News ΑΜΕΑΚεντρική

ΑμεΑ: Ανακοινώνεται την Τετάρτη η εθνική στρατηγική για τα δικαιώματα των ατόμων με αναπηρία

25/3/2024

Αυτό που επισημαίνουν οι γονείς των παιδιών με Αναπηρία είναι ότι η μεγάλη αλλαγή θα επέλθει με την κοινωνική ενσυναίσθηση η οποία αποτελεί κλειδί στην αποδοχή της διαφορετικότητας.

ΑμεΑ: Τις διακρίσεις που υφίστανται σήμερα τα άτομα με αναπηρία έρχεται να αμβλύνει η νέα εθνική στρατηγική για τα δικαιώματά τους, που θα παρουσιαστεί στο υπουργικό συμβούλιο της Τετάρτης. Εφαλτήριο οι ίσες ευκαιρίες στην κοινωνική ζωή και τον εργασιακό βίο.

Πόσο εύκολο είναι να μεγαλώνει ένας γονιός παιδί με Αναπηρία στην Ελλάδα;

Ο Δημήτρης είναι 6,5 ετών και η διάγνωσή του είναι εγκεφαλική παράλυση στο πλαίσιο της βαριάς σπαστικής τετραπληγίας. Θα έπρεπε να πηγαίνει στην Α΄ Δημοτικού αλλά δεν έχει καταφέρει να πάει ούτε στο νηπιαγωγείο. Η Μαρία Τούβα μητέρα παιδιού με αναπηρία δήλωσε: «Ο Δημήτρης πέρασε από την Ειδική Διαγνωστική Επιτροπή Αξιολόγησης (ΕΔΕΑ) και η διεπιστημονική ομάδα αποφάσισε ότι μπορεί να φοιτήσει στο νηπιαγωγείο της γειτονιάς με βοηθητικό προσωπικό. Αναμένουμε αυτό το προσωπικό να έρθει, δεν έχει έρθει ακόμη» και πρόσθεσε: «η συμπερίληψη στην εκπαίδευση θα πρέπει να δώσει έμφαση στις επιτροπές που περνάνε τα παιδιά για να πάνε στα ειδικά σχολεία 08.48 και φυσικά το πιο μεγάλο, το οποίο δεν το έχουν όλα τα σχολεία, είναι η προσβασιμότητα για μαθητές με κινητική αναπηρία, δεν έχουν ασανσέρ, η τάξη μπορεί να είναι σε όροφο και σε περίπτωση σεισμού το παιδί τι θα κάνει;»

Φρένο στον κοινωνικό αποκλεισμό των Ατόμων με Αναπηρία βάζει η κυβέρνηση με την Εθνική Στρατηγική για τα δικαιώματα των Ατόμων με Αναπηρία 2024 – 2030 που θα παρουσιάσει στο υπουργικό Συμβούλιο της Τετάρτης ο υπουργός Επικρατείας Σταύρος Παπασταύρου. Σύμφωνα με πληροφορίες, στην Εθνική Στρατηγική για τα δικαιώματα των Ατόμων με Αναπηρία συμπεριλαμβάνονται:

– Ίδρυση και συγκρότηση Εθνικού Κέντρου Αναπηρίας με καθολική ανάληψη της πιστοποίησης αναπηρίας

– Προσβάσιμες γειτονιές (που εξασφαλίζουν  την προσβασιμότητα σε παιδικές χαρές, δίκτυα πεζής μετακίνησης, χώρους αναψυχής)

– Συμπερίληψη στην εκπαίδευση (με τη διασφάλιση συνθηκών ώστε όλα τα παιδιά με αναπηρία να φοιτούν σε σχολεία γενικής εκπαίδευσης.

– Ακριβής αποτύπωση αναπηρίας στην ελληνική κοινωνία

Βασικός στόχος της Εθνικής Στρατηγικής για τα δικαιώματα των ατόμων με αναπηρία είναι η πλήρης συμπερίληψη και η βελτίωση της ποιότητας ζωής τους τόσο σε σχέση με τον γενικό πληθυσμό εντός της χώρας όσο και με τα άτομα με αναπηρία στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Η Μαριλένα Γερογιάννη είναι 19 ετών, γεννήθηκε πρόωρα και έχει κινητική και νοητική αναπηρία. Πηγαίνει σε ειδικό σχολείο στην Εταιρεία Προστασίας Σπαστικών στην Αργυρούπολη. Όπως λέει στην κάμερα του ERTΝews ο πατέρας της, η προσβασιμότητα είναι ένα σημαντικό ζήτημα που αντιμετωπίζει η κόρη του στην καθημερινότητα. Ο Βασίλης Γερογιάννης, πατέρας παιδιού με Αναπηρία ανέφερε: «Πριν από δύο εβδομάδες συμμετείχαμε στον ημιμαραθώνιο στην Αθήνα. Κατεβήκαμε με τον ηλεκτρικό. Ο ανελκυστήρας εδώ στο ΚΑΤ δεν δούλευε, ο ανελκυστήρας στον σταθμό του Συντάγματος δεν δούλευε και έτσι αναγκαστήκαμε να κουβαλήσουμε εμείς τα άτομα και ήταν πολύ στενάχωρο». Ο κ. Γερογιάννης επισημαίνει πως τα τελευταία δυο χρόνια έχουν γίνει βήματα προς τη σωστή κατεύθυνση.  Ένα από αυτά είναι το μέτρο του Προσωπικού Βοηθού. «Εδώ και αρκετούς μήνες έχει η Μαριλίνα προσωπικό βοηθό και έχει βοηθήσει πολύ όλη την οικογένεια αυτό καθώς αποφορτίζονται οι άλλοι φροντιστές, οι γονείς, στο να ασχολούνται συνέχεια με τα άτομα με αναπηρία». Αυτό που επισημαίνουν οι γονείς των παιδιών με Αναπηρία είναι ότι η μεγάλη αλλαγή θα επέλθει με την κοινωνική ενσυναίσθηση η οποία αποτελεί κλειδί στην αποδοχή της διαφορετικότητας.

Πηγή: https://www.healthweb.gr

Related posts

Τα top 10 μυστικά αντιγήρανσης

xristiana

Ξανθιά πάει σε γιατρό

xristiana

Χριστουγεννιάτικο Μπαζάρ Από Τον Διεθνή Σύλλογο Γυναικών Ελλάδας

xristiana