ΚεντρικήΥγεία

Καρκίνος εντέρου: Πόσο μειώνει τον κίνδυνο επανεμφάνισης ο καφές

26/3/2024

Ολλανδοί και Βρετανοί ερευνητές μελέτησαν 1.719 ασθενείς με καρκίνο του εντέρου στην Ολλανδία και διαπίστωσαν ότι όσοι έπιναν τουλάχιστον δύο φλιτζάνια καφέ διέτρεχαν μικρότερο κίνδυνο επανεμφάνισης της νόσου.

Η επίδραση ήταν δοσοεξαρτώμενη, όσο περισσότερο καφέ έπιναν, τόσο μειωνόταν ο κίνδυνος.

Οι ασθενείς που έπιναν τουλάχιστον πέντε φλιτζάνια καφέ την ημέρα είχαν 32% λιγότερες πιθανότητες υποτροπής, σε σχέση με εκείνους που έπιναν λιγότερο από δύο φλιτζάνια, σύμφωνα με τη μελέτη, η οποία χρηματοδοτήθηκε από το Παγκόσμιο Ταμείο Έρευνας για τον Καρκίνο (WCRF).

Τα υψηλότερα επίπεδα κατανάλωσης καφέ φάνηκε επίσης να συνδέονται στενά με τις πιθανότητες επιβίωσης ενός ασθενούς. Όσοι έπιναν τουλάχιστον δύο φλιτζάνια καθημερινά διέτρεχαν μικρότερο κίνδυνο θανάτου σε σχέση με όσους δεν έπιναν.

Ειδικότερα, όσοι έπιναν τουλάχιστον πέντε φλιτζάνια καφέ, είδαν μείωση του κινδύνου θανάτου κατά 29%.

Σύμφωνα με την επικεφαλής της μελέτης Έλεν Κάμπμαν, καθηγήτρια διατροφής και ασθενειών στο Πανεπιστήμιο Wageningen της Ολλανδίας, η νόσος επανεμφανίζεται σε 1 στα 5 άτομα που διαγιγνώσκονται με αυτήν και μπορεί να οδηγήσει στον θάνατο.

Υπάρχουν ήδη ισχυρές ενδείξεις ότι ο καφές μειώνει τον κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου του ήπατος και της μήτρας. Υπάρχουν επίσης κάποιες ενδείξεις ότι το ίδιο ισχύει και με τον καρκίνο του στόματος, του φάρυγγα, του λάρυγγα και του δέρματος. Συνδέεται επίσης με χαμηλότερο κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου του εντέρου.

Ο Μαρκ Γκάντερ, συν-συγγραφέας της μελέτης και καθηγητής επιδημιολογίας και πρόληψης του καρκίνου στη σχολή δημόσιας υγείας του Imperial College του Λονδίνου, δήλωσε ότι τα ευρήματα «είναι αναπάντεχα, καθώς δεν καταλαβαίνουμε πραγματικά γιατί ο καφές έχει τέτοια επίδραση στους ασθενείς με καρκίνο του εντέρου. Αλλά είναι επίσης πολλά υποσχόμενα, καθώς μπορεί να υποδείξουν έναν τρόπο βελτίωσης της πρόγνωσης και της επιβίωσης των ασθενών με καρκίνο του εντέρου».

«Ο καφές περιέχει εκατοντάδες βιολογικά ενεργές ενώσεις που έχουν αντιοξειδωτικές ιδιότητες και μπορεί να προστατεύουν έναντι του καρκίνου του εντέρου. Ο καφές μειώνει επίσης τη φλεγμονή και τα επίπεδα ινσουλίνης – τα οποία έχουν συνδεθεί με την ανάπτυξη και την εξέλιξη του καρκίνου του εντέρου – και μπορεί να έχει δυνητικά ευεργετικές επιδράσεις στο μικροβίωμα του εντέρου. Ωστόσο, χρειαζόμαστε περισσότερη έρευνα για να εμβαθύνουμε περισσότερο στο γιατί ο καφές μπορεί να έχει τέτοια επίδραση στην πρόγνωση και την επιβίωση των ασθενών με καρκίνο του εντέρου» εξήγησε ο ερευνητής.

Το WCRF έχει εντοπίσει το χλωρογενικό οξύ, το οποίο βρίσκεται επίσης στο λάχανο, ως παράγοντα που θα μπορούσε ενδεχομένως να εξηγήσει τα ευρήματα, λόγω του ρόλου του στη διαχείριση των επιπέδων γλυκόζης και στη ρύθμιση των επιπέδων ινσουλίνης.

Τα ευρήματα δημοσιεύτηκαν στην επιστημονική επιθεώρηση International Journal of Cancer.

Πηγή: https://www.onmed.gr

Πηγή φωτογραφίας: https://secure.gravatar.com

Related posts

Θεσσαλονίκη: Γιορτή θηλασμού τη Δευτέρα στη Νεάπολη

xristiana

Εθελοντική Αιμοδοσία Στο Βελεστίνο

xristiana

Εκδήλωση στη μνήμη του σπουδαίου χορευτή, Νίκου Καλούση

xristiana