ΚεντρικήΥγεία

Νέα εμπόδια στους ασθενείς για πρόσβαση σε καινοτόμες θεραπείες

15/3/2024

Αυστηρούς ελέγχους στα αιτήματα φαρμάκων για σοβαρές, σπάνιες και απειλητικές για τη ζωή παθήσεις εισάγει το υπουργείο Υγείας επί του Συστήματος Ηλεκτρονικής Προέγκρισης του ΕΟΠΥΥ.

Καθιερώνει μια νέα επιτροπή, η οποία θα ελέγχει το κόστος σε σύγκριση με το όφελος των νέων θεραπειών (συνήθως πρόκειται για φάρμακα υψηλού κόστους) και ταυτόχρονα θα δημιουργεί προφίλ συνταγογράφησης για τους γιατρούς που υποβάλλουν αιτήματα στο σύστημα ηλεκτρονικής προέγκρισης για λογαριασμό των ασθενών τους.

Τελικά, την έγκριση χορήγησης του φαρμάκου – μέχρι να μπει σε ευρεία κυκλοφορία, οπότε θα έχει ενταχθεί στη λίστα συνταγογραφουμένων φαρμάκων – θα αποφασίζει ο υπουργός, μετά από εισήγηση της νέας επιτροπής. Στην θετική αυτή περίπτωση, το κόστος της θεραπείας θα καλύπτεται από τον ΕΟΠΥΥ.

Η Ένωση Ασθενών Ελλάδας, έχοντας επίγνωση της ανάγκης ορθολογικής διαχείρισης των περιορισμένων πόρων του Συστήματος Υγείας, πρέπει να αποτελεί εγγυητή της διαφάνειας, αλλά και της αποδοτικότητας

H επιτροπή θα αξιολογεί πόσο καλύπτεται η ιατρική ανάγκη με τις νέες θεραπείες

Όπως προβλέπεται σε σχετική τροπολογία που κατατέθηκε την Πέμπτη στη Βουλή, η επιτροπή αυτή θα ελέγχει αιτήματα για έγκριση στη χορήγηση:

  • φαρμάκων που περιέχουν νέες δραστικές ουσίες ή συνδυασμούς τους, που έρχονται για πρώτη φορά στη χώρα,
  • φαρμάκων που ζητείται να χορηγηθούν εκτός της προβλεπόμενης ένδειξης, καθώς και
  • νέα αιτήματα για φάρμακα που έχουν ήδη εγκριθεί και χορηγηθεί σε ασθενείς, μέσω του Συστήματος Ηλεκτρονικής Προέγκρισης.

Για την έγκριση των φαρμάκων αυτών από τη νέα Επιτροπή, θα πρέπει να στοιχειοθετείται η ύπαρξη μεγάλης ιατρικής ανάγκης που δεν καλύπτεται με τις υπάρχουσες θεραπείες. Συνεπώς τα φάρμακα αυτά θα πρέπει να αφορούν παθήσεις που απειλούν τη ζωή του ασθενή, παθήσεις που προκαλούν σοβαρή αναπηρία και παθήσεις για τις οποίες δεν υπάρχουν θεραπείες που να αποζημιώνονται ήδη στη χώρα μας.

Μόλις στοιχειοθετηθούν τα παραπάνω, θα πρέπει να επιβεβαιωθεί από την επιτροπή ότι:

  • Υπάρχει μεγάλο θεραπευτικό αποτέλεσμα στη συγκεκριμένη πάθηση,
  • Υπάρχει άμεση θεραπευτική διασύνδεση με την πλειοψηφία του πληθυσμού με τη συγκεκριμένη πάθηση και
  • Υπάρχουν κλινικά δεδομένα υψηλής βεβαιότητας.

Αν η επιτροπή εισηγηθεί να μην αποζημιωθεί ένα φάρμακο και στη συνέχεια υποβληθεί νέο αίτημα για έγκριση του ίδιου φαρμάκου, τότε για να υπάρξει θετική γνωμοδότηση θα πρέπει να έχουν υπάρξει τέτοια κλινικά δεδομένα στο μεσοδιάστημα, ώστε «να μεταβάλλουν ουσιωδώς τις συνθήκες» που είχαν οδηγήσει την επιτροπή να γνωμοδοτήσει αρνητικά.

