ΚεντρικήΥγεία

Επιστήμονες έφτιαξαν συσκευή με LED που κολλάει στο δέρμα και παρακολουθεί την υγεία των ασθενών

15/3/2024

Επιστήμονες κατάφεραν να δημιουργήσουν ελαστική συσκευή που κολλάει στο δέρμα και αποτελείται από LED, όπου παρακολουθούν την υγεία των ασθενών, παρέχοντας στους γιατρούς τα σχετικά δεδομένα.

Η ανάπτυξη της συγκεκριμένης τεχνολογίας έγινε από το Πανεπιστήμιο του Στάνφορντ, ενώ σχετική μελέτη δημοσιεύθηκε στο περιοδικό «Nature».

Σύμφωνα με την έρευνα, οι ειδικοί ανέπτυξαν μια νέα διαδικασία σχεδιασμού και κατασκευής ολοκληρωμένων κυκλωμάτων που μοιάζουν με δέρμα, τα οποία είναι πέντε φορές μικρότερα από τα συμβατικά και λειτουργούν σε χίλιες φορές υψηλότερες ταχύτητες από τις προηγούμενες εκδόσεις. Τα κυκλώματα μπόρεσαν να τροφοδοτήσουν μια μικροοθόνη LED και να ανιχνεύσουν μια διάταξη Braille.

Ο πυρήνας των κυκλωμάτων αποτελείται από ελαστικά τρανζίστορ τα οποία έχουν κατασκευαστεί από ημιαγώγιμους νανοσωλήνες άνθρακα και μαλακά ελαστικά ηλεκτρονικά υλικά που αναπτύχθηκαν στο εργαστήριο της Μπάο.

Σε αντίθεση με το πυρίτιο, το οποίο είναι σκληρό και εύθραυστο, οι νανοσωλήνες άνθρακα που παρεμβάλλονται μεταξύ ελαστικών υλικών, έχουν μια δομή σαν δίχτυ που τους επιτρέπει να συνεχίσουν να λειτουργούν καθώς τεντώνονται και παραμορφώνονται.

Τα τρανζίστορ και τα κυκλώματα σχεδιάζονται πάνω σε ένα ελαστικό υπόστρωμα, μαζί με ελαστικό ημιαγωγό, αγωγό και διηλεκτρικό υλικό.

Σε ένα πείραμα, οι ερευνητές οι ερευνητές κατάφεραν να χωρέσουν περισσότερους από 2.500 αισθητήρες και τρανζίστορ σε ένα τετραγωνικό εκατοστό, δημιουργώντας μια διάταξη ενεργού πίνακα αφής πάνω από δέκα φορές πιο ευαίσθητη από τις άκρες των δακτύλων μας.

Οι ερευνητές έδειξαν ότι η συστοιχία αισθητήρων μπορεί να ανιχνεύει τις θέσεις και τον προσανατολισμό μικροσκοπικών σχημάτων ή να αναγνωρίζει ολόκληρες λέξεις σε γραφή Braille.

Η μικροοθόνη LED ανανεώνει τις εικόνες 60 φορές το δευτερόλεπτο, όπως ακριβώς κάθε υπολογιστής ή τηλεόραση. Οι παλαιότερες εκδόσεις αυτών των κυκλωμάτων δεν ήταν αρκετά γρήγορες για αυτές τις εργασίες, εξήγησαν οι ερευνητές.Η ομάδα πιστεύει ότι η εφεύρεσή της θα είναι σύντομα έτοιμη για εμπορική διάθεση.

Ωστόσο, αντιμετωπίζει προβλήματα όπως οι ηλεκτρικές αλλαγές λόγω της κίνησης του σώματος και η προσθήκη προστασίας από την υγρασία για πρακτική χρήση.

Πηγή: https://www.newsbeast.gr

Πηγή φωτογραφίας: https://secure.gravatar.com

Related posts

Εθελοντική Αιμοδοσία Στα Ανώγεια

xristiana

Η Γραμμή SOS στηρίζει τις γυναίκες από την Ουκρανία

xristiana

Ξεκινούν οι αθλητικές δραστηριότητες και τα πολιτιστικά εργαστήρια στα Βριλήσσια

xristiana