ΚεντρικήΥγεία

Το πράσινο τσάι μειώνει τον κίνδυνο καρδιακής προσβολής και διαβήτη – Πόσο πρέπει να πίνετε σύμφωνα με έρευνα

22/2/2024

Οι ενώσεις που βρίσκονται στο πράσινο τσάι θα μπορούσαν να μειώσουν τον κίνδυνο ορισμένων χρόνιων ασθενειών κατά ένα πέμπτο, σύμφωνα με μια νέα μελέτη.

Συγκεκριμένες ενώσεις – που ονομάζονται φλαβανόλες – εξηγούν το γιατί το τσάι έχει ευεργετική επίδραση στην αρτηριακή πίεση, την υγεία της καρδιάς, αλλά καιστην μείωση του κίνδυνου εγκεφαλικού και διαβήτη τύπου 2, σύμφωνα με μια νέα ανασκόπηση επιστημονικών μελετών που δημοσιεύτηκε στο Nutrition and Food Technology.

Η έκθεση, που συντάχθηκε από την Tea Advisory Panel, δείχνει ότι τα φλαβονοειδή θα μπορούσαν να μειώσουν τον κίνδυνο εμφάνισης χρόνιων παθήσεων κατά ένα πέμπτο (19%) και να μειώσουν τον κίνδυνο θανάτου από καρδιαγγειακή νόσο κατά 13%.

Ο ειδικός στο τσάι, Δρ Τιμ Μποντ, ένας από τους συν-συγγραφείς της μελέτης, δήλωσε: «Τα στοιχεία για τα οφέλη για την υγεία από την κατανάλωση των φλαβονοειδών του τσαγιού αποτελούν σπουδαία νέα. Ωστόσο, τα ανησυχητικά δεδομένα από το YouGov δείχνουν ότι λιγότεροι από το ένα πέμπτο των Βρετανών επιτυγχάνουν τον βέλτιστο στόχο για περισσότερα από 20 φλιτζάνια τσαγιού την εβδομάδα, τα οποία πρέπει να πίνουμε όλοι για να φτάσουμε στην ιδανική πρόσληψη φλαβονοειδών».

«Για χάρη της υγείας μας, ίσως είναι καιρός να προσθέσουμε έναν στόχο και για τα φλαβονοειδή κοντά στις συνήθεις διατροφικές οδηγίες για τις βιταμίνες, τα μέταλλα, τις πρωτεΐνες, τις φυτικές ίνες και το λίπος».

Η διαιτολόγος και μέλος του TAP, Δρ Carrie Ruxton, δήλωσε: «Αυτή η νέα έρευνα αποκαλύπτει τα πολλά οφέλη που αποκομίζουν για την υγεία όσοι λαμβάνουν μια ημερήσια δόση φλαβονοειδών, συμπεριλαμβανομένων των αντιδιαβητικών και αντιφλεγμονωδών επιδράσεων τους, του μειωμένου κινδύνου καρδιαγγειακών παθήσεων, της πρόληψης της απώλειας μυών και της θεραπείας των ιώσεων και των λοιμώξεων του αναπνευστικού συστήματος».

Τα φυτά χρειάζονται φλαβονοειδή για την ανάπτυξη τους. Αυτές οι ουσίες, επίσης, είναι υπεύθυνες για το χρώμα τους και συμβάλλουν στη γεύση των φρούτων, των λαχανικών και των άλλων φυτών. Η νέα μελέτη προτείνει ότι στην ομάδα των φλαβονοειδών, συγκαταλέγεται και μια υποκατηγορία που ονομάζεται φλαβανόλες, την οποία καταναλώνουμε περισσότερο στη διατροφή μας.

«Η μέση πρόσληψη φλαβονοειδών στην Ευρώπη κυμαίνεται μεταξύ 313 mg την ημέρα και 428 mg την ημέρα, σύμφωνα με τα δεδομένα», λέει η συν-συγγραφέας της μελέτης και διατροφολόγος Dr Pamela Mason.

Είπε: «Δεν αποτελεί έκπληξη ότι οι Βρετανοί παίρνουν το μεγαλύτερο μέρος των φλαβονοειδών τους από το τσάι. Αυτό έρχεται σε αντίθεση με χώρες της νότιας Ευρώπης όπου οι άνθρωποι συνήθως λαμβάνουν το μεγαλύτερο μέρος της ημερήσιας δόσης φλαβονοειδών από φρούτα».

Ο Δρ Μποντ είπε: «Μελέτες από τις Ηνωμένες Πολιτείες δείχνουν ότι το τσάι θα μπορούσε να είναι ένα σημαντικό συστατικό μιας υγιεινής, ισορροπημένης διατροφής. Τα στοιχεία τους δείχνουν μια έντονη διαφορά στην πρόσληψη φλαβονοειδών μεταξύ των ατόμων που πίνουν τσάι, που λαμβάνουν 698 mg την ημέρα, σε σύγκριση με όσους δεν πίνουν τσάι που λαμβάνουν μόνο 33 mg την ημέρα».

Η Αμερικανική Ακαδημία Διατροφής και Διαιτολογίας συγκάλεσε μια ομάδα εμπειρογνωμόνων. Η Δρ Πάμελα Μέισον είπε: «Η ομάδα στήριξε τα ευρήματά της σε μια σημαντική μετα-ανάλυση 157 τυχαιοποιημένων ελεγχόμενων δοκιμών που δημοσιεύθηκαν από την Αμερικανική Εταιρεία Διατροφής. Οι ειδικοί, πρότειναν την πρώτη διατροφική κατευθυντήρια οδηγία, η οποία συνιστά πρόσληψη 400–600 mg/ημέρα φλαβονόλων για τη βελτίωση της καρδιομεταβολικής υγείας. Αυτό ισοδυναμεί με περίπου 4 φλιτζάνια τσάι την ημέρα».

Πηγή: https://www.oloygeia.gr

Πηγή φωτογραφίας: https://secure.gravatar.com

Related posts

“Τα παράθυρα των Χριστουγέννων” – Παράσταση από τα Χορωδιακά Σύνολα του Δήμου Ελασσόνας

xristiana

Αλλαγή καιρού, αλλαγή φροντίδας!

xristiana

Εκδήλωση για το Εμπόριο Ανθρώπων (Human Trafficking)

xristiana