ΚεντρικήΥγεία

Τι πρέπει να τρώτε με βάση την ομάδα αίματος σας – Πόσο αποτελεσματική και ασφαλής είναι αυτή η δίαιτα

18/2/2024

Η ομάδα αίματος έχει σημασία και επηρεάζει την υγεία με τρόπους που μπορεί να σας εκπλήξουν: Συνδέεται με τον κίνδυνο καρδιακών παθήσεων και άλλων ασθενειών ,τη σωστή διατροφή ακόμα και πόσο σας τσιμπάνε τα κουνούπια!

Υπάρχει ακόμη και μια δίαιτα που βασίζεται στην ομάδα αίματος, η οποία προτείνει ότι τα άτομα με ομάδα αίματος Ο θα πρέπει να επικεντρώνονται στην κατανάλωση διαφορετικών τροφών από ό,τι αυτά με ομάδα αίματος Α ή Β.

Για παράδειγμα, στα άτομα με ομάδα αίματος Α συνιστάται να αποφεύγουν την κατανάλωση κόκκινου κρέατος και όσοι έχουν ομάδα αίματος Ο συνιστάται να κάνουν το αντίθετο.

Αλλά το αν η δίαιτα με βάση την ομάδα αίματος είναι ασφαλής ή μας βοηθά να παραμείνουν υγιείς είναι μια άλλη ιστορία. Η διαιτολόγος-διατροφολόγος Anna Rios αναλύει τα πιθανά οφέλη (ή τις επιπλοκές) που σχετίζονται με το φαγητό με βάση τον τύπο αίματος. Δείτε ποια είναι η δίαιτα με βάση την ομάδα αίματος, πώς υποτίθεται ότι σας κάνει πιο υγιείς και τι ανακάλυψαν οι επιστήμονες υγείας για την αποτελεσματικότητά της.

Τι να τρώτε ανάλογα με την ομάδα αίματος που έχετε

Η δίαιτα με βάση τον τύπο αίματος προέρχεται από το βιβλίο Eat Right 4 Your Type του 1996, του φυσιοπαθητικού ιατρού Δρ. Peter D’Adamo, και συζητιέται σε διάφορα φόρουμ υγείας επί σχεδόν τρεις δεκαετίες.

Η γενική ιδέα της δίαιτας είναι ότι υπάρχουν βέλτιστες τροφές για άτομα με διάφορους τύπους αίματος Ο, Α, Β και ΑΒ. Μέρος του ισχυρισμού βασίζεται στη θεωρία ότι οι ομάδες αίματος χρησιμεύουν ως χάρτες της προγονικής ιστορίας και της γενετικής μας και ότι τα τρόφιμα που καταναλώνονται συνήθως από τους προγόνους μας ταιριάζουν καλύτερα στο σώμα μας, ακόμη και στη σύγχρονη εποχή.

Ακολουθούν οι τέσσερις κύριες ομάδες αίματος και αυτό που υποστηρίζει ο Δρ. D’Adamo ότι είναι ο καλύτερος τύπος δίαιτας για την κάθε μία.

  • Τύπος Α: Ο αγρότης ή καλλιεργητής. Σύμφωνα με τον Δρ. D’Adamo, όσοι έχουν ομάδα αίματος Α θα πρέπει να αποφεύγουν το κρέας -ειδικά το κόκκινο- και να ακολουθούν μια φυτική διατροφή πλούσια σε φρέσκα φρούτα, λαχανικά, όσπρια και δημητριακά ολικής αλέσεως. Λόγω του πιο ευαίσθητου ανοσοποιητικού συστήματος, θα πρέπει επίσης να αποφεύγουν τα επεξεργασμένα τρόφιμα και να επιλέγουν βιολογικά τρόφιμα όποτε είναι δυνατόν.
  • Τύπος Β: Τα άτομα με ομάδα αίματος Β αποκαλούνται «νομάδες» από τον Δρ. D’Adamo. Οι άνθρωποι με ομάδα αίματος Β ενθαρρύνονται να τρώνε φυτά αλλά και τα περισσότερα κρέατα (εκτός από το κοτόπουλο). Η δίαιτα προειδοποιεί επίσης να μην τρώνε καλαμπόκι, σιτάρι, ντομάτες, φιστίκια και ορισμένους σπόρους.
  • Τύπος ΑΒ: Τα άτομα με αίμα τύπου ΑΒ, ή «αινίγματα», όπως τα αποκαλεί ο γιατρός, είναι ένα μείγμα μεταξύ των τύπων Α και Β. Η δίαιτα για αυτή την ομάδα αίματος ενθαρρύνει αυτούς τους ανθρώπους να τρώνε θαλασσινά, τόφου, γαλακτοκομικά, φασόλια, χόρτα και δημητριακά αλλά να αποφεύγουν το καλαμπόκι, το μοσχάρι και το κοτόπουλο. Ο Δρ. D’Adamo υποστηρίζει ότι τα άτομα με ομάδα αίματος AB έχουν επίσης χαμηλότερα επίπεδα στομαχικού οξέος και επομένως πρέπει να αποφεύγουν την καφεΐνη και το αλκοόλ.
  • Τύπος Ο: Γνωστός και ως «κυνηγός», ο Δρ. D’Adamo ισχυρίζεται ότι τα άτομα με αυτόν τον τύπο αίματος πρέπει να ακολουθούν μια διατροφή πλούσια σε πρωτεΐνες, κόκκινο κρέας, ψάρι, πουλερικά και ορισμένα φρούτα και λαχανικά. Αυτός ο πρόδρομος της δίαιτας paleo προειδοποιεί τα άτομα με ομάδα αίματος Ο κατά της κατανάλωσης δημητριακών, οσπρίων και γαλακτοκομικών προϊόντων.

