ΚεντρικήΥγεία

Εγκεφαλικό: Βρέθηκε ουσία στο μπρόκολο που μπορεί να βοηθήσει στην πρόληψη και τη θεραπεία του

9/3/2024

Μια τριετής παγκόσμια πρώτη μελέτη από το Ινστιτούτο Ερευνών Καρδιάς της Αυστραλίας (HRI) διαπίστωσε ότι το μπρόκολο, ένα κοινό σταυρανθές λαχανικό που καταναλώνεται από εκατομμύρια ανθρώπους κάθε μέρα θα μπορούσε να αποτρέψει και να θεραπεύσει έναν από τους μεγαλύτερες αιτίες θανάτου στη χώρα.

Σε προκλινικές δοκιμές, η μελέτη που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό ACS Central Science, επιβεβαίωσε ότι μια φυσική χημική ουσία που βρίσκεται στο μπρόκολο μπορεί να μειώσει τον σχηματισμό επιβλαβών θρόμβων αίματος που μπορεί σε ορισμένες περιπτώσεις να οδηγήσουν σε εγκεφαλικό, καθώς και να βελτιώσει την απόδοση των φαρμάκων που καταστρέφουν τους θρόμβους στη συνέχεια.

Περίπου το 85% των εγκεφαλικών προκαλούνται από το σχηματισμό ενός επιβλαβούς θρόμβου αίματος στον εγκέφαλο (γνωστό και ως οξύ ισχαιμικό εγκεφαλικό). Ο επικεφαλής ερευνητής Δρ. Xuyu Liu είπε ότι η ανακάλυψη ανοίγει το δρόμο για την ανάπτυξη νέων φαρμάκων που σώζουν ζωές.

«Όταν ένας ασθενής υποστεί ισχαιμικό εγκεφαλικό επεισόδιο, υποβάλλεται σε θεραπεία με ιστικό ενεργοποιητή πλασμινογόνου (tPA), έναν τύπο φαρμάκου για την εξάλειψη του θρόμβου που θα επιβραδύνει την εξέλιξη της βλάβης στον εγκέφαλο. Δυστυχώς, είναι επιτυχής μόνο στο 20% των περιπτώσεων», εξήγησε ο Δρ. Lie και πρόσθεσε:

«Αυτό που βρήκαμε σε μια προκλινική δοκιμή είναι ότι το ποσοστό επιτυχίας του tPA αυξάνεται στο 60% όταν το φάρμακο χορηγείται με την ένωση που προέρχεται από μπρόκολο. Είναι συναρπαστικό, αυτή η φυσική ένωση δεν προκαλεί σημάδια αιμορραγίας, η οποία είναι μια κοινή παρενέργεια. Αυτό σημαίνει ότι θα μπορούσαμε να δούμε νοσηλευτές να θεραπεύουν ασθενείς με ισχαιμικό εγκεφαλικό με φάρμακο με βάση το μπρόκολο καθώς και tPA στο δρόμο για το νοσοκομείο».

Η ένωση επιβραδύνει την εμφάνιση ενός εγκεφαλικού επεισοδίου

Η αρχική δοκιμή έδειξε επίσης ότι μόλις χορηγήθηκαν τα μόρια που προέρχονται από το μπρόκολο, ήταν επίσης σε θέση να επιβραδύνουν την εμφάνιση ενός εγκεφαλικού.

«Η ένωση του μπρόκολου δεν είναι μόνο αποτελεσματική στη βελτίωση της απόδοσης των φαρμάκων που καταστρέφουν θρόμβους μετά από εγκεφαλικό, αλλά θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί και ως προληπτικός παράγοντας για ασθενείς που διατρέχουν υψηλό κίνδυνο εγκεφαλικού», τόνισε ο Δρ. Liu.

Η ανακάλυψη ήταν έργο της 25χρονης διδακτορικής φοιτήτριας Ivy Guan, η οποία εργάζεται στην ερευνητική ομάδα υπό την καθοδήγηση του Δρ. Liu. Η Δρ. Guan είπε ότι ήταν ικανοποιητικό για εκείνη να κάνει μια ανακάλυψη που έχει τη δυνατότητα να κάνει μια τέτοια διαφορά.

«Αρχικά με προσέλκυσε αυτό το έργο επειδή έχω έντονο ενδιαφέρον για τη χρήση φυσικών προϊόντων ως φάρμακο. Πολλές έρευνες που κάνω είναι πολύ περιορισμένες στο εργαστήριο, αλλά αυτό είναι κάτι που μπορεί να κυκλοφορήσει στον κόσμο και μπορεί να επηρεάσει τους ανθρώπους στην κανονική, καθημερινή ζωή και να ενθαρρύνει τους ανθρώπους να είναι πιο υγιείς», είπε η ίδια.

Η ερευνητική ομάδα στρέφει τώρα την προσοχή της στις κλινικές δοκιμές, με τη δυνατότητα μιας νέας προληπτικής και αντιπηκτικής θεραπείας για το εγκεφαλικό να είναι διαθέσιμη σε μόλις πέντε χρόνια. Ο Δρ. Liu πιστεύει ότι το φάρμακο μπορεί να έχει ευρύτερη χρήση σε ασθένειες όπου η πήξη του αίματος ή η θρόμβωση παίζει ρόλο.

«Είμαστε πολύ ενθουσιασμένοι που απομονώσαμε μια φυσική ένωση που μπορεί να έχει τεράστια ευεργετικά αποτελέσματα. Οι μελέτες μας θα συνεχίσουν να διερευνούν πώς οι εξαιρετικά καθαρές ενώσεις από λαχανικά μπορεί να έχουν ευεργετικά αποτελέσματα στις διαδικασίες των ασθενειών. Θέλουμε να κατανοήσουμε πώς η φύση μας δίνει δώρα για να βελτιώσουμε την υγεία μας. Ήδη έχουμε ανακαλύψει μια άλλη ένωση από ένα διαφορετικό λαχανικό που φαίνεται πολλά υποσχόμενη σε θρομβωτικές ασθένειες», κατέληξε ο Δρ. Liu.

Πηγή: https://www.oloygeia.gr

Πηγή φωτογραφίας: https://secure.gravatar.com

Related posts

Διήμερη εθελοντική αιμοδοσία στη Μεταμόρφωση

xristiana

Διαδικτυακό Σεμινάριο Επιμόρφωσης Για Φροντιστές ΑμεΑ – Οι Εγγραφές Ξεκίνησαν!

xristiana

Τα 3 σημαντικά οφέλη της ενυδάτωσης σώματος!

xristiana