ΚεντρικήΥγεία

Η υπερτροφή που θωρακίζει την καρδιά, προλαμβάνει τον καρκίνο και δυναμώνει τα οστά

8/3/2024

Αυτή η υπερτροφή περιέχει μεγάλες ποσότητες υγιεινών λιπαρών που είναι ευεργετικά για την καρδιά και τη συνολική υγεία.

Περιέχει, επίσης, περισσότερες φυτοστερόλες από ό,τι πολλοί ξηροί καρποί και σπόροι. Αυτά είναι σημαντικά για τη μείωση της χοληστερόλης και την πρόληψη του καρκίνου. Δείτε ποια είναι και που μας κάνει καλό.

Τι είναι το ταχίνι;

Το ταχίνι είναι ένα άλειμμα που παρασκευάζεται από ξεφλουδισμένο, αλεσμένο και ψημένο σουσάμι. Χρησιμοποιείται συνήθως στη βορειοαφρικανική, ελληνική, ιρανική, τουρκική και την κουζίνα της Μέσης Ανατολής.

Τα σημαντικότερα οφέλη

  1. Θωρακίζει την καρδιά
  2. Συμβάλει στην πρόληψη του καρκίνου
  3. Ανακουφίζει από την αρθρίτιδα
  4. Ενισχύει την υγεία των οστών

1.Θωρακίζει την καρδιά

Το ότι είναι φτιαγμένο από σουσάμι σημαίνει ότι το ταχίνι μπορεί να προσφέρει μερικά από τα οφέλη της σησαμίνης και της σησαμόλης. Αυτές είναι λιγνάνες, αντιοξειδωτικά θρεπτικά συστατικά που μπορούν να βοηθήσουν στην υποστήριξη του ανοσοποιητικού συστήματος και στην εξισορρόπηση των επιπέδων των ορμονών.

Μια μελέτη του 2014 έδειξε ότι μπορεί επίσης να έχουν θετική επίδραση στα επίπεδα χοληστερόλης και το οξειδωτικό στρες σε ασθενείς με οστεοαρθρίτιδα. Το ταχίνι είναι πλούσιο σε μονοακόρεστα και πολυακόρεστα λιπαρά. Μελέτες έχουν δείξει ότι η κατανάλωση αυτών των τύπων λιπαρών μπορεί να μειώσει τα επιβλαβή επίπεδα χοληστερόλης καθώς και τον κίνδυνο καρδιακών παθήσεων και εγκεφαλικού.

Το ασβέστιο και το μαγνήσιο στο ταχίνι μπορεί επίσης να μειώσουν φυσικά την αρτηριακή πίεση.

2. Συμβάλει στην πρόληψη του καρκίνου

Οι λιγνάνες έχουν παρόμοια δομή με τα οιστρογόνα. Οι λιγνάνες σεσαμίνης και σησαμόλης στο ταχίνι μπορούν να συνδεθούν με υποδοχείς οιστρογόνων, οι οποίοι μπορεί να προστατεύουν την από καρκίνους που σχετίζονται με τις ορμόνες.

Εάν έχετε ιστορικό καρκίνου, είναι σημαντικό να μιλήσετε με το γιατρό σας σχετικά με την ένταξη συμπληρωμάτων στη διατροφή σας.

3. Ανακουφίζει από την αρθρίτιδα

Σε μια μελέτη που δημοσιεύτηκε στο International Journal of Rheumatic Diseases, ασθενείς με οστεοαρθρίτιδα γόνατος έλαβαν είτε και παρακεταμόλη δύο φορές την ημέρα, μια τυπική θεραπεία για την οστεοαρθρίτιδα ή 40 g σησαμιού σε σκόνη την ημέρα, συγκρίσιμα με 2 κουταλιές της σούπας ταχίνι.

Η ομάδα που κατανάλωνε σουσάμι ανέφερε λιγότερο πόνο και δεν παρουσίασε τις παρενέργειες που σχετίζονται με τα φάρμακα.

4. Ενισχύει την υγεία των οστών

Η υψηλή περιεκτικότητα σε μαγνήσιο στο ταχίνι είναι χρήσιμη για τη διατήρηση υγιών οστών. Η επαρκής πρόσληψη μαγνησίου σχετίζεται με μεγαλύτερη οστική πυκνότητα και έχει αποδειχθεί αποτελεσματική στη μείωση του κινδύνου οστεοπόρωσης σε μετεμμηνοπαυσιακές γυναίκες.

Μια ανασκόπηση των προηγούμενων μελετών έδειξε ότι το μαγνήσιο μπορεί να ενισχύσει την οστική πυκνότητα στο λαιμό και το ισχίο.

Πηγή: https://www.oloygeia.gr

Πηγή φωτογραφίας: https://secure.gravatar.com

Related posts

Τα ζώδια σήμερα: «Ταύρε, οικογενειακές υποθέσεις έρχονται και πάλι στο προσκήνιο»

xristiana

Επιπλέον 15 εκατ. ευρώ στον ΕΟΠΥΥ για αξονικές, μαγνητικές και PET/CT

xristiana

Luis Borda & Γεωργία Βεληβασάκη «Συναντήσεις και Αποχαιρετισμοί – Κρήτη, Θεσσαλονίκη, Buenos Aires»

xristiana