ΚεντρικήΥγεία

Οι κατάλληλοι τρόποι να αντιδράσεις στο gaslighting

17/3/2024

Το gaslighting είναι μια λεπτή μορφή ψυχολογικής χειραγώγησης που αφήνει τα άτομα να αμφισβητούν την πραγματικότητα και τις αντιλήψεις τους. Το να αναγνωρίζεις πότε κάποιος σου κάνει gaslighting είναι το πρώτο βήμα προς την ανάκτηση του ελέγχου της δικής σου πραγματικότητας.

Ακολουθούν ορισμένες στρατηγικές που θα σε βοηθήσουν να ξεφύγεις από την πολύπλοκη δυναμική του gaslighting και να ανακτήσεις τον εαυτό σου!

Εμπιστεύσου το ένστικτο σου

Πρώτον, εμπιστεύσου το ένστικτό σου. Το gaslighting συχνά ξεκινά με μικρούς, ανεπαίσθητους χειρισμούς που κλιμακώνονται με την πάροδο του χρόνου. Αν πιάνεις τον εαυτό σου να αμφιβάλλει για τα δικά σου συναισθήματα, σκέψεις ή εμπειρίες, κάνε ένα βήμα πίσω και σκέψου την κατάσταση. Εμπιστεύσου τη διαίσθησή σου και αναγνώρισε τα συναισθήματά σου ως έγκυρα.

Θέσε όρια

Θέσε όρια και διατήρησε τα σταθερά. Οι gaslighters συχνά προσπαθούν να διαβρώσουν την αίσθηση του εαυτού μας πιέζοντας τα όρια και υπονομεύοντας την αυτονομία μας. Επικοινώνησε με σαφήνεια τα όρια σου και ενίσχυσε τα με συνέπεια. Αναγνώρισε ότι είναι εντάξει να δώσεις προτεραιότητα στην ψυχική και συναισθηματική σου ευημερία.

Κατάγραψε τις εμπειρίες σου

Η καταγραφή των περιστατικών στα οποία εμφανίζεται το gaslighting μπορεί να σου προσφέρει ένα απτό σημείο αναφοράς. Αυτή η τεκμηρίωση όχι μόνο επικυρώνει τα συναισθήματά σου , αλλά χρησιμεύει και ως αποδεικτικό στοιχείο σε περίπτωση που αποφασίσεις να αντιμετωπίσεις τον gaslighter ή να αναζητήσεις υποστήριξη από φίλους, οικογένεια ή επαγγελματίες.

Ζήτα υποστήριξη από τον κύκλο σου

Αναζήτησε υποστήριξη από έμπιστα άτομα. Το gaslighting μπορεί να σε απομονώσει κι έτσι είναι ζωτικής σημασίας το να απευθυνθείς σε φίλους, οικογένεια ή έναν ψυχοθεραπευτή που μπορεί να σου προσφέρει αντικειμενικές απόψεις. Η συζήτηση των εμπειριών σου με άλλους μπορεί να σου προσφέρει επικύρωση και να σε βοηθήσει να διατηρήσεις μια ρεαλιστική άποψη της κατάστασης.

Φρόντισε τον εαυτό σου

Το gaslighting μπορεί να είναι συναισθηματικά εξαντλητικό, γι’ αυτό δώσε προτεραιότητα σε πρακτικές αυτοφροντίδας που καλλιεργούν την ψυχική και σωματική σου ευεξία. Είτε πρόκειται για ενασχόληση με χόμπι, είτε για εξάσκηση της ενσυνειδητότητας, είτε απλώς για ένα διάλειμμα, η επένδυση χρόνου στην αυτοφροντίδα σου ενισχύει την ανθεκτικότητά σου.

Μάθε πράγματα σχετικά με το gaslighting

Η κατανόηση των τακτικών και των μοτίβων του gaslighting μπορεί να σου δώσει τη δυνατότητα να αναγνωρίζεις από νωρίς τη χειραγωγική συμπεριφορά. Πολυάριθμες πηγές, άρθρα και βιβλία εμβαθύνουν στο θέμα, προσφέροντας πολύτιμες γνώσεις και στρατηγικές για την αντιμετώπιση του gaslighting.

Πηγή: https://www.newsbeast.gr

Πηγή φωτογραφίας: https://secure.gravatar.com

Related posts

Καρκινικοί δείκτες: Τι σημαίνουν – Ποιοι είναι οι πιο συνήθεις στις εξετάσεις

xristiana

5ο Αθλητικό Τουρνουά Αλληλεγγύης Της Ένωσης Συλλόγων Γονέων Και Κηδεμόνων Του Δήμου Αμαρουσίου

xristiana

Θεσσαλονίκη: Η “1η Νύχτα Των Αστεριών” Έρχεται Στον Τρίλοφο

xristiana