5/3/2024
Τα πράσινα φυλλώδη λαχανικά αποτελούν σημαντικές πηγές διαιτητικών ινών και θρεπτικών στοιχείων, ωστόσο μπορεί να αποτελέσουν και επικίνδυνες «πηγές» επιβλαβών παθογόνων. Ιδίως το μαρούλι είναι συχνά «ένοχο» για ξεσπάσματα τροφικών δηλητηριάσεων και σοβαρών λοιμώξεων.
Τώρα μια νέα μελέτη ερευνητών από το Πανεπιστήμιο του Ιλινόι στην Ουρμπάνα-Σαμπέιν που δημοσιεύθηκε στο επιστημονικό περιοδικό «Food Microbiology» κάνει «ζουμ» στους παράγοντες που επιδρούν στην επιμόλυνση πέντε διαφορετικών πράσινων φυλλωδών λαχανικών με το εν δυνάμει άκρως επικίνδυνο βακτήριο E.coli – συγκεκριμένα οι ερευνητές επικεντρώθηκαν στο μαρούλι ρομάνα, στη λόλα, στο σπανάκι, στις λαχανίδες και στα σέσκουλα.
«Βλέπουμε πολλά ξεσπάσματα του E.coli στο μαρούλι αλλά όχι τόσο συχνά στις λαχανίδες και σε άλλα σταυρανθή λαχανικά.
Θελήσαμε λοιπόν να μάθουμε πόσο ευάλωτα είναι διαφορετικά πράσινα φυλλώδη λαχανικά στο βακτήριο» ανέφερε η κύρια συγγραφέας της μελέτης Μεγνκί Ντονγκ η οποία κατά τη διεξαγωγή της ήταν διδακτορική ερευνήτρια στο Τμήμα Επιστήμης Τροφίμων και Ανθρώπινης Διατροφής του Πανεπιστημίου του Ιλινόι (και είναι πλέον μεταδιδακτορική ερευνήτρια στο Πανεπιστήμιο Ντιουκ).«
Οι ερευνητές μόλυναν ολόκληρα φύλλα από το καθένα από τα πέντε λαχανικά με E. coli (στέλεχος O157:H7 το οποίο είναι υπαίτιο για σοβαρές γαστρεντερικές λοιμώξεις) και παρατήρησαν τι συνέβη μετά από φύλαξή τους στους 4 βαθμούς Κελσίου, στους 20 βαθμούς Κελσίου και στους 37 βαθμούς Κελσίου.Πηγή: https://www.in.gr
Πηγή φωτογραφίας: https://secure.gravatar.com