ΚεντρικήΥγεία

Έμπλαστρο που προσκολλάται στο λαιμό θα μπορούσε να κάνει να μιλήσουν ασθενείς με διαταραχές φωνής

13/3/2024

Ερευνητές δημιούργησαν ένα ειδικό έμπλαστρο που προσκολλάται στο λαιμό με στόχο να βοηθήσει ασθενείς με διαταραχές στη φωνή και θεωρούν ότι μπορεί κάποια στιγμή να τους βοηθήσει να επικοινωνούν αποτελεσματικά.

Στο περιοδικό «Nature Communications» δημοσιεύτηκε σχετική έρευνα και αναφέρει ότι το συγκεκριμένο επίθεμα μπορεί να μετατρέπει τις κινήσεις των μυών του λαιμού σε ομιλία με τη βοήθεια της μηχανικής μάθησης.

Πιο αναλυτικά, η ερευνητική ομάδα σχεδίασε ένα μαλακό μαγνητοελαστικό έμπλαστρο, το οποίο προσκολλάται στο λαιμό και αλλάζει σχήμακαθώς κινούνται οι μύες του λαιμού που σχετίζονται με την ομιλία, χωρίς να χρειάζεται η λειτουργία των φωνητικών πτυχών. Η κίνηση του επιθέματος ανιχνεύει συγκεκριμένες μυικές κινήσεις και παράγει επίσης ενέργεια επιτρέποντας στη συσκευή να τροφοδοτείται μόνη της.

Ο τρόπος που λειτουργεί το έμπλαστρο

Αυτές οι κινήσεις μετατρέπονται στη συνέχεια σε ηλεκτρικά σήματα και επεξεργάζονται από έναν αλγόριθμο μηχανικής μάθησης που έχει εκπαιδευτεί να αναγνωρίζει λέξεις και να τις μεταφράζει σε σήματα ομιλίας.

Οι ερευνητές αναφέρουν ότι με περαιτέρω ανάπτυξη και δοκιμές σε ασθενείς, η συσκευή θα μπορούσε ενδεχομένως να βοηθήσει ορισμένους ασθενείς με διαταραχές της φωνής να επικοινωνούν αποτελεσματικά.

Σημειώνεται, ότι περίπου το 30% των ατόμων του γενικού πληθυσμού αντιμετωπίζουν τουλάχιστον μία διαταραχή της φωνής κατά τη διάρκεια της ζωής τους. Παρά το γεγονός αυτό, οι υπάρχουσες λύσεις είναι είτε επεμβατικές είτε άβολες και υπάρχει η ανάγκη για την ανάπτυξη μιας φορητής, μη επεμβατικής ιατρικής συσκευής ικανής να βοηθήσει τους ασθενείς στην επικοινωνία.

Πηγή: https://www.newsbeast.gr

Πηγή φωτογραφίας: https://secure.gravatar.com

Related posts

Ημικρανίες: Για ποιες επιπλοκές κύησης αυξάνουν τον κίνδυνο

xristiana

Χριστουγεννιάτικες εκδηλώσεις Στο δήμο Αμπελοκήπων Μενεμένης

xristiana

Θεσσαλονίκη: Εντοπίστηκαν τέσσερα φίδια σε κελάρι με κρασιά – Δείτε βίντεο

xristiana