ΚεντρικήΥγεία

Τί να τρώτε για να ζήσετε περισσότερο: Γκουρού της μακροζωίας αποκαλύπτει 5 θαυματουργές τροφές

13/2/2024

Γιατί κάποιοι φτάνουν στα 100α γενέθλιά τους, ενώ άλλοι όχι; Δεν είναι μόνο θέμα επιλογής καλύτερων γονιδίων. Ο γιατρός και συγγραφέας, Δρ. Michael Greger έχει θέσει ως αποστολή του να βρει και να αναλύσει την πιο πρόσφατη επιστήμη για τη γήρανση και τη μακροζωία.

Τι λειτουργεί; Τι όχι; Πώς μπορούμε να προστατευτούμε καλύτερα από τους σημαντικότερους δολοφόνους, τον καρκίνο και τις καρδιακές παθήσεις; Πώς μπορούμε να διατηρήσουμε τον εγκέφαλό μας υγιή και να ενισχύσουμε τη δύναμή του, ώστε να μην υποκύψουμε ποτέ στην πιο επίφοβη ασθένεια, το Αλτσχάιμερ; Γράφοντας στη Daily Mail, ο ειδικός αναλύει.

5 τροφές που συμβάλλουν στη μακροζωία

  1. Μειώστε τη ζωική πρωτεΐνη για να αντιμετωπίσετε το γονίδιο «grim-reaper»
  2. Τρία φλιτζάνια καφέ την ημέρα διατηρούν τα κύτταρα υγιή
  3. Το μπρόκολο γυρίζει πίσω το «επιγενετικό ρολόι» σας
  4. Καρύδια, κάσιους και αμύγδαλα κάθε μέρα
  5. Σαλάτα με κάθε γεύμα

1. Μειώστε τη ζωική πρωτεΐνη για να αντιμετωπίσετε το γονίδιο «grim-reaper»

Υπάρχει ένα γονίδιο που έχει εξαιρετικά βαθιά επίδραση στον ρυθμό με τον οποίο γερνάμε, το οποίο οι επιστήμονες έχουν ονομάσει «γονίδιο Grim Reaper». Τι ακριβώς είναι λοιπόν;

Είναι ο υποδοχέας μιας ισχυρής αυξητικής ορμόνης που ονομάζεται IGF-1, η οποία είναι δομικά παρόμοια με την ινσουλίνη. Όταν υπάρχει κάποια διαταραχή στο γονίδιο, παίρνουμε λιγότερη IGF-1 και ζούμε περισσότερο. Οι επιστήμονες έχουν δείξει ότι οι αιωνόβιοι έχουν χαμηλότερα επίπεδα IGF-1 στο αίμα τους από εκείνους που πεθαίνουν νωρίτερα.

Μερικοί είναι αρκετά τυχεροί που γεννιούνται με γενετικά χαμηλότερα επίπεδα IGF-1 και, όπως ήταν αναμενόμενο, οι φαρμακευτικές εταιρείες αγωνίζονται να βρουν ανασταλτικούς παράγοντες. Τι μπορούμε όμως να κάνουμε για να μειώσουμε τα επίπεδά μας φυσικά;

Μειώστε τη ζωική πρωτεΐνη. Μετά από μόλις 11 ημέρες μείωσης της ποσότητας κρέατος, και ειδικά γαλακτοκομικών προϊόντων, που καταναλώνετε, τα επίπεδα IGF-1 μπορεί να μειωθούν κατά 20%. Ακόμη, η αντικατάσταση μόλις 5% των θερμίδων ζωικής πρωτεΐνης με πρωτεΐνη από φυτά, όπως τα φασόλια ή οι ξηροί καρποί, μπορεί να μειώσει τη IGF-1 και να σχετιστεί με 14% χαμηλότερο κίνδυνο πρόωρου θανάτου.

2. Τρία φλιτζάνια καφέ την ημέρα διατηρούν τα κύτταρα υγιή

Μέχρι σήμερα, περισσότερες από 20 μελέτες που ακολούθησαν περισσότερους από 10 εκατομμύρια ανθρώπους έχουν βρει ότι όσοι έπιναν τρία φλιτζάνια καφέ την ημέρα (φαινομενικά η βέλτιστη δόση) είχαν 13% χαμηλότερο κίνδυνο θανάτου από οποιαδήποτε αιτία.

Ο λόγος είναι ότι η κατανάλωση καφέ ενισχύει την αυτοφαγία, τη βιολογική διαδικασία κατά την οποία το σώμα μας καθαρίζει τα απόβλητα που δεν χρειαζόμαστε πλέον από τα κύτταρά μας. Όσο πιο αποτελεσματική είναι η αυτοφαγία, τόσο λιγότερα κυτταρικά υπολείμματα συσσωρεύονται, γι’ αυτό και η ανεπαρκής αυτοφαγία θεωρείται μια από τις κύριες αιτίες γήρανσης.

Τρία φλιτζάνια ντεκαφεϊνέ φαίνεται να είναι εξίσου προστατευτικά, επομένως δεν είναι η καφεΐνη που λειτουργεί εδώ. Στην πραγματικότητα, μπορεί κάλλιστα να είναι μια ένωση που προάγει την αυτοφαγία στα ανθρώπινα κύτταρα που ονομάζεται χλωρογενικό οξύ, το οποίο βρίσκεται σε άφθονες ποσότητες στον καφέ. Για να αξιοποιήσετε στο έπακρο την καθημερινή σας συνήθεια, πιείτε τον καφέ σας σκέτο.

