ΚεντρικήΥγεία

Το ασυνήθιστο σύμπτωμα που αποτελεί πρώιμο δείκτη άνοιας

21/3/2024

Παρότι βασικό σύμπτωμά της θεωρείται η απώλεια μνήμης, ένας Βρετανός γιατρός αποκάλυψε ότι η δυσκολία στην κατάποση μπορεί να αποτελεί πρώιμο δείκτη άνοιας.

Ο Δρ. Αχμάντ Κουντακά αναφέρει ότι η δυσφαγία μπορεί να προειδοποιεί για την νευροεκφυλιστική πάθηση.

Η δυσφαγία είναι ένας όρος που χρησιμοποιείται για να περιγράψει τη δυσκολία ή την αδυναμία κάποιου να καταπιεί τρόφιμα ή υγρά. Υπάρχουν πολλοί λόγοι για τους οποίους κάποιος μπορεί να παρουσιάσει δυσφαγία. Μπορεί να οφείλεται στο γεγονός ότι δεν γίνεται επαρκής μάσηση της τροφής, μυϊκούς σπασμούς ή άλλα εσωτερικά προβλήματα.

Η δυσφαγία «εμφανίζεται λόγω βλάβης σε περιοχές του εγκεφάλου που είναι υπεύθυνες για την κίνηση και τον συντονισμό, συμπεριλαμβανομένων εκείνων που ελέγχουν το αντανακλαστικό της κατάποσης», εξήγησε ο επιστήμονας.

«Όσοι ζουν με άνοια μπορεί να παρουσιάσουν μυϊκή αδυναμία, προβλήματα συντονισμού και δυσκολίες στην κατάποση», πρόσθεσε.

Η κύρια αιτία της άνοιας είναι η νόσος Αλτσχάιμερ η οποία προσβάλλει τους ηλικιωμένους και επηρεάζει την μνήμη και τη συμπεριφορά.

Το NHS East Sussex Healthcare Trust προειδοποιεί ότι τα σημάδια της δυσφαγίας είναι ευρέως διαδεδομένα και δεν πρέπει να αγνοούνται, τονίζοντας πόσο συνηθισμένο είναι για τα άτομα με άνοια να δυσκολεύονται να φάνε ή να πιούν.

«Υπάρχουν κίνδυνοι που σχετίζονται με τη δυσφαγία, συμπεριλαμβανομένης της εισρόφησης (η τροφή πηγαίνει με λάθος τρόπο στους πνεύμονες), πνιγμού, κακής διατροφής και μειωμένης ποιότητας ζωής», σημειώνει το NHS.

Πηγή: https://www.onmed.gr

Πηγή φωτογραφίας: https://secure.gravatar.com

Related posts

Ντοκιμαντέρ “Ιάκωβος Καμπανέλλης” της Ένωσης Σεναριογράφων Ελλάδος στον Δήμο Βύρωνα

xristiana

Δελτίο ειδήσεων 3/10

xristiana

Μαγνήσιο: Πόσο χρειαζόμαστε για να αποφύγουμε την άνοια και να μη γεράσει το μυαλό

xristiana