ΚεντρικήΥγεία

Καρκίνος του στομάχου: 3 αιτίες που ίσως δεν γνωρίζετε – Πώς θα προστατευθείτε

5/3/2024

Όταν τίθεται το ζήτημα του από τι προκαλείται ο καρκίνος του στομάχου, αυτό που συζητείται συχνά είναι οι παράγοντες κινδύνου που προδιαθέτουν κάποιον να εμφανίσει τον πέμπτο πιο κοινό τύπο καρκίνου στον κόσμο.

Τέτοιοι παράγοντες θεωρούνται σε γενικές γραμμές η ηλικία (άνω των 60 ετών), το φύλο (άνδρας) και το οικογενειακό ιστορικό της νόσου. Το υπερβολικό βάροςη χρήση αλκοόλ, το κάπνισμα και η προηγούμενη επέμβαση στο στομάχι αυξάνουν επίσης τον κίνδυνο.

Ενώ η πραγματική αιτία του καρκίνου του στομάχου παραμένει άγνωστη στην επιστήμη, κάτι που ίσως γνωρίζετε για την ασθένεια είναι η συσχέτισή της με ένα βακτήριο που ονομάζεται ελικοβακτηρίδιο του πυλωρού.

Πώς σχετίζεται το ελικοβακτηρίδιο του πυλωρού με τον καρκίνο του στομάχου

Η μόλυνση με ελικοβακτηρίδιο του πυλωρού αυξάνει σημαντικά τις πιθανότητες σας να αναπτύξετε καρκίνο του στομάχου. Μια λοίμωξη από ελικοβακτηρίδιο του πυλωρού βλάπτει τους ιστούς του στομάχου και προκαλεί φλεγμονή που μπορεί να οδηγήσει σε έλκη και, σε ορισμένες περιπτώσεις, γαστρικό καρκίνο.

Σύμφωνα με το μέλος του Κέντρου Καρκίνου του Πανεπιστημίου του Κολοράντο και επίκουρη καθηγήτρια ιατρικής ογκολογίας στην Ιατρική Σχολή CU, Δρ. Sunnie Kim, η συχνότητα του ελικοβακτηριδίου του πυλωρού είναι πολύ χαμηλότερη στις πιο ανεπτυγμένες χώρες.

Αυτό θα μπορούσε να εξηγήσει γιατί τα κρούσματα καρκίνου του στομάχου μειώνονται στις ΗΠΑ. «Αυτό το βακτήριο είναι ένας σημαντικός παράγοντας κινδύνου για τον καρκίνο του στομάχου και εξακολουθεί να είναι διαδεδομένο στις αναπτυσσόμενες χώρες, όπου λείπουν οι εγκαταστάσεις υγιεινής και το καθαρό νερό», είπε η ειδικός.

Στο θέμα της γεωγραφικής σημασίας, το να κατοικεί κάποιος στην Ανατολική Ασία, την Ανατολική Ευρώπη και τη Νότια και Κεντρική Αμερική θεωρείται επίσης παράγοντας κινδύνου. Ο καρκίνος του στομάχου είναι πιο συχνός σε αυτές τις χώρες, αλλά λιγότερο συχνός στην Αφρική και τη Βόρεια Αμερική.

Άλλοι λιγότερο γνωστοί παράγοντες που σχετίζονται με τον καρκίνο του στομάχου

Αυτό που βάζετε στο σώμα σας μέσω της διατροφής έχει σημαντικό αντίκτυπο στον ύπνο, τα επίπεδα ενέργειας και τη γενική υγεία. Αποδεικνύεται ότι ο καρκίνος του στομάχου μπορεί επίσης να σχετίζεται με κακές διατροφικές επιλογές. Κατανάλωση μεγάλων ποσοτήτων από τουρσί, αλατισμένο ή καπνιστό φαγητό, επεξεργασμένο ή ψητό κρέας και μη κατανάλωση αρκετών φρούτων (ιδιαίτερα εσπεριδοειδών) και λαχανικών έχει συνδεθεί με τη συχνότητα εμφάνισης γαστρικού καρκίνου.

Σύμφωνα με μια μελέτη του 2022 που δημοσιεύτηκε στο Nutrients, η υπερβολική πρόσληψη αλατιού θα μπορούσε να προάγει τον αποικισμό του ελικοβακτηριδίου του πυλωρού στο στομάχι σας. Το πολύ αλάτι μπορεί επίσης να ερεθίσει το βλεννογόνο του στομάχου σας και να οδηγήσει σε βλάβες και τελικά σε καρκίνο του στομάχου.

Σύμφωνα με τη Διευθύντρια Επιστημονικού Προγράμματος στο World Cancer Research Fund International, Stephanie Fay, η έρευνα που σχετίζεται με τα τρόφιμα που διατηρούνται σε αλάτι και τον επιπολασμό του καρκίνου του στομάχου έχει επικεντρωθεί μέχρι στιγμής στην Ασία, ιδιαίτερα στην Ιαπωνία και την Κορέα.

«Αυτό συμβαίνει επειδή πολλά από τα παραδοσιακά τρόφιμα σε αυτές τις χώρες συντηρούνται με αλάτισμα και ζύμωση, παρά με ψύξη όπως σε πολλές χώρες στη Δύση», εξήγησε η Δρ. Fay. Η έρευνα σχετικά με την κατανάλωση καπνιστού κρέατος και τον καρκίνο του στομάχου (και άλλες μορφές καρκίνου) βρίσκεται σε εξέλιξη από τη δεκαετία του 1960.

Εκτός από τη διατροφή, αυτό που ίσως δεν γνωρίζετε για τον καρκίνο του στομάχου είναι ότι συνδέεται επίσης με την έκθεση στον αμίαντο και την εργασία στις βιομηχανίες άνθρακα, μετάλλων και καουτσούκ. Σκόνη και περιβάλλοντα υψηλής θερμοκρασίας πιστεύεται επίσης ότι είναι συσχετισμοί.

Πέρα από τους παράγοντες κινδύνου, είναι σημαντικό να γνωρίζετε τα ύπουλα σημάδια του καρκίνου του στομάχου που δεν πρέπει να αγνοήσετε -όπως δυσπεψία, πόνος στο στομάχι, κόπρανα σαν πίσσα και ανεξήγητη απώλεια βάρους. Εάν εμφανίσετε αυτό το σύνολο συμπτωμάτων, είναι καλή ιδέα να συμβουλευθείτε έναν γιατρό.

Πηγή: https://www.oloygeia.gr

Πηγή φωτογραφίας: https://secure.gravatar.com

Related posts

Διατροφικές συνήθειες που μπορούν να μειώσουν τη γονιμότητά σας

xristiana

Ένας τύπος τρέχει πίσω από ένα λεωφορείο!!!!

xristiana

Πάτρα: “Ντου” της τροχαίας για την παράνομη στάθμευση σε θέσεις ΑμεΑ

xristiana