3. Το μπρόκολο γυρίζει πίσω το «επιγενετικό ρολόι» σας

Τρώτε μια μερίδα μαγειρεμένο σπανάκι, σπαράγγια, λαχανάκια Βρυξελλών ή μπρόκολο κάθε μέρα. Τα ταπεινά σταυρανθή λαχανικά είναι πραγματικές υπερδυνάμεις αντιγήρανσης, που συνδέονται με μειωμένο κίνδυνο καρδιαγγειακών παθήσεων, καρκίνου και θνησιμότητας από όλες τις αιτίες.

Ακόμη και εκείνοι που κατά μέσο όρο τρώνε μια μικρή ποσότητα μπρόκολο την ημέρα έχουν χαμηλότερα ποσοστά θνησιμότητας από εκείνους που δεν τρώνε καθόλου. Κι αυτό επειδή αυτά τα λαχανικά έχουν άμεση ευεργετική επίδραση στα γονίδιά μας και μπορούν να βοηθήσουν να γυρίσουμε πίσω το «επιγενετικό ρολόι» -δηλαδή τη βιολογική και όχι τη χρονολογική μας ηλικία.

4. Καρύδια, κάσιους και αμύγδαλα κάθε μέρα

Οι ξηροί καρποί είναι ένα από τα ελάχιστα τρόφιμα που, από μόνα τους, μπορεί κυριολεκτικά να προσθέσουν χρόνια στη ζωή σας. Από όλες τις ομάδες τροφίμων, τίποτα δεν τους ξεπερνά επειδή μειώνουν τον κίνδυνο να πεθάνει κανείς πριν την ώρα του.

Είναι γεμάτα με ισχυρές ποσότητες βιταμινών Β και Ε, μέταλλα όπως σίδηρο, κάλιο, ψευδάργυρο και μαγνήσιο, φυτικές ίνες και πιο υγιεινά ακόρεστα λιπαρά και δεν χρειάζεται καν να φάτε πολλά για να έχετε όλα τα οφέλη. Η κατανάλωση ξηρών καρπών συνδέεται με χαμηλότερο κίνδυνο θανάτου από εγκεφαλικό επεισόδιο, καρδιακές παθήσεις, αναπνευστικές παθήσεις, λοιμώξεις, διαβήτη, ακόμη και καρκίνο.

Η κατανάλωση μιας χούφτας ξηρών καρπών την ημέρα φαίνεται να μειώνει στο μισό τον κίνδυνο θνησιμότητας σε σύγκριση με τη σπάνια κατανάλωση -το ισοδύναμο σε όρους μακροζωίας με το τρέξιμο για τέσσερις ώρες. Αυτό μεταφράζεται ως καθημερινά 15 με 20 γραμμάρια ξηρών καρπών ή εννέα φουντούκια, δέκα μισά καρύδια, 13 κάσιους ή 17 αμύγδαλα.

Οι πιο υγιεινοί ξηροί καρποί είναι πιθανώς τα καρύδια. Όχι μόνο έχουν μερικά από τα υψηλότερα επίπεδα αντιοξειδωτικών και ωμέγα 3, αλλά είναι οι μόνοι ξηροί καρποί που είναι γνωστό ότι βελτιώνουν σημαντικά τη λειτουργία των αρτηριών και καταστέλλουν την ανάπτυξη καρκινικών κυττάρων.

5. Σαλάτα με κάθε γεύμα

Φανταστείτε να υπήρχε ένα χάπι που θα μπορούσε να παρατείνει τη ζωή και να είχε μόνο καλές επιδράσεις. Θα το έπαιρναν όλοι! Σύμφωνα με τον Δρ. Greger αυτό το «χάπι» θα μπορούσε να είναι η καθημερινή κατανάλωση σαλάτας. Η κατανάλωση φυλλωδών λαχανικών είναι ένα από τα πιο ισχυρά βήματα που μπορούμε να κάνουμε για να παρατείνουμε τη διάρκεια ζωής μας.

Μια μεγάλη μελέτη με τίτλο Υγιής Τρόπος Ζωής και Προλαμβανόμενος Θάνατος εντόπισε έξι παράγοντες τρόπου ζωής που σχετίζονταν με τη μείωση στο μισό του κινδύνου θανάτου σε μια περίοδο 12 ετών για άνδρες και γυναίκες ηλικίας 60 και 70 ετών. Πέρα από μη διαιτητικούς παράγοντες, όπως η αποχή από το κάπνισμα και το περπάτημα μία ώρα ή περισσότερο την ημέρα, το μοναδικό κριτήριο για μεγαλύτερη μακροζωία ήταν η κατανάλωση πράσινων φυλλωδών λαχανικών σχεδόν καθημερινά.

Ο πιο υγιεινός τρόπος για να το πετύχετε είναι να τρώτε μια μεγάλη σαλάτα κάθε μέρα με ρόκα, σπανάκι, μαρούλι.

Πηγήhttps://www.oloygeia.gr

Πηγή φωτογραφίας: https://secure.gravatar.com

Related posts

Webinar Με Θέµα Το Ρόλο Της Συνθετικής Βιολογίας Στη Βιώσιµη Γεωργία

xristiana

Ημερίδα “Σύγχρονα Παιδιατρικά Θέματα” υπό την αιγίδα της Ελληνικής Ακαδημίας Παιδιατρικής

xristiana

Γιατί πρέπει να εντάξεις τα λάδια προσώπου στην skincare routine σου!

xristiana