Βόλο

xristiana

Αλληλεγγύη στους Ουκρανούς πρόσφυγες που κατέφυγαν στο Παλαιό Φάληρο μέσα από τη δίνη του πολέμου

xristiana