Η τροπολογία προβλέπει ότι η Επιτροπή θα ελέγχει τα ατομικά αιτήματα και θα εισηγείται τη αποζημίωση ή όχι του φαρμάκου από τον ΕΟΠΥΥ. Η άρνηση αποζημίωσης θα ισχύει μέχρι το φάρμακο να ενταχθεί στον Κατάλογο Αποζημιούμενων Φαρμάκων (θετική λίστα).

Στην περίπτωση θετικής γνωμοδότησης, μπορεί να θέτει περιορισμούς και προϋποθέσεις εξέτασης των αιτημάτων και τελικής έγκρισής τους μέσω του Συστήματος Ηλεκτρονικής Προέγκρισης.

Οι ασθενείς

Η νέα επιτροπή θα είναι 15μελής, με 11 γιατρούς διαφόρων ειδικοτήτων, 2 φαρμακοποιούς του ΕΟΠΥΥ και 2 οικονομολόγους υγείας, αλλά και την εποπτεία από δικηγόρο παρ’ Αρείω Πάγω που ορίζεται με απόφαση του υπουργού Υγείας.

Στην επιτροπή δεν προβλέπεται η συμμετοχή εκπροσώπων από συλλόγους ασθενών.

Το γεγονός πυροδότησε την αντίδραση της Ένωσης Ασθενών Ελλάδας (ΕΝΕ) η οποία επεσήμανε ότι η Επιτροπή Ελέγχου του Συστήματος Ηλεκτρονικής Προέγκρισης προβλέπεται στην τροπολογία, χωρίς τη συμμετοχή εκπροσώπου των ασθενών.

Η Ένωση υπογράμμισε την βούληση που έχει εκφράσει η ηγεσία του υπουργείου Υγείας για την αξία της συμμετοχής των ασθενών στον εκσυγχρονισμό και την αξιολόγηση όλων των διαδικασιών με στόχο την καθολική πρόσβαση, την ποιότητα  και βιωσιμότητα του Συστήματος Υγείας.

Με δεδομένη τη βούληση αυτή, κάλεσε σε αλλαγή της σχετικής τροπολογίας, ώστε να συμπεριληφθούν εκπρόσωποι Ασθενών στη σύνθεση της Επιτροπής Ελέγχου.

Τα φάρμακα έχουν εγκριθεί στην Ευρώπη

Όπως επισημαίνει η Ένωση Ασθενών Ελλάδος, τα φάρμακα αυτά που θα ελέγχονται, έχουν ήδη εγκριθεί από τους αρμόδιους ευρωπαϊκούς και διεθνείς φορείς, ενώ τονίζει την ανάγκη εκπροσώπησης των ασθενών στη νέα επιτροπή, για την εγγύηση της διαφάνειας.

Συγκεκριμένα σε σχετική ανακοίνωσή της αναφέρει:

«Η Επιτροπή αυτή, που θα ελέγχει αιτήματα φαρμάκων για παθήσεις σπάνιες και  απειλητικές για τη ζωή, παθήσεις που προκαλούν σοβαρή αναπηρία και παθήσεις για τις οποίες δεν υπάρχουν αποζημιούμενες θεραπείες στη χώρα, έχουν όμως εγκριθεί από τους αρμόδιους ευρωπαϊκούς και διεθνείς φορείς, θα κρίνει ζητήματα καθοριστικά για την πρόσβαση αυτών των ασθενών σε θεραπείες απαραίτητες για την επιβίωση τους.

Η Ένωση Ασθενών Ελλάδας, έχοντας επίγνωση της ανάγκης ορθολογικής διαχείρισης των περιορισμένων πόρων του Συστήματος Υγείας, πρέπει να αποτελεί εγγυητή της διαφάνειας, αλλά και της αποδοτικότητας σε κάθε ενέργεια προς αυτήν την κατεύθυνση.

Συνεπώς η φωνή των ασθενών, δηλαδή των άμεσα ενδιαφερόμενων, δεν μπορεί να απουσιάζει από ένα τέτοιο όργανο κομβικής σημασίας, όχι μόνο για τις θεραπείες, αλλά και για τη βιωσιμότητα του Συστήματος Υγείας, πολιτική σύμφυτη με τις σύγχρονες εξελίξεις σε Ευρωπαϊκό επίπεδο».

Πηγή: https://www.in.gr

Πηγή φωτογραφίας: https://secure.gravatar.com

Related posts

Νέος σεισμός 4,1 Ρίχτερ στην Αταλάντη

xristiana

Μια γυμνή ξανθιά σε ένα ταξί

xristiana

Το In-Edit επιστρέφει στη Θεσσαλονίκη τον Μάιο

xristiana