Τι λένε οι ειδικοί για τη δίαιτα με βάση την ομάδα αίματος

Μέχρι σήμερα, υπάρχουν πολύ λίγα στοιχεία που να αποδεικνύουν ότι η τήρηση αυστηρών συστάσεων διατροφής με βάση τον τύπο αίματος θα βελτιώσει τα αποτελέσματα της υγείας.

«Η δίαιτα με βάση την ομάδα αίματος έχει καταρριφθεί πολλές φορές από νέες και βελτιωμένες έρευνες», λέει η Rios. «Οι άνθρωποι που ισχυρίζονται ότι αρχίζουν να αισθάνονται καλύτερα με αυτή τη δίαιτα το κάνουν επειδή αρχίζουν να μαγειρεύουν στο σπίτι και να τρώνε περισσότερα ολόκληρα τρόφιμα και λιγότερα επεξεργασμένα που μπορούν να βελτιώσουν την υγεία οποιουδήποτε».

Η πιο ολοκληρωμένη μελέτη έγινε το 2013 από το American Journal of Clinical Nutrition και δεν βρήκε καμία απόδειξη που να επικυρώνει τα υποτιθέμενα οφέλη για την υγεία από τις δίαιτες με βάση την ομάδα αίματος. Έτσι, τα περισσότερα από τα σχέδια διατροφής που αναφέρονται στο βιβλίο του D’Adamo μπορεί να είναι πιο υγιεινά από τις τρέχουσες διατροφικές σας συνήθειες, καθώς επικεντρώνονται σε φυσικά, ολόκληρα και μη επεξεργασμένα τρόφιμα.

Είναι ασφαλής η δίαιτα με βάση την ομάδα αίματος;

Η δίαιτα με βάση τον τύπο αίματος μπορεί να είναι εξαιρετικά περιοριστική, σύμφωνα με την Rios, και, εάν δεν καθοδηγείστε από διαιτολόγο, θα μπορούσε να οδηγήσει σε άλλα προβλήματα υγείας. Υπάρχουν πολλά πράγματα που πρέπει να λάβετε υπόψη πριν αποκλείσετε ορισμένες ομάδες τροφίμων από τη διατροφή σας.

Εάν έχετε ή διατρέχετε κίνδυνο για υψηλή αρτηριακή πίεση ή καρδιακή νόσο, για παράδειγμα, η κατανάλωση μιας δίαιτας με υψηλή περιεκτικότητα σε κόκκινο κρέας (όπως υποδηλώνει η δίαιτα τύπου Ο) θα μπορούσε να οδηγήσει σε προβλήματα.

Οι διαβητικοί, από την άλλη πλευρά, συχνά συμβουλεύονται να αποφεύγουν την κατανάλωση τυριών, γαλακτοκομικών και άλλων τροφίμων σε μεγάλες ποσότητες. Άλλες καταστάσεις υγείας, συμπεριλαμβανομένου του συνδρόμου ευερέθιστου εντέρου και της ανεπάρκειας σιδήρου, μπορούν να επιδεινωθούν με τη σχολαστική κατανάλωση ή την αποφυγή ορισμένων κατηγοριών τροφίμων.

Πηγή: https://www.onmed.gr

Πηγή φωτογραφίας: https://secure.gravatar.com

Related posts

Πασχαλινά κουλουράκια για μικρούς και μεγάλους

xristiana

Θεσσαλονίκη: Ημερίδα Για Την Παιδική Κακοποίηση Στο Νοσοκομείο “Παπαγεωργίου”

xristiana

Νατάσσα Μποφίλιου: Δύο Συναυλίες «Με Άλλα Μάτια» Στο Σκοτάδι Στο Ίδρυμα Μιχάλης Κακογιάννης

xristiana