ΚεντρικήΥγεία

Τα 2 κοινά φάρμακα που δεν πρέπει ποτέ να παίρνετε μαζί με καφέ

12/3/2024

Ο καφές είναι βασικό συστατικό στη ζωή των περισσότερων. Η καφεΐνη μπορεί να είναι το ρόφημα στο οποίο καταφεύγετε κάθε πρωί πριν ξεκινήσετε τη μέρα, και είναι επίσης το ρόφημα που πίνετε κατά τη διάρκεια της ημέρας όταν χρειάζεστε ενίσχυση της ενέργειάς σας.

Ωστόσο, οι επαγγελματίες υγείας υποστηρίζουν εδώ και πολύ καιρό ότι ορισμένα φάρμακα μπορεί να έχουν αρνητικές αλληλεπιδράσεις με τον καφέ. Για παράδειγμα, χάπια για την γαστροοισοφαγική παλινδρόμηση, φάρμακα για τη διαταραχή ελλειμματικής προσοχής και υπερκινητικότητα (ΔΕΠΥ), φάρμακα για καρδιακή ανεπάρκεια και υπέρταση, για τον θυρεοειδή και πολλά άλλα.

Σύμφωνα με έρευνα του 2020 που δημοσιεύτηκε στο BioMed Research International, η καφεΐνη μπορεί να επηρεάσει την απορρόφηση, την κατανομή, το μεταβολισμό και την απέκκριση διαφόρων φαρμάκων.

Εάν νομίζετε ότι δεν έχετε καρδιακή νόσο ή οποιαδήποτε άλλη ιατρική πάθηση και γνωρίζετε τα πάντα όσον αφορά την ανάμειξη καφέ με φάρμακα, ξανασκεφτείτε το. Υπάρχουν δύο πολύ κοινοί τύποι φαρμάκων που μπορεί να παίρνετε πιο συχνά από άλλα και τα οποία αντιδρά αρνητικά με την καφεΐνη: φάρμακα για το κρυολόγημα ή τις αλλεργίες. Να γιατί.

Λαμβάνετε διπλή δόση διεγερτικών όταν συνδυάζετε τα δύο

Ορισμένα φάρμακα για το κρυολόγημα και τις αλλεργίες, όπως τα αποσυμφορητικά, περιέχουν διεγερτικά που σας βοηθούν να μένετε ξύπνιοι. Ο συνδυασμός τους με καφέ μπορεί να προκαλέσει ανησυχία και να σας δυσκολέψει στον ύπνο.

Για παράδειγμα, η ψευδοεφεδρίνη είναι ένα αποσυμφορητικό στο οποίο μπορείτε να καταφύγετε για να ανακουφίσετε τη βουλωμένη μύτη που προκαλείται από διάφορες ιατρικές παθήσεις όπως κρυολόγημα, γρίπη, αλλεργίες ή ιγμορίτιδα. Αποδεικνύεται ότι η ψευδοεφεδρίνη που λαμβάνεται με καφέ μπορεί να επιδεινώσει παρενέργειες όπως ανησυχία, τρέμουλο και επιταχυνόμενο καρδιακό παλμό.

Επιπλέον, η φεξοφεναδίνη, ένα αντιισταμινικό που λαμβάνεται για την ανακούφιση από συμπτώματα αλλεργίας, όπως φαγούρα και υγρά μάτια και μύτη, φτέρνισμα και κνίδωση, αλληλεπιδρά επίσης αρνητικά όταν καταναλώνεται με καφεΐνη. Οι παρενέργειες του φαρμάκου, όπως ανησυχία και αϋπνία, θα μπορούσαν να επιδεινωθούν περαιτέρω σε μερικούς ανθρώπους.

Στην πραγματικότητα, ακόμη και τα παυσίπονα που περιέχουν καφεΐνη ως συστατικό ιδανικά δεν πρέπει να καταναλώνονται μαζί με φάρμακα για το κοινό κρυολόγημα που έχουν διεγερτικά. Πάντως, δεν περιέχουν όλα τα φάρμακα για το κρυολόγημα και τις αλλεργίες διεγερτικά που θα μπορούσαν ενδεχομένως να δημιουργήσουν πρόβλημα όταν συνδυάζονται με καφέ.

Για να είστε σίγουροι, συμβουλευτείτε τον γιατρό σας σχετικά με το ποια φάρμακα για το κρυολόγημα και την αλλεργία είναι ασφαλή να καταναλωθούν με τον καφέ και, εάν όχι, πόση χρονική απόσταση πρέπει να έχει η κατανάλωση του ενός από το άλλο. Εκτός από το πώς ο καφές μπορεί να επηρεάσει τα φάρμακά σας, είναι η καφεΐνη μια ανησυχία όταν παλεύετε με μια ασθένεια;

Πίνετε καφέ όταν είστε άρρωστοι: Πράγματα που πρέπει να λάβετε υπόψη

Υπάρχουν μερικά πράγματα που πρέπει να λάβετε υπόψη όταν καταναλώνετε καφέ ενώ παλεύετε με κρυολόγημα ή αλλεργία: την αφυδάτωση, την έλλειψη ύπνου και τις στομαχικές διαταραχές.

Η υπερβολική κατανάλωση καφέ μπορεί να έχει διουρητική επίδραση στο σώμα σας και η αφυδάτωση είναι το αντίθετο από αυτό που θέλετε όταν προσπαθείτε να καταπολεμήσετε μια λοίμωξη που προκαλείται από ασθένεια. Εάν το κρυολόγημα ή η γρίπη σας προκαλούν επίσης κάποια γαστρεντερική δυσφορία, θα πρέπει οπωσδήποτε να το ξανασκεφτείτε δύο πριν πιείτε καφέ, ειδικά εάν το έντερό σας είναι γενικά ευαίσθητο στην καφεΐνη.

«Η ενυδάτωση είναι ιδιαίτερα σημαντική εάν η ασθένεια είναι σοβαρή, επομένως αν μιλάμε για γρίπη όπου μπορεί να υπάρχει έμετος ή διάρροια, τότε πρέπει πραγματικά να είμαστε προσεκτικοί, διότι η τακτική ενυδάτωση είναι πολύ σημαντική», εξήγησε στη Huffington Post ο πρόεδρος του Τμήματος Ολοκληρωμένης Ιατρικής και Επιστημών Διατροφής στο Jefferson Health, Δρ. Daniel Monti.

Επιπλέον, αν η κατανάλωση καφέ σας κρατά ξύπνιους όταν πρέπει να ξεκουράζεστε, τότε αυτό είναι επίσης ένα πρόβλημα. Σε τελική ανάλυση, η αντιμετώπιση μιας ασθένειας έχει να κάνει με την κατανάλωση θρεπτικών τροφών, την καλή ενυδάτωση, τον αρκετό ύπνο και τη λήψη των σωστών φαρμάκων. Εάν η κατανάλωση καφεΐνης πρόκειται να επηρεάσει τη σωστή λειτουργία κάποιου από αυτά τα πράγματα, θα πρέπει να σταματήσετε να πίνετε καφέ.

Related posts

Ο γιγαντιαίος σεισμός στον Άρη που κράτησε 10 ώρες

xristiana

Σκυλακάκης: Νέα δέσμη μέτρων για το ενεργειακό κόστος ευάλωτων νοικοκυριών

xristiana

Δελτίο ειδήσεων 16/1

xristiana